Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

24 Μαΐου  2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Η σάρκα μου είναι αληθινή τροφή

και το αίμα μου είναι αληθινό ποτό.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6, 52-59)

Τον καιρό εκείνο, φιλονικούσαν οι Ιουδαίοι μεταξύ τους, λέγοντας: «Πώς μπορεί αυτός να μας δώσει να φάμε τη σάρκα του;».

Τότε ο Ιησούς τους είπε: «Αλήθεια, αλήθεια, σας λέω: αν δε φάτε τη σάρκα του Υιού του ανθρώπου και δεν πιείτε το αίμα του, δεν έχετε μέσα σας ζωή. Αυτός που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου έχει αιώνια ζωή, κι εγώ θα τον αναστήσω κατά την έσχατη ημέρα. Διότι η σάρκα μου είναι αληθινή τροφή και το αίμα μου είναι αληθινό ποτό. Αυτός που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του. Όπως με απέστειλε ο ζωντανός Πατέρας κι εγώ ζω για τον Πατέρα, κι αυτός που τρώει εμένα θα ζήσει για μένα. Αυτός είναι ο άρτος που κατέβηκε απ’ τον ουρανό. Όχι όπως έφαγαν οι πατέρες και πέθαναν. Εκείνος που τρώει αυτόν τον άρτο θα ζήσει αιώνια».

Αυτά είπε ο Ιησούς στη συναγωγή, όταν δίδασκε στην Καπερναούμ.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  don Pino Terranova

“Πως μπορεί αυτός να μας δώσει να φάμε την σάρκα του;”

Είναι ένα ερώτημα που εξακολουθεί να θέτει ο κόσμος. Και είναι ένα ερώτημα που ακόμη και πολλοί αδελφοί θέτουν, και δυσκολεύονται να το δεχτούν έστω και μέσω της  πίστης. Για τους προτεστάντες, η Ευχαριστία είναι ένα σύμβολο. Για τις άλλες θρησκείες θεωρείται  αδιανόητο, ενώ  για τους αθεϊστές  «αυτά είναι τρελά πράγματα». Καημένοι εμείς, οι καθολικοί! Πιστεύουμε σε όλα!

Θα ήθελα  λοιπόν να υπενθυμίσω σε όλους, τους Καθολικούς, τους Προτεστάντες και τους πιστούς άλλων θρησκειών ότι,  τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό. Πιστεύω ότι για εκείνον, που δημιούργησε τον ουρανό, τους γαλαξίες, τα άστρα, το σύμπαν και όλα όσα δημιουργήθηκαν, να μετατρέψει ένα κομμάτι ψωμιού σε σάρκα και αίμα, πραγματικά  δεν είναι και τόσο δύσκολο!

Είχα  μια συνάντηση  με τα παιδιά του κατηχητικού, που προετοιμάζονταν να κάνουν την Πρώτη Κοινωνία, στην οποία διαβάσαμε την ιστορία του Ευχαριστιακού Θαύματος στο Lanciano.  Δεν θα έβλαπτε, μια φορά στις τόσες, να το διαβάσουμε ξανά. Συνέβη αρκετούς αιώνες πριν, και μας διηγείται την ιστορία ενός ιερέα που, ενώ, λέει, τελούσε τη θεία Λειτουργία, τη στιγμή της καθαγίασης, τον κυρίεψε η αμφιβολία ότι πραγματικά αυτό το ψωμί ήταν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Και τότε , η όστια, στα χέρια του, έγινε σάρκα και αίμα. Συνοπτικά αυτή είναι η ιστορία. Και εκείνη η όστια υπάρχει, μέχρι και σήμερα, εξαιρετικά διατηρημένη. Ακόμη και οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι  πρόκειται, πράγματι, για σάρκα και αίμα!Αυτό δε που μας αφήνει άφωνους είναι ότι αυτή η σάρκα προέρχεται από ένα συγκεκριμένο ανθρώπινο όργανο: την καρδιά. Ακριβώς έτσι. Όταν λαβαίνουμε  την Ευχαριστία, ο Θεός μας δίνει την Καρδιά Του. Εκείνη η  καρδιά που περιέχει όλη την αγάπη του, δίνεται   σε μας.

Πήγα πρόσφατα στο Alatri. Και εκεί, μπόρεσα να γονατίσω μπροστά σε ένα «Ευχαριστιακό Θαύμα», με μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αλλά υπάρχει και στη Σιένα, στη Bolsena και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Και ακόμη αυτό το θαύμα συμβαίνει. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό, φαίνεται σχεδόν ταμπού, δεν λέγεται.

“Πώς αυτός μπορεί να μας δώσει να φάμε τη σάρκα;” συνεχίζει να αναρωτιέται ο κόσμος. Μπορεί! Επειδή ο Ιησούς είναι Θεός! Και τίποτα σε Αυτόν δεν είναι αδύνατο.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, κάθε φορά που πλησιάζω στο Μυστήριο του Σώματος και του Αίματός σου, βοήθησε με να συνειδητοποιώ πόσο μεγάλη είναι η αγάπη η οποία λαβαίνω. Όποιος τρώει τη σάρκα σου και πίνει το αίμα σου, έχει ζωή παντοτινή. Τι όμορφο δώρο Κύριε!  Εκείνος που τρώει τη σάρκα σου και πίνει το αίμα σου είναι ενωμένος μαζί Σου και εσύ μαζί του. Αυτή την ενότητα Κύριε  που την επιθυμώ, βοήθησέ με να την επιδιώκω και συνειδητά. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου