Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

18 Ιουλίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (12,38-42)

Τον καιρό εκείνο, κάποιοι απ’ τους γραμματείς και τους Φαρισαίους του απάντησαν λέγοντας: “Διδάσκαλε, θέλουμε να δούμε από σένα ένα σημάδι”. Κι εκείνος τους απάντησε: “Μια πονηρή και μοιχαλίδα γενιά ζητά με επιμονή ένα σημάδι, αλλά κανένα σημάδι δεν πρόκειται να της δοθεί, παρά το σημάδι του προφήτη Ιωνά. Πράγματι, όπως ο Ιωνάς βρίσκονταν στη κοιλιά του κήτους τρεις μέρες και τρεις νύκτες, έτσι θα είναι ο Υιός του ανθρώπου στη καρδιά της γης τρεις μέρες και τρεις νύκτες. Οι άνδρες της Νινευί θα αναστηθούν κατά την κρίση μαζί με αυτήν εδώ τη γενιά και θα την κατακρίνουν, διότι μετανόησαν στο κήρυγμα του Ιωνά. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’ τον Ιωνά! Θα αναστηθεί κατά την κρίση η βασίλισσα του Νότου μαζί με αυτήν την γενιά και θα την κατακρίνει, διότι ήλθε από τα πέρατα της γης για να ακούσει τη σοφία του Σολομώντα. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’ το Σολομώντα!

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Όταν η πίστη πηγαίνει σε αναζήτηση του θαύματος, της οπτικής ικανοποίησης, όταν αναζητά σημάδι, σημαίνει πως είτε είναι σε κρίση, είτε πως ποτέ δεν ωρίμασε, δεν έγινε ποτέ ενήλικη.

Η «πίστη» έχει αξία για ό, τι δεν «βλέπω». Γιατί ό, τι βλέπω, ό,τι έχω μπροστά στα μάτια μου, δεν χρειάζεται να το πιστεύω εφόσον είναι ορατό μπροστά μου. Η πίστη χρειάζεται γι αυτά που δεν βλέπουμε. Με αυτή την οπτική, το σημερινό Ευαγγέλιο κρατά αποστάσεις από εκείνους που ζητούν «σημάδια» θαυματουργικά.

            «Διδάσκαλε θέλουμε να δούμε ένα θαυματουργικό σημάδι».

Αυτό είναι το αίτημα που απευθύνουν  στο Ιησού. Με αυτό θέλουν ένα σημάδι για να τους αποδείξει και να δουν πως ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας που ο λαός του Ισραήλ περιμένει.

Είναι ακόμη πολύ μακριά από το να κατανοήσουν πως ο Ιησούς, ως Υιός του Θεού, ήρθε για να πάρει επάνω του την  αμαρτία του κόσμου, επάνω στο Σταυρό. Μπορούν όμως να πιστέψουν σε Εκείνον μόνο αν τον δουν να κατεβαίνει από το σταυρό για να εδραιώσει μια βασιλεία όπως εκείνοι την φαντάζονταν. Σε αυτό το αίτημα, όπως αυτό τίθεται στον Ιησού, κρύβεται μια μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στο έργο του ίδιου του Κυρίου.

Η αυστηρότητα του Ιησού αναφέρεται ακριβώς στο ’’κλείσιμο’’ της καρδιάς των ακροατών του. Εκείνος για να γίνει δεκτός έπρεπε να φανερώσει τη δύναμη του με θεαματικά και θαυμαστά γεγονότα. Εμείς είμαστε ικανοί να διαβάζουμε τα σημεία των καιρών και των έργων του Ιησού ακόμη και σε πράγματα που δεν μας φαίνονται σημαντικά;

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, αντί να σε ακούσουμε με προσοχή με όλη μας την καρδιά, με όλη μας την ψυχή, με όλη μας την δύναμη, Σου ζητάμε να μας δείξεις θαύματα για να σε πιστέψουμε. Η περιέργειά μας, η ανασφάλεια μας, η απιστία μας, η αδυναμία μας, ο φόβος μας για το άγνωστο, μας οδήγησαν να σου ζητάμε παράλογα πράγματα. Κοιτάμε μόνο να εξασφαλίσουμε αυτά που έχουμε γιατί φοβόμαστε να χάσουμε αυτά που αποκτήσαμε, έχοντας Εσένα ως εγγυητή. Σε θέλουμε σαν τον καλό ασφαλιστή ή έναν καλό γιατρό που θα λύσεις κάθε μας πρόβλημα. Πόσο λάθος είμαστε με αυτές τις σκέψεις και στάσεις, αντί να αφήσουμε εμείς τα δικά μας θέλω για να ακολουθήσουμε τις δικές Σου θείες επιθυμίες, σε φέρνουμε με το ζόρι ως από μηχανή Θεό για να διορθώσεις αυτά που δεν μας αρέσουν. Πόσο κακομαθημένοι, ξεδιάντροποι είμαστε, Κύριε. Γι’ αυτό συγχώρησε τις αμαρτίες μας, τις λαθεμένες αυτές σκέψεις μας, τα παράπονα μας. Ενέπνευσε μας να έχουμε το πνεύμα της αυτοθυσίας για να εκπληρώσουμε το θέλημα το δικό Σου και όχι το δικό μας. Άνοιξε τις καρδιές μας για να τις γεμίσεις με την αγάπη Σου, ώστε να αναζητούμε πάντα το συμφέρον Σου και την δόξα Σου.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

πηγή: episkopisyrou.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου