Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

25 Ιουνίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (8,5-17)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς μπήκε στην Καπερναούμ, ένας εκατόνταρχος ήλθε σε συνάντησή του παρακαλώντας τον και λέγοντας: “Κύριε, ο δούλος μου είναι κατάκοιτος στο σπίτι, παράλυτος, και βασανίζεται φοβερά”. Κι ο Ιησούς του λέει: “Θα έλθω και θα τον θεραπεύσω”. Και ο εκατόνταρχος απαντώντας είπε: “Κύριε, δεν είμαι άξιος να μπεις κάτω από τη στέγη μου, αλλά μόνο πες ένα λόγο και ο δούλος μου θα γιατρευτεί. Διότι κι εγώ είμαι άνθρωπος κάτω από εξουσία και έχω στρατιώτες στην εξουσία μου και λέω στον ένα: πήγαινε, και πηγαίνει. Και στον άλλο λέω: έλα, και έρχεται. Και στο δούλο μου λέω: κάμε αυτό, και το κάνει”. Όταν το άκουσε ο Ιησούς θαύμασε και είπε σ’ αυτούς οι οποίοι τον ακολουθούσαν: “Αλήθεια σας λέω: Τόσο μεγάλη πίστη δεν βρήκα σε κανένα Ισραηλίτη. Και σας λέω ότι θα έλθουν πολλοί απ’την ανατολή και τη δύση και θα καθίσουν στο τραπέζι της βασιλείας των ουρανών, μαζί με τον Αβραάμ και τον Ισαάκ και τον Ιακώβ, ενώ οι γιοι της βασιλείας θα πεταχτούν έξω στο σκοτάδι. Εκεί θα είναι ο θρήνος και το τρίξιμο των δοντιών”. Κι ο Ιησούς είπε στον εκατόνταρχο: “Πήγαινε, και ας σου γίνει όπως πίστεψες”. Κι εκείνη την ώρα ο δούλος θεραπεύτηκε.

Όταν έφθασε ο Ιησούς στο σπίτι του Πέτρου, είδε την πεθερά του κατάκοιτη και με πυρετό. Άγγιξε το χέρι της και ο πυρετός την άφησε κι εκείνη σηκώθηκε και τον υπηρετούσε. Και όταν βράδιασε του έφεραν πολλούς δαιμονιζόμενους. Και έβγαλε τα πνεύμα με ένα λόγο του και όλους τους αρρώστους τους θεράπευσε, για να εκπληρωθεί ο λόγος του προφήτη Ησαΐα, που είπε:            Αυτός πήρε τις ασθένειές μας και τις αρρώστιες μας σήκωσε πάνω του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο εκατόνταρχος ήταν εκείνος που διέταζε εκατό στρατιώτες. Εκείνος δεν ζητά τίποτα για τον εαυτό του, αλλά παρακαλεί τον Ιησού για τον δούλο του βαριά άρρωστο. Ο Ιησούς του φανερώνει όλη τη διαθεσιμότητα του: «θα έρθω και θα τον θεραπεύσω» (εδ. 7). Αλλά ο εκατόνταρχος λέει ότι δεν είναι άξιος να δεχθεί τον Ιησού στο σπίτι του και είναι βέβαιος πως δεν χρειάζεται ο Κύριος να πάει ως εκείνον γιατί τον θεωρεί ικανό να διατάξει ακόμη και από απόσταση τις δυνάμεις του κακού.

Ο εκατόνταρχος είναι ένας ειδωλολάτρης που πιστεύει όμως χωρίς αναστολές στην δύναμη του λόγου του Θεού. Και η πίστη στο Λόγο του Θεού επιτρέπει στον Κύριο να ενεργήσει σε εμάς. Το θαύμα είναι σημείο της αγάπης του Θεού που επεμβαίνει για το καλό μας. Εκείνος θέλει να μας προσφέρει τα πάντα και κυρίως τον εαυτό του. Περιμένει μόνο να του το ζητήσουμε με πίστη.

Η μεγάλη πίστη του εκατόνταρχου κάνει φανερή την έλλειψη πίστης στον Ισραήλ. Η απλή αναγραφή στο λαό του Θεού δεν δίνει σε κανένα την βεβαιότητα πως είναι σωσμένος: σε όλους ζητά την πίστη που φανερώνεται με τα έργα. Η συνάντηση με τον εκατόνταρχο προσφέρει στον Ιησού την ευκαιρία να αναγγείλει την είσοδο όλων των λαών στη βασιλεία του Θεού. Οι ειδωλολάτρες θα πάρουν θέση στο τραπέζι των πατριαρχών της βασιλείας των ουρανών. Η Εκκλησία αποτελείτε από εκείνους που πιστεύουν στο λόγο του Θεού και τον θέτουν σε εφαρμογή. Στη βασιλεία του Θεού θα μπουν μόνο τα παιδιά του Θεού, δηλαδή εκείνοι που αναγεννήθηκαν «από το Λόγο του Θεού ζωντανό και αιώνιο» (1 Πτ 1,23)

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ. Εσύ είσαι ο γιατρός μου, η θεραπεία μου, το φάρμακο μου. Αν θέλεις δεν υπάρχει ασθένεια, πληγή, ή ψυχολογικό τραύμα που δεν μπορείς να θεραπεύσεις. Όλα είναι δυνατά για όποιον πραγματικά πιστεύει. Ωστόσο εγώ βασανίζομαι από αμαρτωλές σκέψεις. Δεν αφήνομαι στην δύναμη Σου να με καθοδηγήσει εκεί όπου θέλεις να με πας. Συχνά προστρέχω μόνο σε ανθρώπινα μέσα ψάχνοντας για γιατρειά. Ενώ θα έπρεπε να ρωτήσω κι Εσένα. Όχι μόνο να σε παρακαλώ να γίνω καλά αλλά πως επιθυμείς Εσύ ο ίδιος να συμπεριφέρομαι απέναντι στην αρρώστια μου, είτε αποδέχοντας με υπομονή και ειρήνη είτε νικώντας τον αν είναι το θέλημα Σου. Κύριε ό,τι και να γίνει μην με αφήσεις να χάσω την πίστη μου σε Σένα. Κάνε με όπως ο εκατόνταρχος να δυναμώσει η εμπιστοσύνη μου σε Σένα μέσω του λόγου Σου. Αν θέλεις βάσταξε την αρρώστια μου και πες μου έναν μόνο λόγο για να θεραπευτεί η ψυχή μου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: https://episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου