Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

16 Νοεμβρίου 2023

                                 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (17,20-25)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς ρωτήθηκε απ’ τους Φαρισαίους για το πότε έρχεται η βασιλεία του Θεού, τους απάντησε και είπε: “Η βασιλεία του Θεού δεν έρχεται με τρόπο που να μπορείς να την παρατηρήσεις. Ούτε θα πουν: `εδώ είναι’ ή `εκεί είναι’, διότι, ιδού, η βασιλεία του Θεού βρίσκεται μέσα σας”.

Και είπε προς τους μαθητές: “Θα έλθουν μέρες που θα επιθυμείστε να δείτε μια από τις μέρες του Υιού του ανθρώπου και δεν θα τη δείτε. Και θα σας πουν: εκεί είναι’ ή εδώ είναι’. Μην πάτε ούτε να τους ακολουθείστε. Διότι όπως αστράπτει η αστραπή απ’ τη μιαν άκρη του ουρανού και λάμπει μέχρι την άλλη, έτσι θα είναι και ο Υιός του ανθρώπου κατά την ημέρα του.

Αλλά ο Υιός του ανθρώπου πρέπει πρώτα να πάθει πολλά και να αποδοκιμασθεί απ’ αυτή τη γενιά.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Η Βασιλεία είναι ανάμεσα σας! “Πότε θα έρθει η βασιλεία του Θεού;», ο Ιησούς απαντά: «Η βασιλεία του Θεού δεν θα τραβήξει την προσοχή, και κανείς δεν θα πει: Εδώ είναι, ή εκεί είναι. Γιατί η το βασιλεία του Θεού είναι ανάμεσά σας! “Οι Φαρισαίοι πίστευαν ότι η Βασιλεία θα έφθανε μόνο αφού οι άνθρωποι θα είχαν φθάσει στην τέλεια τήρηση του Νόμου του Θεού. Γι’ αυτούς ο ερχομός της Βασιλείας του Θεού θα ήταν η επιβράβευση από το Θεό στη σωστή συμπεριφορά των ανθρώπων, και ο Μεσσίας θα ερχόταν με επίσημο τρόπο ως βασιλιάς. Ο Ιησούς λέει το αντίθετο. Ο ερχομός της Βασιλείας του Θεού έχει ήδη έρθει! Είναι ήδη ανάμεσα μας, ανεξάρτητα από την προσπάθεια ή την αξία μας. Ο Ιησούς έχει έναν διαφορετικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Έχει έναν άλλο τρόπο ανάγνωσης της ζωής. Αυτός προτιμά το Σαμαρείτη που ζει με ευγνωμοσύνη παρά τους εννέα που νομίζουν ότι αξίζουν τη χάρη που λαμβάνουν από τον Θεό (Λκ. 17,17-19).

Ποια τα σημάδια για να αναγνωρίσουμε την έλευση του Υιού του ανθρώπου; “Θα έλθει κάποια στιγμή που θα θελήσετε να δείτε μία από τις ημέρες του Υιού του ανθρώπου, αλλά δεν θα δείτε. Θα σας πουν: Να ‘τος, και εδώ είναι, μην πάτε, μην τους ακολουθήσετε. Γιατί όπως η αστραπή αναβοσβήνει, και λάμπει από τη μια άκρη του ουρανού στην άλλη, έτσι θα είναι ο Υιός του ανθρώπου στην ημέρα του.

. Ο Ιησούς θέλει να σταματήσει όλες εκείνες τις ανησυχητικές εικασίες σχετικά με το μέλλον. Μας κάνει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρόν: εδώ είναι που πρέπει να ζήσουμε, όπως έκανε ο ίδιος, την αγάπη για τον Πατέρα και για τους άλλους. Αυτή είναι η Βασιλεία!

Ο πειρασμός να αφήσουμε για «αύριο», και να μεταφέρουμε τα πράγματα για αργότερα, ο πειρασμός να αναβάλω το χρόνο της προσευχής μου για αργότερα όταν θα έχω περισσότερο χρόνο, είναι ένας λανθασμένος τρόπος σωτηρίας. Είναι φυγή από το παρόν και μας κάνει να ζούμε χωρίς ελπίδα καταλήγοντας να είμαστε απελπισμένοι,.

Η βασιλεία του Θεού είναι ήδη εδώ, «ανάμεσα μας» στην καρδιά μου ζώντας ως πιστός που καθημερινά μεταστρέφομαι γιατί κάθε μέρα ανακαλύπτω πως με «κατοικεί» ο Θεός Δημιουργός και Πατέρας, αδελφός και νυμφίος.

Η βασιλεία του Θεού είναι εδώ και τώρα, «ανάμεσά μας» στην παρουσία της Εκκλησίας, τον λαό που συγκεντρώνεται γύρω από τον Ιησού Λόγο και Άρτο, στην Θ. Ευχαριστία.

Η βασιλεία του Θεού είναι εδώ και τώρα, «ανάμεσά μας» ως αθόρυβη και ταπεινή παρουσία, παρόμοια με το προζύμη: δίχως επίδειξη και προβολή. Απαιτεί, ωστόσο την ενεργό επαγρύπνηση, προσκαρτερία και επίμονη βεβαιότητα ότι «το προζύμη στον κόσμο» είναι προζύμι της παρουσίας του Υιού του ανθρώπου, του Ιησού Χριστό του Κύριου μας.

 

Προσευχή της ημέρας.

Δεν σε ρωτώ, Κύριε,

πότε θα έρθεις,

αλλά πως θέλεις

να προετοιμαστώ για τον ερχομό σου.

Εσύ θέλεις να βάψω με ελπίδα

την καθημερινότητά μου,

να ενεργώ με αγάπη,

και να πεθαίνω κάθε μέρα ως προς τον εαυτό μου,

για να έχω ζωή μέσα μου,

τη δική σου αληθινή ζωή. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

  Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023   ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ   Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου