Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ, ΜΟΑΝΑΧΗΣ,

ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

23 Ιουλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (15,1-8)

            Εγώ είμαι το αληθινό αμπέλι και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. Κάθε κλήμα πάνω μου που δεν κάνει καρπό, το κόβει. Ενώ κάθε κλήμα που κάνει καρπό το καθαρίζει, ώστε να καρποφορήσει περισσότερο. Ήδη εσείς είσθε καθαροί, εξαιτίας του λόγου που σας είπα. Μείνετε ενωμένοι μαζί μου κι εγώ θα μείνω ενωμένος μαζί σας. Όπως το κλήμα δε μπορεί να καρποφορήσει αφ’ εαυτού του αν δε μένει ενωμένο με το αμπέλι, έτσι ούτε κι εσείς, αν δε μείνετε ενωμένοι μαζί μου. Εγώ είμαι το αμπέλι, εσείς τα κλήματα. Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του, αυτός παράγει πολύ καρπό, διότι χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάμετε τίποτα. Αν κάποιος δε μένει ενωμένος μαζί μου, πετάχτηκε έξω όπως το κλήμα και ξεράθηκε. Αυτά τα κλήματα τα μαζεύουν, τα ρίχνουν στη φωτιά και καίγονται. Αν μείνετε ενωμένοι μαζί μου και τα λόγια μου παραμείνουν μέσα σας, ό,τι κι αν θελήσετε ζητείστε το και θα σας γίνει. Μ’ αυτό δοξάστηκε ο Πατέρας μου: όταν κάνετε άφθονο καρπό και γίνετε μαθητές μου.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

            Η χριστιανική ζωή, είναι να μείνετε ενωμένοι μαζί μου.». “Μένω”. Αυτό το “μένω”, δεν είναι ένα “μένω” παθητικό, δεν σημαίνει πως αποκοιμάμαι στον Κύριο: αυτό θα ήταν μάλλον ένας «μακάριος ύπνος», αλλά δεν είναι αυτό.

Αυτό το “μένω”,  είναι ένα “μένω” ενεργό, και είναι επίσης ένα αμοιβαίο “μένω”. Γιατί? Γιατί Εκείνος λέει: «Μείνετε ενωμένοι μαζί μου και εγώ μαζί σας» (εδ. 4). Μένει και Εκείνος σ’ εμάς, όχι μόνο εμείς σ’ Εκείνον, είναι ένα “μένω” αμοιβαίο.

Σε άλλο σημείο λέει: Εγώ και ο Πατέρας μου «θα έλθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’ αυτόν» (Ιω. 14,23). Αυτό είναι ένα μυστήριο, αλλά ένα μυστήριο της ζωής, ένα πολύ όμορφο μυστήριο. Αυτό το αμοιβαίο “μένω”. Ακόμη και το παράδειγμα με τις κληματόβεργες: είναι αλήθεια, τα κλαδιά χωρίς το αμπέλι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί ο χυμός δεν φτάνει, χρειάζονται τον χυμό για να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν. Αλλά και το δέντρο, το αμπέλι χρειάζεται τα κλαδιά, γιατί οι καρποί δεν είναι κολλημένοι στο δέντρο, στο κλήμα. Είναι μια αμοιβαία ανάγκη, είναι μια αμοιβαία παραμονή για να φέρει καρπό.

(Ομιλία στο Casa Santa Marta, 13 Μαΐου 2020)

  

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγαλλίαση, χαρά, ευτυχία από το να είμαι δίπλα Σου. Η παρουσία Σου με τονώνει, μου δίνει σιγουριά. Δεν υποκύπτω σε πειρασμούς, ούτε παραστρατώ. Κι αν σε περίπτωση ξεφύγω, Εσύ πάλι με φέρνεις κοντά Σου. Χωρίς Εσένα δεν μπορώ να ζήσω Κύριε διότι Εσύ είσαι ο κόσμος μου όλος. Κανένας δεν με καταλαβαίνει όπως Εσύ ούτε μπορεί κάποιος να με παρηγορήσει όπως Εσύ. Μαζί Σου έχω τα πάντα, δίχως Εσένα χάνω ακόμη και τον ίδιο μου τον εαυτό μου. Γεμίζεις την καρδιά μου Κύριε, την ψυχή μου πλημμυρίζεις με τις πλουσιοπάροχες χάρες Σου. Από φτωχό με έκανες πλούσιο, από ξένο με έκανες φίλο Σου και αδελφό Σου. Ας μείνει η ενότητά μας για πάντα αδιάσπαστη, γερή, ακλόνητη εμπνέοντας και άλλους. Φώτισέ ρε με ώστε να εμβαθύνω, να καλλιεργώ ακόμη περισσότερο την σχέση μας μέχρι να φύγω από αυτή τη ζωή.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

  

πηγή:episkopisyrou.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου