Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

8 Νοεμβρίου 2023

 


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ευαγγέλιο

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (14,15-24)

Μαζί με τον Ιησού πήγαινε πολύς κόσμος κι εκείνος στράφηκε και τους είπε: “Αν κάποιος έρχεται σε μένα και δε μισεί τον πατέρα του και τη μητέρα και τη γυναίκα και τα παιδιά και τους αδελφούς και τις αδελφές και την ίδια τη ζωή του, δε μπορεί να είναι μαθητής μου. Και όποιος δεν σηκώνει το σταυρό του και να ακολουθεί πίσω μου, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου.

Διότι, ποιός από σας που θέλει να οικοδομήσει ένα πύργο δε κάθεται πρώτα να υπολογίσει τη δαπάνη, αν έχει αρκετά για να τον τελειώσει; ‘Ωστε μη τυχόν και βάλει θεμέλια και δε μπορεί να τελειώσει το έργο κι όλοι όσοι τον βλέπουν αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν λέγοντας: `Αυτός άρχισε να κτίζει, αλλά δεν μπόρεσε να τελειώσει’. ‘Η ακόμα, ποιός βασιλιάς που πάει να πολεμήσει έναν άλλο βασιλιά δε κάθεται πρώτα να σκεφθεί αν είναι αρκετά δυνατός με δέκα χιλιάδες στρατό για να αντιμετωπίσει τον άλλο που έρχεται εναντίον του με είκοσι χιλιάδες; Αλλοιώς, ενώ αυτός είναι ακόμα μακριά, στέλνει πρεσβευτές και διαπραγματεύεται την ειρήνη. ‘Ετσι, λοιπόν, κι όποιος από σας, που δεν απαρνείται όλα τα υπάρχοντά του, δε μπορεί να είναι μαθητής μου.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (Πάπας Φραγκίσκος)

Στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς επιμένει στις προϋποθέσεις για να είμαστε μαθητές του: να μην βάζουμε τίποτα πάνω από την αγάπη για Εκείνον, να σηκώνουμε  τον σταυρό μας και να τον ακολουθούμε.

Πολλοί άνθρωποι,  πλησίαζαν τον Ιησού και ήθελαν να ενωθούν με τους ακολούθους του. και αυτό συνέβη κυρίως μετά από κάποιο ευεργετικό σημείο, που τον φανέρωνε ως Μεσσία, τον Βασιλιά του Ισραήλ. Αλλά ο Ιησούς δεν θέλει να εξαπατήσει κανέναν.

Ξέρει καλά τι τον περιμένει στα Ιεροσόλυμα, ποιος είναι ο δρόμος που του ζητά να ακολουθήσει ο Πατέρας: είναι ο δρόμος του σταυρού, της αυτοθυσίας για τηνάφεση των αμαρτιών μας. Το να ακολουθείς τον Ιησού δεν σημαίνει να συμμετέχεις σε μια θριαμβευτική πομπή! Σημαίνει να μοιράζεσαι την ευσπλαχνική του αγάπη, να συμμετέχεις  στο μεγάλο έργο του ευσπλαχνίας για κάθε άνθρωπο και για όλους τους ανθρώπους.

Το έργο του Ιησού είναι πραγματικά έργο ευσπλαχνίας, συγχώρεσης, αγάπης! Ο Ιησούς είναι τόσο ελεήμων! Και αυτή η καθολική συγχώρεση, αυτό το έλεος, περνάει από τον σταυρό. Ο Ιησούς δεν θέλει να επιτελέσει αυτό το έργο μόνος του: θέλει να εμπλέξει και εμάς στην αποστολή που του έχει εμπιστευτεί ο Πατέρας.

Μετά την ανάσταση θα πει στους μαθητές του: «Όπως με έστειλε ο Πατέρας, έτσι και εγώ στέλνω εσάς… σε όσους συγχωρήσετε τις αμαρτίες τους, θα συγχωρηθούν» (Ιω. 20,21.22).

Ο μαθητής του Ιησού αποκηρύσσει όλα τα αγαθά γιατί βρήκε σ’ Εκείνον το μεγαλύτερο αγαθό, στο οποίο κάθε άλλο αγαθό λαμβάνει την πλήρη αξία και νόημά του […]

     

Προσευχήσου……

 

Άνοιξε, Κύριε,

τα χέρια και την καρδιά μου

στις ανάγκες των αδελφών μου,

έτσι ώστε, όσοι με πλησιάζουν

να μπορούν να αισθανθούν την

προνοητική αγάπη του Πατέρα,

και έτσι και εγώ να είμαι αληθινός

μαθητής του Χριστού. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου