Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

13 Ιουλίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (11,25-27)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς είπε: “Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναι, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου.

Όλα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου και κανένας δεν γνωρίζει αληθινά τον Υιό, παρά μόνο ο Πατέρας. Ούτε τον Πατέρα γνωρίζει κανείς αληθινά, παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ποιοι είναι οι μικροί για τον Ιησού; Στα Ευαγγέλια συναντάμε λόγια που εξηγούν την έννοια των «μικρών»: είναι τα παιδιά, οι φτωχοί, οι αναγκεμένοι, είναι οι ταπεινοί στην καρδιά, οι λεγόμενοι «φτωχοί του Γιαχβέ», δηλαδή οι Anawin, (εβραϊκή λέξη) που σημαίνει εκείνος που κατά βάθος αισθάνεται παιδί, δηλαδή εκείνος ο οποίος για να ζήσει εξαρτάται από τον πατέρα. Σε αυτούς ο Υιός θέτει την ευαρέσκεια του και τους φανερώνει το Μυστήριο του Τριαδικού Θεού και τους κάνει μέτοχους της ίδιας του της ζωής.

Υπάρχουν όμως, και εκείνοι που μένουν έξω από αυτή τη θεϊκή φανέρωση, γιατί σε αυτούς δεν υπάρχουν οι συνθήκες εκείνες του ανοίγματος, της απλότητας, την προσωπικής αναζήτησης εκείνου που γίνεται μικρός, ώστε ο Θεός να μπορέσει να του κάνει «γνωστή» τη ζωή του. «Γνωρίζω» με την βιβλική έννοια, σημαίνει μια βαθιά σχέση μεταξύ των δυο που έρχονται σε γνωριμία, και σχετίζονται με μια αλληλέγγυα και γενναιόδωρη αγάπη.

Ποιός είναι έξω από μια τέτοια σχέση; Είναι «οι σοφοί και συνετοί», εκείνοι που νομίζουν πως τα ξέρουν ήδη όλα, υπερηφανεύονται για τα μεγαλεία και τη δύναμη τους.  Γι αυτούς, ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί ο Θεός είναι παράλογος, σκανδαλίζονται από την επιλογή που ο Θεός κάνει για τους μικρούς.

Και για εμάς, το να γνωρίζουμε ή όχι το Θεό, το να είμαστε σε κοινωνία ή όχι μαζί του, εξαρτάται από τις επιλογές της ζωής μας. ‘Ισως χρειάζεται και η μεταστροφή της καρδιάς μας για να γίνουμε φτωχοί, μικροί, παιδιά του Θεού.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, αν και είμαι ασήμαντος (ασήμαντη), μου φανέρωσες τα μυστικά του Θεού Πατέρα. Μου έδειξες πόσο μάς αγαπά και μας θέλει κοντά του για πάντα. Είμαστε τα μονάκριβα παιδιά του. Για εμάς θα έδινε ακόμη και την ίδια του την ζωή. Όταν πονάμε, πονάει κι Εκείνος. Όταν χαιρόμαστε, χαίρεται κι Αυτός. Νοιάζεται, ανησυχεί, φροντίζει για όλους μας. Όλα αυτά μου τα αποκάλυψες επειδή η καρδιά μου ήταν ανοιχτή, διαθέσιμη, ειλικρινής. Χωρίς φόβο και ντροπή θέλω να παρουσιάζομαι πάντα μπροστά Σου. Κύριε. ώστε η σχέση μας να είναι γνήσια, αληθινή, αυθεντική. Γι’ αυτό κρατά την ψυχή μου, Κύριε, καθαρή, ευδιάθετη, ευπρόσδεκτη, προς Εσένα κάθε φορά που θα με επισκέπτεσαι. Φώτισε το πνεύμα μου για να αποφεύγω το ψέμα, την υποκρισία, την δυσπιστία.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

πηγή:episkopisyrou.gr

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου