Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

23 Φεβρουαρίου 2024

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 1-12)

Τον καιρό εκείνο, σηκώθηκε ο Ιησούς και πήγε στα σύνορα της Ιουδαίας και πέρα απ’τον Ιορδάνη. Και συγκεντρώθηκε και πάλι κόσμος γύρω του, και, όπως το συνήθιζε, πάλι τους δίδασκε.

Τον πλησίασαν κάποιοι Φαρισαίοι και τον ρώτησαν, με σκοπό να τον πειράξουν, αν επιτρέπεται σε άνδρα να διώξει τη γυναίκα του.

Κι εκείνος απαντώντας, τους είπε: “Τι σας διέταξε ο Μωυσής;”

Εκείνοι είπαν: “Ο Μωυσής επέτρεψε να συντάσσεται έγγραφο διαζυγίου και να διώχνεται”.

Τότε ο Ιησούς τους είπε: “Για τη σκληροκαρδία σας ο Μωυσής σας έγραψε αυτή την εντολή. Αλλά από την αρχή της πλάσης άνδρα και γυναίκα του έπλασε ο Θεός. Για τούτο, θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενωθεί με τη γυναίκα του, και θα είναι οι δυο σε μια σάρκα. Ώστε δεν είναι πια δύο, αλλά μια σάρκα. Ό,τι, λοιπόν, ο Θεός συνένωσε, άνθρωπος να μην χωρίζει.

Στο σπίτι, πάλι, οι μαθητές τον ρώτησαν γι’αυτό. Και τους είπε: “Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία σε βάρος της. Κι αν η γυναίκα χωρίσει τον άνδρα της και παντρευτεί άλλον, διαπράττει μοιχεία”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (Don Luigi Maria Epicoco)

Το ζήτημα των σχέσεων είναι ίσως το πιο καθοριστικό ερώτημα σε όλο τον Χριστιανισμό. Ίσως επειδή είναι το πιο καθοριστικό ζήτημα κάθε ανθρώπου για την ανθρώπινη διάστασή του. Και πράγματι, μέσα από τις σχέσεις η ζωή μας αποκτά νόημα ή όχι. Είναι στις σχέσεις που αισθανόμαστε ή δεν αισθανόμαστε αγαπημένοι. Μέσα σ’ αυτές μπορούμε να εντοπίσουμε κάθε ρίζα της ευτυχίας μας ή των δραμάτων μας.

Για το λόγο αυτό, το θέμα του γάμου δεν είναι ένα θέμα μεταξύ πολλών άλλων. Αντιπροσωπεύει την κορυφή όλων εκείνων των σχέσεων που μας θυμίζουν περισσότερο τον Θεό. Το αν κάποιος αγαπά ή όχι ένα άτομο για πάντα μέχρι του σημείου να δώσει τη ζωή του γι ‘αυτόν δεν μπορεί ποτέ να είναι διακοσμητικό θέμα. Σε ένα τέτοιο ζήτημα, η ζωή μας στηρίζεται ή καταρρέει. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κατανοήσουμε το ερώτημα του σημερινού Ευαγγελίου: «επιτρέπεται σε άνδρα να διώξει τη γυναίκα του;»

Ο Ιησούς απαντά ότι πρέπει να στραφούμε πρώτα απ’ όλα στην κοινή λογική, στην παράδοση, στον Μωυσή. Αλλά μερικές φορές ζούμε σε καιρούς όπου η κοινή λογική του κόσμου και ακόμη και των συνηθειών μας που έχουν γίνει παράδοση δεν μας βοηθούν να μην χάσουμε από τα μάτια μας αυτό που έχει σημασία: «Για τη σκληροκαρδία σας ο Μωυσής σας έγραψε αυτή την εντολή. Αλλά από την αρχή της πλάσης άνδρα και γυναίκα του έπλασε ο Θεός. Για τούτο, θα εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενωθεί με τη γυναίκα του, και θα είναι οι δυο σε μια σάρκα. Ώστε δεν είναι πια δύο, αλλά μια σάρκα. Ό,τι, λοιπόν, ο Θεός συνένωσε, άνθρωπος να μην χωρίζει.».

Είναι λόγω της σκληρότητας της καρδιάς μας που δεν μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε το βάθος της ομορφιάς μιας τέτοιας πρότασης. Νιώθουμε μόνο την καταπίεση, την κούραση, τον φόβο να μην τα καταφέρουμε.

Αλλά ακριβώς εδώ είναι το θέμα: κανείς από εμάς δεν είναι ικανός να αγαπά έτσι, αλλά δεν μπορούμε παρά να θέλουμε να αγαπάμε έτσι, γιατί αυτό είναι που μας κάνει ευτυχισμένους. Και ακριβώς επειδή δεν είμαστε ικανοί γι’ αυτό, ικετεύουμε τον Θεό για τη Χάρη που είναι απαραίτητη για να ζούμε καθημερινά σύμφωνα με αυτήν.

 

Προσευχήσου……

Ιησού, κάνε ο ήχος της φωνή Σου

να αντηχεί πάντοτε στα αυτιά μου,

ώστε να μάθω να καταλαβαίνω πως η καρδιά μου,

η διάνοια μου και η ψυχή μου

μπορούν να σε αγαπήσουν.

Χορήγησέ μου να σε δέχομαι

στα πιο κρυφά μέρη της καρδιάς μου,

Εσύ που είσαι το μοναδικό αγαθό μου,

η πιο γλυκιά χαρά μου, ο αληθινός μου φίλος.

Ιησού, έλα στην καρδιά μου,

προσευχήσου με μένα,

ώστε και εγώ να μάθω να προσεύχομαι σε Σένα.

Αμήν.

(www.episkopisyrpu.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου