Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

22 Ιουλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (20,1.11-18)

Την πρώτη μέρα μετά το Σάββατο, έρχεται η Μαρία η Μαγδαληνή στο μνήμα κατά το πρωί, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι και βλέπει την πέτρα μετατοπισμένη απ’το μνήμα.

Η Μαρία όμως στεκόταν έξω, κοντά στο μνήμα κλαίοντας. Αλλά ενώ έκλαιγε, έσκυψε στο μνήμα και βλέπει δυο αγγέλους στα λευκά να κάθονται εκεί που βρισκόταν το σώμα του Ιησού, ένας προς τη μεριά του κεφαλιού κι ένας προς τα πόδια. Της λένε τότε εκείνοι: “Γυναίκα, γιατί κλαις;” Τους λέει: “Πήραν τον Κύριό μου και δε ξέρω πού τον έβαλαν”. Μόλις τα είπε αυτά στράφηκε προς τα πίσω και βλέπει τον Ιησού να στέκεται, αλλά δεν κατάλαβε ότι είναι ο Ιησούς. Της λέει ο Ιησούς: “Γυναίκα, γιατί κλαις; Ποιον ζητάς;” Εκείνη, νομίζοντας πως είναι ο κηπουρός του λέει: “Κύριε, αν εσύ τον σήκωσες, πες μου πού τον έβαλες κι εγώ θα τον πάρω”. Της λέει ο Ιησούς: “Μαρία!”. Γύρισε τότε εκείνη και του λέει στα εβραϊκά: “Ραββουνί!” (που σημαίνει  `Διδάσκαλε’). Της λέει ο Ιησούς: “Μη με αγγίζεις, διότι ακόμα δεν έχω ανέβει στον Πατέρα. Πήγαινε στους αδελφούς μου και πες τους: `Ανεβαίνω στον Πατέρα μου και Πατέρα σας, το Θεό μου και Θεό σας’. Πηγαίνει τότε η Μαρία η Μαγδαληνή και αναγγέλει στους μαθητές: “Είδα τον Κύριο!” και ό,τι της της είπε.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

Πόσο όμορφο είναι να σκέφτεται κανείς ότι η πρώτη εμφάνιση του Αναστημένου -σύμφωνα με τα Ευαγγέλια- έγινε με έναν τόσο προσωπικό τρόπο! Ότι υπάρχει κάποιος που μας γνωρίζει, που βλέπει τα βάσανα και τις απογοητεύσεις μας, και που συγκινείται για εμάς, και μας φωνάζει με το όνομά μας. Είναι ένας νόμος που τον βρίσκουμε χαραγμένο σε πολλές σελίδες του Ευαγγελίου. Γύρω από τον Ιησού υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούν τον Θεό. αλλά η πιο εκπληκτική πραγματικότητα είναι ότι, πολύ πριν, υπάρχει πρώτα απ’ όλα Θεός που νοιάζεται για τη ζωή μας, που θέλει να την ανυψώσει, και για να το κάνει αυτό μας καλεί με το όνομά μας….

(Γενική Ακρόαση, 17 Μαΐου 2017 )

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, η χαρά της ανάστασης, η χαρά της νίκης επί του θανάτου ας πλημμυρίσουν την ψυχή μου όπως της Μαρίας Μαγδαληνής. Ο θάνατος ο δικός μου, η απώλεια των αγαπημένων προσώπων μου, με τρομάζουν, με θλίβουν και με αναστατώνουν. Ακούω συνεχώς για πεθαμένους λόγω της πανδημίας ή του πολέμου. Αισθάνομαι ότι οι θανατηφόρες δυνάμεις κυριαρχούν σκοτώνοντας όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή των ζωντανών ανθρώπων, αφαιρώντας τους κάθε ελπίδα. Τον θάνατο μόνο ένας τον νίκησε κι αυτός είσαι Εσύ, Κύριε Ιησού Χριστέ. Σ’ Εσένα πρέπει να εναποθέτουμε όλη μας την ελπίδα. Σ’ Εσένα πρέπει να επενδύσουμε με όλη μας τη δύναμη, με όλη μας την καρδιά, χωρίς να στηριζόμαστε σε απέλπιδες ανθρώπινες προσπάθειες. Αξίωσε μας να νικήσουμε μέσω της πίστης μας σε Σένα τον κλοιό του θανάτου που μας πνίγει όλους. Κάνε μας να νιώσουμε κάθε στιγμή την παρουσία Σου για να μας οδηγήσεις προς τον Θεό Πατέρα..

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

πηγή: episkopisyrou.gr

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου