Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 30ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

4 Νοεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (14,1-7)

Κάποιο Σάββατο ο Ιησούς πήγε στο σπίτι ενός Φαρισαίου άρχοντα για να φάει και οι Φαρισαίοι τον παρατηρούσαν προσεκτικά.

Είπε και μια παραβολή στους καλεσμένους, όταν είδε πώς διάλεγαν τις πρώτες θέσεις στο τραπέζι: “‘Οταν καλεσθείς από κάποιο σε γάμο, μη πάρεις την πρώτη θέση στο τραπέζι, μη τυχόν και υπάρχει κάποιος άλλος καλεσμένος του, πιο σπουδαίος από σένα. Θα έλθει τότε αυτός που κάλεσε κι εσένα κι εκείνον και θα σου πει: `δώσε σ’αυτόν εδώ τη θέση σου’. Και τότε με ντροπή θα πας να πάρεις την τελευταία θέση. Αντίθετα, όταν καλεσθείς, πήγαινε και πάρε την τελευταία θέση, ώστε όταν έλθει αυτός  που σε κάλεσε να σου πει: `Φίλε μου, έλα πιο πάνω’. Αυτό θα είναι τιμητικό για σένα στα μάτια όλων των συνδαιτημόνων. Διότι ο καθένας που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας μιλάει για μια ορισμένη εργασία που αυτή τη φορά, ο ίδιος ο Ιησούς την απαγορεύει σε όλους όχι μόνο την ημέρα του Σαββάτου, αλλά πάντα. Ο Ιησούς μπήκε στο σπίτι ενός από τους αρχηγούς των Φαρισαίων για να γευματίσει, και παρατηρούσε πως ο κόσμος έπαιρνε τις θέσεις, και είδε πως όλοι αναζητούσαν τις πρώτες θέσεις. Αυτή είναι μια εργασία που όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε, και είναι κάτι που αρέσει, γιατί οι πρώτες θέσεις σημαίνουν κύρος, τιμή.

Μπροστά σε αυτό τον ατομικό αγώνα  απέναντι στους άλλους, ο Ιησούς προτείνει σε όλους αυτούς με την παραβολή των καλεσμένων στο Γάμο να επιλέξουν την τελευταία θέση, έτσι ώστε “βλέποντάς σε, εκείνος που σε κάλεσε να σου πει:,” Φίλε μου, πέρνα μπροστά. Τότε θα έχεις τιμή μπροστά σε όλους τους συνδαιτυμόνες. Γιατί όποιος εξυψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώνει τον εαυτό του θα εξυψωθεί. ” Η πρόταση του Ιησού δεν είναι ένας απλός κανόνας διαπαιδαγώγησης, ή ένα τέχνασμα για να βελτιώσει τη θέση του. Αντιθέτως, είναι η αποκάλυψη της δικαιοσύνης του Θεού, η οποία αξιολογεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από εμάς.

Όσα ο Ιησούς μας φανερώνει, ο καθένας από μας καλείται να τα ζήσει. Εκείνος διάλεξε την τελευταία θέση, έγινε ο υπηρέτης όλων και ταπεινώθηκε. Φίλοι του είναι εκείνοι οι οποίοι κάνουν το ίδιο. Αυτή η ταπεινότητα είναι μια στάση η οποία έχει να κάνει με τη θέση στο συμπόσιο της βασιλείας του Θεού, που ταπεινώνει τους υπερήφανους και εξυψώνει τον ταπεινό, όπως έψαλλε η Παναγία στο Μεγαλύνει. Μόνο ο ταπεινός δίνει δόξα στον Θεό και λαβαίνει από Εκείνον δόξα. Ο υπερήφανος, αντίθετα,  δίνει δόξα στον εαυτό του και αντιστέκεται στο Θεό. Η τελευταία θέση, είναι η θέση του Θεού: εκεί θα βρούμε τον Ιησού, τον Διδάσκαλο μας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Θεός αγαπάει τους τελευταίους. Μόνο αυτοί συμμετέχουν στο συμπόσιο της Βασιλείας, που η ευσπλαχνία του Πατέρα προετοιμάζει για τον χαμένο γιου του που τώρα επέστρεψε.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε,

ελευθέρωσέ με από την επιθυμία

να βάζω σε πρώτη θέση

το πώς να φαίνομαι προς τα έξω

για να έχω την αποδοχή των άλλων.

Βοήθησέ με να είμαι πάντοτε αληθινός,

να ΕΙΜΑΙ πάντοτε αυτό που δείχνω.

Δώσε μου την αγάπη σου

ώστε να προσφέρω πάντοτε τον εαυτό μου

μόνο από αγάπη, Αμήν.

 

(www.episkopisyrou,gr)

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου