Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας


ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 10 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6,30-35)

Τον καιρό εκείνο, οι άνθρωποι του λαού είπαν στον Ιησού: «Ποιο είναι το σημείο που κάνεις, ώστε να δούμε και να σε πιστέψουμε; Ποιο είναι το έργο που κάνεις; Οι πατέρες μας έφαγαν στην έρημο το μάννα, όπως λέει η Γραφή: «Ψωμί απ’ τον ουρανό τους έδωσε να φάνε». Τους είπε τότε ο Ιησούς: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: δε σας έδωσε ο Μωυσής το ψωμί από τον ουρανό, αλλά ο Πατέρας μου σας δίνει το αληθινό ψωμί απ’ τον ουρανό. Διότι το ψωμί που δίνει ο Θεός είναι αυτό που κατεβαίνει απ’ τον ουρανό και δίνει ζωή στον κόσμο». Του είπαν τότε: «Κύριε, δος μας για πάντα αυτό το ψωμί». Τους είπε τότε ο Ιησούς: «Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής. Αυτός που έρχεται κοντά μου ποτέ δε θα πεινάσει, κι αυτός που πιστεύει σε μένα δε θα διψάσει ποτέ».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι αλήθεια. Ο Ιησούς είναι ο αληθινός άρτος. Ο Ιησούς είναι ο ζωντανός άρτος. Ο Ιησούς είναι ο άρτος της αιώνιας ζωής. Και δεν υπάρχει άλλη τροφή που να μπορεί να χορτάσει την ανάγκη της ψυχής. Οποιαδήποτε άλλη τροφή, με την οποία επιχειρούμε να θρέψουμε την ψυχή και που δεν είναι Εκείνος, είναι τοξική.

Αυτή η φράση του σημερινού Ευαγγελίου “Κύριε, δώσε μας για πάντα αυτό το Ψωμί”, γίνεται προσευχή που θέλω να την κάνω δική μου σήμερα, να γίνει η προσευχή της καρδιάς. Θα ήθελα να την επαναλαμβάνω συχνά, για να ζητήσω από τον Θεό να μη λείψει ποτέ ξανά από τη ζωή μου η χάρη που δίνει αυτό το ψωμί. Για πολύ καιρό, ως νέος, παρέμενα χωρίς αυτό το ψωμί, δεν το εκτιμούσα. Να μη μου συμβεί πότε ξανά να τον στερηθώ!

Σας διαβεβαιώνω ότι, δεν προσεύχομαι μόνο για μένα σήμερα, αλλά και για  εκείνους που τον στερούνται με τη θέλησή τους, για όλους εκείνους που δεν εκτιμούν αυτό το ψωμί. Προσεύχομαι και γι’ αυτούς  που θα ήθελαν να τραφούν από αυτόν και για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορούν. Προσεύχομαι ώστε να σβήσει η “πείνα για τον Θεό” στον κόσμο.

Φυσικά, αυτό το απόσπασμα με παραπέμπει στον Ευχαριστιακό Άρτο. Η αναφορά στο επεισόδιο του «μάννα στην έρημο» φέρνει στο νου μου, όμως, και  ένα άλλο ψωμί. Ψωμί που δεν είναι Θεός, αλλά που προέρχεται από το Θεό. Ψωμί που δεν είναι “Θεός”, αλλά που είναι η εικόνα του. Ο Κύριος ας στέλνει πάντα στην “έρημο” αυτής της ζωής, αλλά και στην προσωπική μας ζωή, αδέρφια που να ξέρουν να γίνονται “άρτος”, που  δεν είναι “ο άρτος” που κατεβαίνει από τον Ουρανό, που  δεν είναι ο άρτος της ζωής, όμως  είναι το σύμβολό του. Τρέφονται οι ίδιοι με τον Άρτο της Ζωής. Και αυτοί προέρχονται από το Θεό και τρέφουν και  τους άλλους με την παρουσία τους, δίνοντάς τους τη δύναμη να συνεχίσουν την  πορεία. Γίνονται αυθεντικό μάννα στην καθημερινή ζωή, που  τους χρησιμοποιεί ο Θεός για να μας μιλήσει και  να μας θυμίσει ότι είναι ζωντανός και είναι παρών ανάμεσα στον λαό Του. Τους χρησιμοποιεί για να μετατρέψει την έρημο της ζωής σε έναν καταπράσινο κήπο.

Δώσε μας και αυτόν τον  άρτο πάντα, Κύριε.  Μην επιτρέψεις   αυτός ο άρτος να μας λείψει ποτέ.

Και εσύ αδελφέ μου, κι εσύ αδελφή μου, που γίνεσαι άρτος, με την απλότητά σου, με την προσευχή σου, είσαι και συ ανάμεσά τους. Και υποδεικνύεις έτσι έναν άρτο ανώτερο από εσένα. Έναν άρτο που έσβησε την πείνα σου και θέλεις  να σβήσει και τη δική μου πείνα.

Κύριε, σ’ ευχαριστώ, για  κάθε άρτο που μας δίνεις. Μην επιτρέψεις να μας λείψει ποτέ.

Αφιερώνω αυτόν το μικρό στοχασμό στα πνευματικά μου αδέλφια, που υπήρξαν για μένα άρτος.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, Εσύ είσαι ο άρτος της ζωής! Το μάννα εξ’ ουρανού που τρέφει την πίστη όλων όσων επιθυμούν να σε ακολουθήσουν με την καρδιά ενός αποστόλου. Όμως υπάρχουν φορές που είμαστε σκληροί, οι καρδιές μας είναι πωρωμένες και τα αυτιά μας κλειστά. Αντιστεκόμαστε στο Άγιο Σου Πνεύμα για να κάνουμε τα δικά μας, με αποτέλεσμα να προδίδουμε την εμπιστοσύνη Σου για εμάς. Έτσι απομακρυνόμενοι από Εσένα, πεινάμε και διψάμε εσωτερικά διότι τίποτα δεν μας ευχαριστεί, τίποτα δεν μας ικανοποιεί και τίποτα δεν μας γεμίζει. Για να σβήσει η πείνα μας και η δίψα μας έχουμε ανάγκη να λάβουμε το Σώμα Σου και το Αίμα Σου που δίνουν ζωή στον εαυτό μου. Ελευθέρωσε μας Κύριε απ’ όλους αυτούς τους πειρασμούς που μας κλείνουν απέναντι Σου ή μας φέρνουν σε ρήξη με Σένα. Καθάρισε τις ψυχές μας και τις καρδιές μας ώστε να λάβουμε το πολύτιμο Σώμα και Αίμα Σου για να πεινάμε και να διψάμε μόνο για Σένα.

 

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου