Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

17 Νοεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (17,26-37)

Κι όπως συνέβηκε στις μέρες του Νώε, έτσι θα συμβεί και στις μέρες του Υιού του ανθρώπου: έτρωγαν, έπιναν, άνδρες και γυναίκες παντρεύονταν, μέχρι την ημέρα που ο Νώε μπήκε στην κιβωτό και ήλθε ο κατακλυσμός και τους εξαφάνισε όλους. Κατά παρόμοιο τρόπο, όπως συνέβηκε στις μέρες του Λωτ: έτρωγαν, έπιναν, αγόραζαν, πουλούσαν, φύτευαν, οικοδομούσαν. Αλλά εκείνη την ημέρα που βγήκε ο Λωτ απ’ τα Σόδομα, έβρεξε φωτιά και θειάφι απ’ τον ουρανό και τους εξαφάνισε όλους. Κατά τον ίδιο τρόπο θα συμβεί εκείνη την ημέρα που θα αποκαλυφθεί ο Υιός του ανθρώπου. Εκείνη την ημέρα, όποιος βρίσκεται πάνω στο δώμα και τα πράγματά του είναι στο σπίτι, να μη κατεβεί να τα πάρει. Κι αυτός που βρίσκεται στο χωράφι, παρομοίως να μην επιστρέψει πίσω. Θυμηθείτε τη γυναίκα του Λωτ. ‘Όποιος τυχόν ζητήσει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Ενώ εκείνος που θα τη χάσει, θα τη σώσει. Σας λέω: εκείνη τη νύκτα δυο άτομα θα βρίσκονται πάνω σ’ ένα κρεβάτι. Ο ένας θα αρπαχθεί κι ο άλλος θα αφεθεί. Δυο γυναίκες θα αλέθουν μαζί. Η μια θα αρπαχθεί κι η άλλη θα αφεθεί”. Κι οι μαθητές τον ρώτησαν και του είπαν: “Πού, Κύριε;” Κι εκείνος τους είπε: ‘Όπου είναι το σώμα, εκεί θα συγκεντρωθούν κι οι αετοί”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

‘Όποιος τυχόν ζητήσει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει.

Πώς να ζήσουμε αυτό το Λόγο του Κυρίου; «Έτρωγαν, έπιναν, άνδρες και γυναίκες παντρεύονταν,….» Ο Ιησούς κατηγορεί την απερισκεψία, την επιπολαιότητα των ανθρώπων και τις ψεύτικες ασφάλειες που θέτουν στη ζωή τους θυμίζοντάς μας δυο θλιβερές σελίδες της Βίβλου, την εποχή του Νώε και του Λωτ όταν ο κατακλυσμός και η φωτιά «τους εξαφάνισε όλους». Ποιος ο σκοπός για τον οποίο ο Ιησούς παρουσιάζει αυτές τις εικόνες; Θέλει να στρέψει την προσοχή των  μαθητών στο να μην είναι επιπόλαιοι και ανεύθυνοι.

Τι θέλει λοιπόν να μας πει ο Ιησούς; Σίγουρα δεν θέλει να μας γεμίζει με θλίψη αγωνία, αμφιβολία. Αντιθέτως! Θέλει να μας οδηγήσει στην ζωή και τη χαρά, προειδοποιώντας για το σκοπό αυτό εκείνους που ζουν ξεχνώντας το Θεό και εμπιστεύονται στα υλικά αγαθά. Αυτοί πλακώνονται πως θα κατακτήσουν και θα γευτούν τη ζωή του. Γιατί ζώντας έτσι, επικεντρώνουν στον εαυτό τους τα πάντα, χάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα πάντα.

Τι να κάνουμε λοιπόν; Να μάθουμε να χάνουμε τη ζωή μας, που όπως μας συμβουλεύει ο απόστολος Παύλος, σημαίνει: «να αρνηθούμε την ασέβεια και τις αμαρτωλές επιθυμίες και να ζήσουμε με σωφροσύνη, με δικαιοσύνη και με ευσέβεια στον παρόντα αιώνα, περιμένοντας τη μακαριότητα που ελπίζουμε, δηλαδή την εμφάνιση της δόξας του μεγάλου Θεού και σωτήρα μας, του Ιησού Χριστού». (Τίτο 2,12-13)

 

Προσευχή της ημέρας.

Παντοδύναμε και πολυεύσπλαχνε Πατέρα,

Εσύ έπλασες τον άνθρωπο με τρόπο θαυμαστό

και με ακόμη θαμαστότερο τρόπο τον απολύτρωσες.

Εσύ δεν εγκαταλείπεις τον αμαρτωλό,

αλλά τον αναζητάς με αγάπη, ως Πατέρας.

Δώρισέ μου, Κύριε,

μια καρδιά γενναιόδωρη και μεγάλη,

ώστε να δωρίζω με γενναιοδωρία

τα αγαθά που Εσύ θέτεις στα χέρια μου.

Ελευθέρωσε με, Κύριε,

από την πλεονεξία της κατάκτησης. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου