Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

7 Νοεμβρίου 2023


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (14,14-24)

Κάποιος απ’τους συνδαιτημόνες, που τα άκουσε όλα αυτά, είπε: “Μακάριος αυτός που θα πάρει μέρος στο τραπέζι της βασιλείας του Θεού”. Κι ο Ιησούς του είπε: “Κάποιος άνθρωπος παρέθετε ένα μεγάλο δείπνο και κάλεσε πολλούς. Την ώρα του δείπνου έστειλε το δούλο του να πει στους καλεσμένους: `Ελάτε, διότι όλα είναι έτοιμα’. Κι όλοι, ο ένας μετά τον άλλο, άρχιζαν να παραιτούνται. Ο πρώτος του είπε: `Αγόρασα ένα χωράφι και είναι ανάγκη να πάω να το δω. Σε παρακαλώ, θεώρησέ με δικαιολογημένο’. Ο άλλος είπε: `Αγόρασα πέντε ζευγάρια βόδια και πάω να τα δοκιμάσω. Σε παρακαλώ, θεώρησέ με δικαιολογημένο’. Ο άλλος του είπε: `Παντρεύτηκα και δε μπορώ να έλθω’. Πήγε τότε ο δούλος και ανέφερε όλα αυτά στον κύριό του. ‘Οργισμένος τότε ο οικοδεσπότης είπε στο δούλο του: `Πήγαινε γρήγορα στις πλατείες και στους δρόμους της πόλης και φέρε εδώ τους φτωχούς, τους ανάπηρους, του τυφλούς και τους κουτσούς. Κι ο δούλος είπε: `Κύριε, έγινε ό,τι διέταξες και υπάρχει ακόμα θέση’. Είπε τότε ο κύριος στο δούλο: `Πήγαινε στους δρόμους και στα μονοπάτια των χωραφιών και ανάγκασέ τους να έλθουν, ώστε το σπίτι μου να γεμίσει. Σας λέω ότι κανένας απ’αυτούς του ανθρώπους που ήταν καλεσμένοι δε θα γευθεί το δείπνο μου”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Μακάριος αυτός που θα πάρει μέρος στο τραπέζι της βασιλείας του Θεού”, αναφωνεί ένας από τους συνδαιτυμόνες, σαν να είναι κάτι το δύσκολο, το άφθαστο, κάτι που προορίζεται για λίγους. Το να πλησιάσουμε το Θεό, πολλοί θεωρούν πως είναι δύσκολο, και πως είναι για λίγους εκλεκτούς. Ο Ιησούς όμως, φανερώνει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, που μας ενθουσιάζει αλλά και μας ταράζει: ο Θεός επιθυμεί όλοι να λάβουμε μέρος, και όλοι, έτοιμοι ή όχι, ικανοί ή λιγότερο ικανοί, άξιοι ή λιγότερο άξιοι, να συμμετάσχουμε στη μεγάλη γιορτή.

Το πρόβλημα δεν είναι ο Θεός, αλλά εμείς. Βρίσκουμε χίλιες δυο δικαιολογίες, βρίσκουμε χίλιες δυο δεσμεύσεις πριν αφοσιωθούμε σε κάτι το ουσιαστικό. Για την πίστη; Μα και βέβαια όταν θαείμαι συνταξιούχος θα αφοσιωθώ! Και έτσι χάνουμε τη ζωή με το Θεό, χάνουμε την ευτυχία να πιστεύουμε. Είναι αλήθεια: πως είναι δύσκολο σήμερα να βρούμε το χρόνο, να έχουμε μυαλό για  να προσευχηθούμε, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για να κάνουμε σιωπή και να στοχαστούμε, αλλά πόσο μας είναι απαραίτητο! Η καθημερινή προσευχή μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, ένα εργαλείο για να σκεφτώ το Θεό και εμένα. Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλους, την δέχονται όμως μόνο εκείνοι που έχουν το κουράγιο να επενδύσουν, να παλέψουν, σε αυτό τον αγώνα, της ασκητικής, που μας εμποδίζει να παρασυρθούμε από την καθημερινότητα, και μας ανοίγει ένα παράθυρο για να αντιληφθούμε πως ήδη βρισκόμαστε στο τραπέζι του Κυρίου.            

     

Προσευχήσου……

 

Στο ξεκίνημα αυτής της νέας ημέρας,

Θεέ μου, σε παρακαλώ,

βοήθησε με να προσευχηθώ και να συγκεντρώσω

τη σκέψη μου σε σένα:

γιατί μόνος μου δεν είμαι ικανός.

Αν εγώ βρίσκομαι στο σκοτάδι, εσύ είσαι φως

αν εγώ είμαι μόνος, εσύ δεν με εγκαταλείπεις,

αν εγώ δεν έχω κουράγιο, εσύ είσαι η βοήθεια μου,

αν εγώ είμαι ανήσυχος, εσύ μου δίνεις ειρήνη,

αν μέσα μου έχω θλίψη, εσύ μου δίνεις υπομονή,

εγώ δεν καταλαβαίνω τους δρόμους σου,

Εσύ όμως γνωρίζεις το δικό μου δρόμο.

Κύριε, για όσα δώρα μου χορηγήσεις αυτή την ημέρα

ας είναι για να δοξάσω το όνομα σου. Αμήν.

 

 

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου