Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 30ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

31 Οκτωβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (13,18-21)

Μετά είπε: Με τι μοιάζει η βασιλεία του Θεού και με τι να την παρομοιάσω; Μοιάζει με σπόρο σιναπιού, που τον πήρε ένας άνθρωπος και τον έσπειρε στον κήπο του. Κι ο σπόρος μεγάλωσε κι έγινε δένδρο και τα πουλιά του ουρανού ήλθαν και φώλιασαν στα κλαδιά του”.

Τους είπε και πάλι: “Με τι να παρομοιάσω τη βασιλεία του Θεού; Μοιάζει με το προζύμι, που το πήρε μια γυναίκα και το έβαλε μέσα σε τρία σάτα αλεύρι, έως ότου ζυμώθηκε όλο”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  (don Luigi Maria Epicoco)

«Με τι μοιάζει η βασιλεία του Θεού και με τι να την παρομοιάσω; Μοιάζει με σπόρο σιναπιού, που τον πήρε ένας άνθρωπος και τον έσπειρε στον κήπο του. Κι ο σπόρος μεγάλωσε κι έγινε δένδρο και τα πουλιά του ουρανού ήλθαν και φώλιασαν στα κλαδιά του”.». Παραμένει ακόμη εντυπωμένη στο νου μου η εμπειρία που είχα στους Αγίους Τόπους όταν έτυχε να πάρω στα χέρια μου έναν σπόρο σιναπιού. Είναι κάτι πάρα πολύ μικρό, κι όμως αυτή η άπειρη μικρότητα αν σπαρθεί βγάζει όχι ένα απλό φυτό αλλά ένα δέντρο. Έτσι κατάλαβα πόσο αποτελεσματική ήταν αυτή η παρομοίωση του Ιησού. Αρκεί μια και μόνο πολύ μικρή αλλά αληθινή, αυθεντική πιστή, σταθερή για να αλλάξει εντελώς τη ζωή μας.

Τα μικρά πράγματα είναι το αληθινό μυστικό της Βασιλείας του Θεού. Αξίζει να παίρνουμε στα σοβαρά τις λεπτομέρειες, τις σχεδόν πιο ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής και να τις ζούμε με αγάπη και πάθος, ταπεινότητα, αφοσίωση και φροντίδα. Αυτό μετατρέπει κάτι φυσιολογικό και μερικές φορές βαρετό όπως η καθημερινότητά μας σε κάτι αξιόπιστο.

Η πνευματική ζωή, για παράδειγμα, είναι σαν την αγάπη, δεν τρέφεται από ηρωικές πράξεις αλλά από μικρές διακριτικές πράξεις πιστότητας, που κάνουν αυτή τη σχέση οικεία και αξιόπιστη. Μόνο κάποιος που ξέρει πώς να πεθάνει για σένα στα μικρά πράγματα θα μπορεί να πεθάνει για σένα αληθινά. Στη ζωή δεν αυτοσχεδιάζεις. Ο πραγματικά μεγάλος ξέρει πώς να κάνει τον εαυτό του μικρό. Η αληθινή πίστη ξέρει πώς να εκτιμά τις λεπτομέρειες. Η αληθινή αγάπη τρέφεται από διακριτικές πράξεις που δεν είναι σχεδόν ποτέ εμφανείς αλλά είναι τόσο απαραίτητες.

«Με τι να παρομοιάσω τη βασιλεία του Θεού; Μοιάζει με το προζύμι, που το πήρε μια γυναίκα και το έβαλε μέσα σε τρία σάτα αλεύρι, έως ότου ζυμώθηκε όλο». Ωστόσο, παρατηρούμε την παρουσία της μαγιάς από τα αποτελέσματά της και όχι από το ότι φαίνεται η ίδια. Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που δεν φαίνονται και όμως τα ζυμώνουν όλα. Αυτό κάνει η Χάρη του Θεού όταν εισέρχεται μέσα μας μέσω του Λόγου και με υπεράφθονο τρόπο μέσω των Μυστηρίων. Την αντιλαμβανόμαστε μόνο από τα αποτελέσματα πόσο αληθινά και αποτελεσματικά είναι. Ένα μικρό κομμάτι όστιας μπορεί να ζυμώσει με νόημα μια ολόκληρη ζωή. Αυτή είναι η πραγματική απόδειξη ότι ο Χριστός είναι αληθινά παρόν εκεί.

 

Προσευχή της ημέρας.

Προσευχήσου….

Δώρισε μας Κύριε,

μια καρδιά απλή,

ικανή να διακρίνει

μέσα μας και γύρο μας

τον σπόρο της Βασιλείας σου

που ανθίζει και ωριμάζει.

Ένα σπόρο,

ο οποίος είναι ένα μικρό πράγμα,

αλλά που περιέχει και προστατεύει

κάθε αληθινό μεγαλείο.

Βοήθησέ μας Κύριε,

να μην αναζητούμε ότι είναι μεγάλο

ότι φαντάζει στην όψη

αλλά να αισθανόμαστε την δράση της αγάπης σου

σε ότι μικρό, σε ότι ζητά εμπιστοσύνη. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου