Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

25 Μαΐου  2024

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Κύριε, σε ποιον να πάμε; Εσύ έχεις λόγια αιώνιας ζωής.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6,60-69)

Τον καιρό εκείνο, πολλοί απ’ τους μαθητές του Ιησού που τον άκουσαν, είπαν: «Είναι σκληρός αυτός ο λόγος. Ποιος μπορεί να τον ακούει;». Γνωρίζοντας ο Ιησούς μέσα του ότι γι’αυτό γογγύζουν οι μαθητές του, τους είπε: «Αυτό είναι που σας σκανδαλίζει; Αν τότε βλέπατε τον Υιό του ανθρώπου να ανεβαίνει εκεί όπου βρισκόταν πριν, τι θα λέγατε; Το Πνεύμα είναι εκείνο που ζωοποιεί, ενώ η σάρκα δεν ωφελεί σε τίποτα. Τα λόγια που εγώ σας έχω πει είναι Πνεύμα και ζωή. Αλλά υπάρχουν κάποιοι από σας που δεν πιστεύουν». Γνώριζε, πράγματι, ο Ιησούς ποιοι είναι αυτοί που δεν πιστεύουν και ποιος είναι εκείνος που θα τον παραδώσει. Κι έλεγε: «Για το λόγο αυτό σας έλεγα ότι κανείς δεν μπορεί να έλθει σε μένα, αν δεν του έχει δοθεί αυτό από τον Πατέρα».

Γι’ αυτό, πολλοί απ’ τους μαθητές του γύρισαν πίσω και δεν πορεύονταν πια μαζί του.

Είπε τότε ο Ιησούς στους Δώδεκα: «Μήπως κι εσείς θέλετε να φύγετε;». Του απάντησε ο Σίμων Πέτρος: «Κύριε, σε ποιον να πάμε; Εσύ έχεις λόγια αιώνιας ζωής, κι εμείς έχουμε πιστέψει κι έχουμε γνωρίσει ότι εσύ είσαι ο Άγιος του Θεού».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Pino Terranova

“Αυτός ο Λόγος είναι σκληρός”

Αυτή είναι μια φράση που μου θυμίζει τα μικρά παιδιά που όταν είναι  άρρωστα δεν θέλουν να πάρουν το φάρμακο επειδή είναι πικρό. Και για πολλούς εξακολουθεί να ισχύει το ίδιο, ακόμη και ως ενήλικες. «Καλό φάρμακο», πέρα από την αποτελεσματικότητα, είναι αυτό με την ωραία  γεύση.

Κάθε φορά που ακούω αυτόν το Λόγο, μου έρχεται στο νου ένα γεγονός  από τη ζωή μου, τότε που ακολούθησα κάποια θεραπεία και έπρεπε να πιω  ένα πολύ πικρό αλλά και πολύ αποτελεσματικό φάρμακο. Είχα φτάσει στο σημείο που, επειδή έβλεπα τα οφέλη αυτού του φαρμάκου, θέλησα εγώ ο ίδιος να συνεχίσω να το παίρνω. Δεν με ένοιαζε πια η πίκρα του. Μου ήταν λίγο δύσκολο να το καταπιώ, αλλά μου έκανε καλό.

 Ο Λόγος του Θεού είναι ένα φάρμακο. Είναι αποτελεσματικός για το σώμα, αλλά κυρίως για την ψυχή. Είναι πικρός μερικές φορές. Σκληρός αλλά αληθινός. Δεν σε ξεγελά. Σου λέει την αλήθεια. Δεν είμαστε πάντα πρόθυμοι να τον  ακούσουμε ή να τον δεχθούμε. Γι’ αυτό το  λόγο πολλοί φεύγουν. Αλλάζουν γιατρό. Ψάχνουν έναν πιο συγκαταβατικό.

Πρέπει να πάμε σε βάθος για να εκτιμήσουμε «αυτό το φάρμακο». Να δούμε τους καρπούς της “υγείας” που φέρνει στη ζωή μας, τους καρπούς της ειρήνης και του καλού, για να εκτιμήσουμε  όλη τη “γλυκύτητά ” του, η οποία βρίσκεται στο βάθος. Για να αναγνωρίσουμε την ευεργετική  θεραπευτική του ικανότητα, πρέπει να φθάσουμε στην ωριμότητα της πίστης, να σταματήσουμε να είμαστε παιδιά, ώστε, όπως ο Πέτρος, να μπορούμε να πούμε: «Κύριε, σε ποιον να πάμε»; Και να αναγνωρίσουμε: «Μόνο εσύ έχεις Λόγους αιώνιας ζωής».

Και εμείς, αδελφοί μου; Μήπως θέλουμε να φύγουμε και εμείς, επειδή τα λόγια του Ιησού είναι αντίθετα με τη σημερινή νοοτροπία;

Καθένας  μας είναι ελεύθερος  να απαντήσει όπως θέλει…

Όσο για μένα… θα μείνω. Μόνο ο Ιησούς έχει Λόγια αλήθειας και αιώνιας ζωής.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, σε ποιον να πάω; μόνο Εσύ έχεις λόγια ζωής αιώνιας.  Και εγώ έχω πιστέψει πως ο Υιός του Θεού είσαι Εσύ! Κύριε, ο Λόγος σου μένει αιώνια, όπως ο ουρανός. Από γενεά σε γενεά παραμένει η πιστότητά σου… Δεν ξεχνώ τις υποσχέσεις σου, γιατί αυτές με κάνουν να ζω, μου δίνουν ζωή. Είμαι δικός σου Κύριε! σώσε με γιατί προσπαθώ να τηρώ τις εντολές σου. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου