Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

14 Ιουλίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (11,28-30)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: “Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς στρέφει ακόμη το βλέμμα του στα πλήθη που τον περιστοιχίζουν. Είναι οι φτωχοί, οι πεινασμένοι, οι άρρωστοι, είναι εκείνο το πλήθος, το οποίο σπλαχνίσθηκε επειδή ήταν σαν πρόβατα δίχως ποιμένα. Αυτό το πλήθος είναι πάντοτε γύρω του. Και αυτός βρίσκεται με χαρά ανάμεσα τους. Και σαν παρασυρμένος από την ευσπλαχνία του, τους καλεί όλους σ’ Αυτόν: «Ελάτε σ’ εμένα, όλοι εσείς, που κοπιάζετε». Είναι η βαθιά του επιθυμία να τους συγκεντρώσει γύρω του για να μην χαθεί κανείς. Διακρίνει πολύ καλά πως στους ώμους τους βαραίνει το βάρος της μοναξιάς, του πόνου, της κούρασης, της απογοήτευσης.

Ο Ιησούς θέλει να τους ελευθερώσει από αυτά τα βάρη και να δώσει μια ελπίδα για το μέλλον. Η ελευθερία αυτή επιφέρει το να δεχθούμε το ελαφρύ φορτίο του Ευαγγελίου. Είναι το γλυκό βάρος της αγάπης. Είναι ένα φορτίο γιατί ζητά από τον καθένα μας, ακόμη και από τους πιο φτωχούς, να απαρνηθούμε την αγάπη για τον εαυτό μας.  Αλλά ελαφρύ, γιατί η αγάπη ελευθερώνει, ελευθερώνει από τον εαυτό μας και μας ανοίγει την καρδιά προς το Θεό και τους άλλους. Ναι, το Ευαγγέλιο μας ελευθερώνει από όλες τις μορφές σκλαβιάς για να μας κάνει σκλάβους μόνο της αγάπης.

Και ο Ιησούς είναι το παράδειγμα. Γι αυτό μπορεί να πει σε όλους: «Μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά». Η πραότητα είναι η ιδιότητα της αγάπης του Ιησού που αντιτίθεται με την σκληρότητα και την αλαζονεία της αγάπης για τους εαυτούς μας. Από αυτή την πραότητα έχουμε ανάγκη όλοι μας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, προστρέχω σ’ Εσένα για να διώξεις μακριά τις έγνοιες μου που έχουν εισβάλλει στην καρδιά μου και δεν με αφήνουν σε ησυχία. Οι ανησυχίες στην καθημερινότητα μου, το άγχος για το μέλλον με έχουν καταβάλλει τόσο πολύ που κόβει την αναπνοή μου. Δεν βλέπω φως Κύριε, όλα έχουν καταρρεύσει διότι βασίστηκα σε άλλους και άλλα πράγματα για την σωτηρία μου. Συγχώρησε με, Κύριε, για τα λάθη μου, Εσύ είσαι η αληθινή ελπίδα μου. Εσύ θα με ξεκουράσεις τινάζοντας όλα τα βάσανα μου από την καρδιά μου. Εσύ θα καταπραΰνεις όλους τους πόνους της ψυχής μου. Η σωτηρία μου βρίσκεται στα χέρια Σου και όχι στις λύσεις των προβλημάτων μου. Δέξου, Κύριε, την καρδιά μου για να την διαμορφώσεις όπως Εσύ θες. Πάρε την ψυχή μου ώστε να την κάνεις αιώνια κατοικία Σου. Κι εγώ σου προσφέρω όλες τις μέρες της ζωής μου, για να σε υπηρετώ και να σε δοξάζω , επειδή ο ζυγός Σου είναι απαλός και το φορτίο Σου ελαφρύ.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

πηγή: episkopisyrou.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου