Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

23 Μαΐου  2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Εγώ είμαι ο ζωντανός άρτος που κατέβηκε απ’τον  ουρανό.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6, 44-52)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στα πλήθη:

«Κανένας δεν μπορεί να έλθει σε μένα, αν ο Πατέρας που με έστειλε δεν τον ελκύσει, κι εγώ θα τον αναστήσω την έσχατη ημέρα. Είναι γραμμένο στους προφήτες: “Όλοι θα διδαχτούν απ’ το Θεό”. Ο  καθένας που άκουσε από τον Πατέρα μου κι έμαθε, έρχεται σε μένα. Όχι ότι κάποιος είδε τον Πατέρα, παρά μόνο αυτός που είναι απ’ το Θεό. Αυτός έχει δει τον Πατέρα. Αλήθεια, αλήθεια, σας λέω: όποιος πιστεύει, έχει την αιώνια ζωή.

Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής. Οι πατέρες σας έφαγαν στην έρημο το μάννα και πέθαναν. Αυτός είναι ο άρτος που κατεβαίνει απ’ τον ουρανό, για να φάνε απ’ αυτόν και να μην πεθάνουν. Εγώ είμαι ο ζωντανός άρτος που κατέβηκε απ’ τον ουρανό. Αν κάποιος φάει απ’ αυτόν τον άρτο, θα ζήσει αιώνια. Κι ο άρτος που εγώ θα δώσω, είναι η σάρκα μου για τη ζωή του κόσμου».

Φιλονικούσαν τότε οι Ιουδαίοι μεταξύ τους, λέγοντας: «Πώς μπορεί αυτός να μας δώσει να φάμε τη σάρκα του;».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

“Κανείς δεν μπορεί να έρθει σε μένα αν δεν τον ελκύσει ο Πατέρας”

 Πόσο όμορφος (είναι) αυτός ο Πατέρας! Συνεχώς μας ελκύει!

Μου έρχονται στο νου τα λόγια του Ιησού όταν ρωτάει: «Ποιος πατέρας, αν το παιδί του, τού ζητήσει ψωμί, θα του δώσει μια πέτρα;” Μόνο καλά πράγματα προέρχονται από τον Θεό Πατέρα. Και για μας, τα αγαπημένα του παιδιά, σκέφτηκε το καλύτερο απ’όλα: τον Άρτο της ζωής. Αυτός ο Άρτος είναι ο Υιός του Ιησούς.

Θέλετε  να έχετε μια ιδέα της μεγάλης αγάπης με την οποία μας αγαπά ο Θεός; Κοιτάξτε τα παιδιά σας! Η ίδια αγάπη, η ίδια υπερηφάνεια  και ακόμα περισσότερο! Και αυτό τον οδηγεί να γίνει άρτος. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας εκπλήσσει. Δεν υπάρχει γονιός που να μην “γίνει τροφή” για το πλάσμα του. Δεν υπάρχει γονιός που να μην γίνεται άρτος για τα παιδιά του. Και αυτό, το να γίνει άρτος, δεν είναι άλλο απ’την αγάπη.

Για τα παιδιά μας, σκεφτόμαστε το μέλλον τους. Ο Θεός Πατέρας κάνει το ίδιο, σκεπτόμενος να μας δώσει Αιώνια ζωή. Ούτε αυτό πρέπει να μας  εκπλήσσει. Μπορεί ένας γονιός να αντιληφθεί μια ύπαρξη μακριά από τα παιδιά του; Όχι! ούτε ο Πατέρας μπορεί.

Φυσικά, πολλοί τώρα φαίνεται να απορρίπτουν αυτήν την Αγάπη. Πολλοί απορρίπτουν τον Άρτο της ζωής. Είναι κάτι που δημιουργεί πόνο στην καρδιά του Πατέρα. Αν θέλουμε να έχουμε μια ιδέα από τον πόνο Του, πρέπει να σκεφτούμε πόσο υποφέρουμε εμείς οι γονείς, όταν βλέπουμε τα παιδιά μας να διατρέχουν μονοπάτια που δεν είναι σωστά.

Είμαστε βέβαιοι ότι, αυτός ο Πατέρας που ξέρει να είναι υπομονετικός και ευσπλαχνικός, θα συνεχίσει να ελκύει όλους σ’ Αυτόν. Θα συνεχίσει διαρκώς  να οδηγεί την ανθρωπότητα και να την τρέφει με το Άρτο της ζωής, τον Υιό του Ιησού. Πώς; Όχι με την δύναμη, όχι με την ισχύ, αλλά με το Άγιο Πνεύμα Του.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, πώς να μην σ’ ευχαριστήσω, Εσένα που με πλησίασες με τη χάρη σου, θέτοντας στην καρδιά μου το σπόρο της πίστεως;   Αυτόν το  μικρό σπόρο, που φέρει μέσα του ζωή και  που είναι δική μου ευθύνη να διαφυλάξω και να καλλιεργήσω, ώστε να ανθίσει και να καρποφορήσει, δίνοντας άφθονους καρπούς!

Βοήθησέ με Κύριε, να επιθυμώ την αληθινή ζωή που Εσύ χαρίζεις. Βοήθησέ με να αισθάνομαι πείνα για τον άρτο της Ζωής, να λαχταρώ να τραφώ από Εσένα στη Θ. Ευχαριστία. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου