Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

18 Νοεμβρίου 2023

 

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (18,1-8)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς τους είπε μια παραβολή για το ότι πρέπει πάντα να προσεύχονται και να μην κουράζονται. Τους είπε: “Σε κάποια πόλη ήταν ένας δικαστής ο οποίος ούτε το Θεό φοβόταν ούτε τους ανθρώπους ντρεπόταν.

Σ’ εκείνη την πόλη υπήρχε και μια χήρα γυναίκα και πήγαινε και του έλεγε: `δώσε μου δίκιο εναντίον του αντιπάλου μου’. Ο δικαστής για ένα χρονικό διάστημα δεν ήθελε.

Αλλά μετά είπε μέσα του: `αν και το Θεό δε φοβούμαι ούτε ντρέπομαι κανέναν άνθρωπο, επειδή αυτή η χήρα μου έγινε ενοχλητική, θα της δώσω το δίκιο της, ώστε να μην έρχεται συνεχώς να με ενοχλεί'”.

Είπε τότε ο Κύριος: “Ακούσατε τι είπε ο άδικος δικαστής. Κι ο Θεός δε θα αποδώσει δικαιοσύνη στους εκλεκτούς του, που του φωνάζουν μέρα και νύκτα, αλλά θα τους αφήσει να περιμένουν ακόμα; Σας λέω ότι πολύ γρήγορα θα αποδώσει δικαιοσύνη. Αλλά όταν έλθει ο Υιός του ανθρώπου, θα βρει άραγε πίστη πάνω στη γη;”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Ο Ιησούς μιλάει συχνά για την προσευχή, αυτός είναι πράγματι ειδικός στο θέμα προσευχή, και κάνει κάποιες δυνατές διαβεβαιώσεις σε σημείο που να μας φαίνονται υπερβολικές:  “Ό, τι κι αν ζητήσετε με πίστη στην προσευχή θα το λάβετε” (Ματθ. 21:22).

Και από την πλευρά μας τι πρέπει να κάνουμε; Δυο στάσεις είναι απαραίτητες:

  1. Η Πίστη. Δεν είναι αρκετό να προσευχόμαστε: είναι απαραίτητο να προσευχόμαστε με πίστη. Μια προσευχή χωρίς πίστη (= εμπιστοσύνη) είναι σαν ένα γράμμα που ταχυδρομήθηκε χωρίς γραμματόσημο ή χωρίς να έχουμε γράψει τον παραλήπτη. Τότε δεν φθάνει σε κανένα προορισμό.
  2. Ο Ιησούς επιμένει στο σημερινό Ευαγγέλιο πως πρέπει να προσευχόμαστε δίχως να κουραζόμαστε, χωρίς διακοπή.

Ξαναδιάβασε το σημερινό Ευαγγέλιο με ηρεμία, τουλάχιστον δύο φορές και υπογράμμισε τους ισχυρισμούς του Ιησού. Η  διδασκαλία του είναι απλή:

  1. Αν ακόμη και ο πιο άδικος και ανίκανος να αγαπήσει ακούει μια ικεσία που γίνετε με επιμονή. Πόσο μάλλον περισσότερο ο Θεός, ο οποίος είναι καλός και δίκαιος, ακούει και σώζει αυτούς που τον επικαλούνται μέρα και νύχτα.
  2. Προσεύχομαι μέρα και νύχτα σημαίνει έχω εμπιστοσύνη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, ότι ο Θεός ακούει όλες τις προσευχές μου, ακόμα κι αν διατηρεί το δικαίωμα να τις πραγματοποιήσει με τον τρόπο και στον καιρό που Εκείνος γνωρίζει πως είναι ο κατάλληλος. “Οι σκέψεις μου δεν είναι οι σκέψεις σας, οι δρόμοι σας δεν είναι οι δικοί μου δρόμοι,. Όσο ο ουρανός απέχει από τη γη, έτσι οι τρόποι μου, είναι υψηλότερα από τους τρόπους σας και οι σκέψεις μου από τις σκέψεις σας. ” (Ησαίας 55,8- 9)
  3. Ένα κουράζεσαι να ζητάς μια χάρη μετά από 10 λεπτά, μετά από μια ώρα, μετά από 2 μέρες, μετά από 3 εβδομάδες… τότε πρέπει να ξανακούσεις τον Ιησού ο οποίος σου επαναλαμβάνει: θα πρέπει να προσεύχεσαι χωρίς διακοπή και με πίστη.
  4. Αν ο Ιησούς μερικές φορές δεν απαντά εγκαίρως στις προσευχές σου είναι ακριβώς επειδή θέλει να σε διαπαιδαγωγήσει στην πίστη και να σε βοηθήσει νε εμπιστευτείς τη ζωή σου ολοκληρωτικά σε Εκείνον.

         Εκείνος ο οποίος έχει πίστη στον Ιησού και προσεύχεται χωρίς διακοπή, ακούραστα,  θα δει στη ζωή του θαυμάσια πράγματα…

            Στηρίξου στο Θεό. Πάρε χρόνο, συγκεντρώσου “στην προσευχή και δήλωσε στο Θεό την εμπιστοσύνη σου, λέγοντάς του:« Κύριε Πιστεύω πως εσύ εισακούς κάθε προσευχή μου. Αύξηση την πίστη μου και δώσε μου να μην κουραστώ στην προσευχή. Φίλησε τη Βίβλο για να πεις το δικό σου “πιστεύω».

 

Προσευχή της ημέρας.

Θα υψώσω τα μάτια μου στα όρη:

από πού θα μου έλθει βοήθεια;

Η βοήθεια μου έρχεται από τον Κύριο,

που έπλασε τον ουρανό και τη γη.

Δε θ’ αφήσει να κλονιστεί το πόδι σου,

ούτε θα νυστάξει αυτός που σε φυλάει.

Ιδού, δε θα νυστάξει ούτε θα κοιμηθεί

ο φύλακας του Ισραήλ.

Ο Κύριος σε φυλάει,

ο Κύριος είναι η σκέπη σου στα δεξιά σου.

Την ημέρα δε θα σε κάψει ο ήλιος

ούτε η σελήνη τη νύχτα.

Ο Κύριος από κάθε κακό θα σε φυλάξει,

ο Κύριος φυλάει την ψυχή σου.

Ο Κύριος φυλάει την είσοδο και την έξοδό σου

από τώρα και για πάντα. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

  Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023   ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ   Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου