Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (6,37-40)

Καθετί που μου δίνει ο Πατέρας σε μένα θα έλθει κι όποιον έρχεται σε μένα δεν θα τον διώξω έξω, διότι έχω κατέβει από τον ουρανό όχι για να κάνω το θέλημα το δικό μου, αλλά το θέλημα εκείνου που με έστειλε. Και τούτο είναι το θέλημα εκείνου που με έστειλε: να μη χάσω τίποτα απ’ό,τι μου έχει δώσει, αλλά να το αναστήσω την έσχατη μέρα. Διότι τούτο είναι το θέλημα του Πατέρα μου: καθένας που βλέπει τον Υιό και πιστεύει σ’αυτόν, να έχει την αιώνια ζωή κι εγώ να τον αναστήσω κατά την έσχατη μέρα”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Χρειαζόμαστε την ελπίδα και τη χαρά που πηγάζει από τη γιορτή των αγίων για να αντιμετωπίσουμε την οδυνηρή μνήμη των ανθρώπων που αγαπήσαμε και που δεν είναι πια εδώ. Ο θάνατος είναι η μόνη βεβαιότητα της ζωής μας και μας χτυπάει την πόρτα όχι με θεωρητικό τρόπο αλλά όταν χάνουμε κάποιον που τον έχουμε στην καρδιά μας.

Το να δίνουμε νόημα στον θάνατό μας σημαίνει, κατά κάποιο τρόπο, να δίνουμε νόημα και στη ζωή μας. Σήμερα προσευχόμαστε για όλους τους κεκοιμημένους, τους εμπιστευόμαστε στον Αναστημένο και ξεσκονίζουμε την πίστη μας στην Ανάσταση.

Εμείς πιστεύουμε ότι, τη στιγμή του θανάτου μας, η ψυχή μας φτάνει στον Θεό κατευθείαν για να την δεχθεί στην αιωνιότητα ή, αν κάτι χρειάζεται ακόμα να κατανοηθεί και να αλλάξει, έχει έναν επιπλέον χρόνο μεταστροφής. Πιστεύουμε επίσης, στον δραματικό σεβασμό της ελευθερίας μας, ο Θεός δέχεται την άρνησή μας να έχουμε οποιαδήποτε σχέση μαζί του.

Στο τέλος των καιρών η ψυχή μας θα συναντήσει το σώμα μας, το οποίο διατηρούμε και σεβόμαστε σε μέρη που ονομάζουμε «κοιμητήρια», τα οποία σήμερα γεμίζουμε με σημεία ζωής όπως φως και λουλούδια.

Η προσευχή που κάνουμε σήμερα για τους κεκοιμημένους μας τους ενθαρρύνει στο ταξίδι τους προς την πληρότητα.

 

Προσευχήσου……

Κύριε, πολλές είναι οι ψυχές που έφυγαν, περιμένοντας υπομονετικά την έσχατη μέρα για να τους αναστήσεις! Εκείνοι πίστεψαν σε Σένα. Εργάστηκαν για Σένα. Αγωνίστηκαν για τη βασιλεία Σου. Τώρα μέσα στην αγκαλιά Σου αναμένουν να έρθει εκείνη η ευλογημένη μέρα που θα τους χορηγήσεις την αιώνια ζωή. Μην ξεχάσεις κι εμάς τους ζωντανούς, Κύριε, που χανόμαστε στα προβλήματα αυτού του κόσμου. Δυστυχώς, συνεχώς αναβάλλουμε την κάθε μας υποχρέωση προς Εσένα διότι πιστεύουμε ότι θ ’αργήσεις να έρθεις. Δεν παίρνουμε αρκετό χρόνο μαζί Σου επειδή ξεχάσαμε την έσχατη ημέρα όπου θα κατέβεις με δύναμη και λαμπρότητα για να κρίνεις. Συγχωρέσε μας, Κύριε Ιησού Χριστέ, για τις παραλείψεις μας, την ανευθυνότητά μας, την χαλαρότητά μας. Κάνε μας να καταλάβουμε ότι η ουσία της ζωής είσαι Εσύ. Βοήθησέ μας ν’αγρυπνούμε ώστε να διαβάζουμε σωστά τα σημεία των καιρών. Καλλιέργησε μέσα μας την ετοιμότητα για να αναμένουμε καρτερικά την έλευσή Σου όποτε κι αν γίνει. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου