ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
25 Νοεμβρίου 2023
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (20, 27-40)
Πλησίασαν τότε κάποιοι απ’τους Σαδδουκαίους τον Ιησού, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ανάσταση, και τον ρωτούσαν λέγοντας: “Διδάσκαλε, ο Μωυσής μας έδωσε την εξής γραπτή εντολή: αν κάποιου πεθάνει ο αδελφός που είναι παντρεμένος, αλλά άτεκνος, να πάρει ο αδελφός του τη γυναίκα και να κάμει απογόνους για τον αδελφό του. ‘Ηταν επτά αδελφοί. Κι ο πρώτος παντρεύτηκε μια γυναίκα και πέθανε άτεκνος. Κι ο δεύτερος και ο τρίτος την παντρεύτηκαν καθώς και οι επτά και δεν άφησαν απογόνους και πέθαναν. Στο τέλος πέθανε και η γυναίκα. Στην ανάσταση, η γυναίκα τίνος θα είναι σύζυγος; Διότι κι οι επτά την είχαν γυναίκα”. Τους είπε ο Ιησούς: “Τα τέκνα αυτού του κόσμου παντρεύονται. Αλλά εκείνοι που έγιναν άξιοι να μπουν σ’εκείνο τον κόσμο και στην ανάσταση απ’τους νεκρούς, δεν θα παντρεύονται, Πράγματι, δε θα μπορούν ούτε και να πεθάνουν, διότι θα είναι ίσοι με τους αγγέλους και θα είναι τέκνα του Θεού, επειδή θα έχουν γίνει και τέκνα της ανάστασης. Αλλά ότι ανασταίνονται οι νεκροί, κι ο Μωυσής το αναφέρει όταν μιλά για τη βάτο, κι όπου ονομάζει τον Κύριο Θεό του Αβραάμ και Θεό του Ισαάκ και Θεό του Ιακώβ. Δεν είναι Θεός νεκρών, αλλά ζώντων! Πράγματι, όλοι ζουν απ’αυτόν”. Απάντησαν τότε κάποιοι απ’τους γραμματείς και είπαν: “Διδάσκαλε, σωστά απάντησες”. Και δεν τολμούσαν πια να τον ρωτήσουν τίποτα.
Λόγος του Κυρίου
Στοχασμός του Πάπα Φραγκίσκου
Η πορεία μας επάνω στη γη πηγαίνει από τον θάνατο στη ζωή: στην πλήρης ζωή! Είμαστε σε πορεία, σε μια προσκυνηματική πορεία προς την πλήρη ζωή και είναι αυτή η γεμάτη ζωή που μας φωτίζει στο δρόμο μας! Ο θάνατος επομένως είναι πίσω μας, όχι μπροστά μας. Μπροστά μας είναι ο Θεός των ζωντανών (…) Μπροστά μας είναι η οριστική ήττα της αμαρτίας και του θανάτου, η αρχή μιας νέας εποχής χαράς και φωτός χωρίς τέλος.
Αλλά ήδη σε αυτή τη γη, μέσα από την προσευχή, τα Μυστήρια, την αδελφοσύνη, συναντάμε τον Ιησού και την αγάπη του, και έτσι μπορούμε να έχουμε μια πρόγευση της αναστημένης ζωής.
Προσευχή της ημέρας.
Κύριε,
Εσύ ο οποίος δεν είσαι ένας Θεός
Νεκρών αλλά ζώντων,
Χορήγησε μου χώρο να ζω
σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγάπης σου,
ανοίγοντας την καρδιά μου
στους ορίζοντες της ζωής εκείνης
που δεν έχει τέλος. Αμήν.
(www.episkopisyrou.gr)