Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (5,1-12)

Όταν είδε τα πλήθη, ανέβηκε στο όρος και αφού κάθισε τον πλησίασαν οι μαθητές του. Κι εκείνος άνοιξε το στόμα του και τους δίδασκε, λέγοντας: Μακάριοι οι πνευματικά φτωχοί, διότι σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.

Μακάριοι όσοι πενθούν, διότι αυτοί θα παρηγορηθούν.

Μακάριοι οι πράοι, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη.

Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη, διότι αυτοί θα χορτάσουν.

Μακάριοι οι ελεήμονες, διότι αυτοί θα ελεηθούν.

Μακάριοι όσοι είναι καθαροί στην καρδιά, διότι αυτοί θα δουν το Θεό.

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, διότι αυτοί θα ονομασθούν γιοι του Θεού.

Μακάριοι όσοι καταδιώκονται για τη δικαιοσύνη, διότι σ’ αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.

Μακάριοι είσθε όταν σας βρίσουν και σας καταδιώξουν και πουν εναντίον σας κάθε κακό, λέγοντας ψέματα εξαιτίας μου. Να χαίρεστε και να αγάλλεστε, επειδή η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στους ουρανούς. Έτσι, πράγματι, καταδίωξαν και τους προφήτες που υπήρξαν πριν από σας.

Λόγος του Κυρίου

 

 

Στοχασμός

Το να γιορτάσουμε όλους τους αγίους σημαίνει να κοιτάξουμε εκείνους που έχουν ήδη την κληρονομήσει την αιώνια δόξα. Εκείνους που θέλησαν να ζήσουν με τη χάρη των θετών παιδιών του Θεού, που άφησαν το έλεος του Πατέρα να ζωντανέψει κάθε στιγμή της ζωής τους, κάθε ίνα της καρδιάς τους.

Οι άγιοι ατενίζουν το πρόσωπο του Θεού και χαίρονται πλήρως με αυτό το όραμα. Είναι τα μεγαλύτερα αδέλφια που μας προσφέρει η Εκκλησία ως πρότυπα γιατί, αμαρτωλοί όπως ο καθένας μας, όλοι δέχθηκαν να επιτρέψουν να τους συναντήσει ο Ιησούς, μέσα από τις επιθυμίες, τις αδυναμίες τους, τα βάσανά τους, ακόμα και τη θλίψη τους.

Αυτός ο μακαρισμός που τους δίνει αυτή τη στιγμή να μοιράζονται την ίδια  ζωή της Αγίας Τριάδας είναι ένας καρπός υπεραφθονίας που το αίμα του Χριστού τους εξαγόρασε. Παρά τις νύχτες, μέσω των συνεχών εξαγνισμών που απαιτεί η αγάπη για να είναι αληθινή αγάπη, και μερικές φορές πέρα ​​από κάθε ανθρώπινη ελπίδα, όλοι θέλησαν να αφήσουν να τους φλογίσει η αγάπη και να εξαφανιστούν, ώστε ο Ιησούς να είναι σταδιακά όλος μέσα τους.

Είναι η Αειπάρθενος Μαρία, η Βασίλισσα όλων των Αγίων, που ακούραστα τους επανέφερε σε αυτό το μονοπάτι της φτώχειας· και ακολουθώντας την είναι που έμαθαν να λαμβάνουν τα πάντα ως δώρο από τον Υιό. Μαζί της αυτοί ζουν αυτή τη στιγμή, κρυμμένοι στο μυστικό του Πατέρα.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, πόσο θα ήθελα να είμαι μέρος της ουράνιας αυλής Σου! Εκεί όπου όλοι οι Άγιοι σε λατρεύουν, σε υμνούν, σε δοξολογούν μέρα και νύχτα μπροστά στη λαμπρή Σου παρουσία! Δεν υπάρχει τίποτε σε αυτόν τον κόσμο που να ευφραίνει την καρδιά μου παρά μόνο Εσύ. Εσύ, Κύριε, γνωρίζεις τους πόνους, τα βάσανα όλων των Αγίων και των δικών μας. Με τη γενναιόδωρη καρδιά Σου, με την ευσπλαχνία Σου, με το έλεός Σου απαλύνεις τη δυστυχία όλων όσων σε ακολουθούν. Σε παρακαλώ άνοιξε τον δρόμο μας προς Εσένα. Φώτισέ μας ώστε να διακρίνουμε την αγάπη Σου μέσα στα ανυπέρβλητα προβλήματά μας. Με την στρατιά των Αγίων Σου βοήθησέ μας να αγωνιστούμε με θάρρος και δύναμη ενάντια στο κακό, στις σκοτεινές δυνάμεις, στο δηλητήριο αυτού του κόσμου, έτσι ώστε να ετοιμάσουμε τον ερχομό της βασιλείας Σου. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου