Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

15 Ιουλίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (12,1-8)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περνούσε κάποιο Σάββατο μέσα από σπαρμένα χωράφια. Και οι μαθητές του πείνασαν και άρχισαν να κόβουν στάχυα και να τρώνε. Αλλά οι Φαρισαίοι όταν το είδαν, του είπαν: “Ιδού, οι μαθητές σου κάνουν ό, τι δεν επιτρέπεται να γίνει κατά το Σάββατο”. Κι εκείνος τους είπε: “Δεν διαβάσατε τι έκαμε ο Δαβίδ όταν πείνασε εκείνος και αυτοί που ήταν μαζί του; Πως μπήκε στον οίκο του Θεού και έφαγε τους άρτους της προθέσεως, που δεν του επιτρεπόταν να φάει ούτε εκείνος ούτε κι εκείνοι που ήταν μαζί του, παρά μόνο οι ιερείς; Ή μήπως δε διαβάσατε στο Νόμο, ότι κατά το Σάββατο οι ιερείς που βρίσκονται στο ναό βεβηλώνουν το Σάββατο και όμως είναι αθώοι; Σας λέω, ότι εδώ υπάρχει κάτι ανώτερο από το ναό. Αλλά εάν γνωρίζατε τι σημαίνει “Έλεος θέλω και όχι θυσία”, τότε δεν θα καταδικάζατε αυτούς τους αθώους. Διότι ο Υιός του ανθρώπου είναι κύριος του Σαββάτου”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η Ευαγγελική περικοπή σήμερα μας μιλά για την πείνα των μαθητών του Ιησού. Μια υλική πείνα. Μια ανάγκη στην οποία πρέπει να απαντήσουν είναι η πείνα των Φαρισαίων, πεινούν για Θεό, για την ευσπλαχνία του. Εκείνοι, δυστυχώς δεν το συνειδητοποιούν. Η καρδιά τους είναι σκληρή. Είμαστε και εμείς έτσι; «Έλεος θέλω. Όχι θυσίες». Αυτός είναι ο Θεός μας. Πέρα από την σύγκρουση σχετικά με το Σάββατο, και πέρα από αυτό που η περικοπή θέλει να μας διδάξει, η προσοχή μου στρέφεται σε εκείνα τα σπαρμένα χωράφια. Σ’ αυτά τα χωράφια ο Κύριος οδήγησε τους πεινασμένους μαθητές του. Σε χωράφια καλά φροντισμένα. Γεμάτα από ώριμα στάχυα. Και σήμερα ο Κύριος περνά συνεχώς από τη ζωή μας. Το Άγιο Πνεύμα ακόμη και σήμερα οδηγεί, σε σπαρμένα χωράφια, όποιον πεινά για Εκείνον. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνα τα σπαρμένα χωράφια, πρέπει να είμαστε εμείς. Έτοιμοι, σαν ώριμα στάχυα, για να πάμε προς συνάντηση των αδελφών μας που πεινούν για το Θεό. «Δώστε τους εσείς να φάνε», λέει ο Ιησούς σε άλλο κείμενο. Και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μεταμορφωθούμε σε ψωμί, για το καλό των άλλων. Θα ήταν πολύ άσχημο αν, περνώντας από εκείνο το «χωράφι» που είμαστε εμείς, δεν έβρισκαν τίποτα να φάνε. Θα ήταν πολύ άσχημο, εάν ο Κύριος έκανε να περάσουν εκείνοι που πεινούν για Εκείνον μέσα από το δικό μας χωράφι, και αυτοί το έβρισκαν,  ξερό, παραμελημένο, άκαρπο. Εδώ είναι η ευθύνη μας. Πρέπει να φέρνουμε καρπό. Καρπό ελέους που να σβήνει την πείνα της ψυχής εκείνου που το Πνεύμα καθοδηγεί να περάσει «μέσα από μας». Καρπό που πρέπει να παράγουμε όχι για εμάς, αλλά για τους άλλους. Στον δικό μας «φτωχό» δυτικό κόσμο, βλέπουμε τους καρπούς, αυτής της «πείνας για Θεό». Οι αξίες που οι κοινωνία μας προτείνει, μιλούν για «αγάπη, ειρήνη και ασφάλεια», αλλά αποκλείουν το έλεος, αντιφάσκουν  με εκείνο που προτείνουν. Υπάρχει ανάγκη να επιστρέψουμε, να περάσουμε «μέσα από τα σπαρμένα χωράφια». Υπάρχει ανάγκη εσύ να είσαι «σπαρμένο χωράφι», αδελφέ μου, αδελφή μου. Στην μικρή ύπαρξή μας είμαστε καλεσμένοι να είμαστε αυτά τα «σπαρμένα χωράφια», που παράγουν στάχυα. Όχι πλέον για την γη αλλά για τις αποθήκες του ουρανού.

Στοχασμός: don Giuseppe Terranova

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, έγινε σκληρή η καρδιά μου, τόσο που κατακρίνω και καταδικάζω τους άλλους σύμφωνα με τα δικά μου αυστηρά κριτήρια. Το κουτσομπολιό είναι πάντα στα χείλη μου κι ως κεραυνός εν αιθρία χτυπάω με τις κατηγορίες μου τους συνανθρώπους μου. Σπέρνω τη διχόνοια ανάμεσα σε άτομα που ζηλεύω. Είμαι εκτός εαυτού, Κύριε, έλα να με σώσεις. Μαλάκωσε την καρδιά μου, Θεέ μου, για να δω μέσα από τα μάτια της ευσπλαχνίας Σου τις καρδιές των άλλων. Βοήθησε με να αποδεχτώ τις αμαρτίες μου, τα λάθη μου, ώστε να προχωρήσω στη συγγνώμη και στη συγχώρεση. Μάθε με να χρησιμοποιώ το στόμα για να συμβουλεύω, να ενθαρρύνω, να παρηγορώ και να Σε δοξάζω ,Κύριε. Κι οδήγησε με, μέρα με τη μέρα, στον δρόμο τον δικό Σου..

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου