Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

27 Ιουνίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (8,18-22)

Τον καιρό εκείνο, βλέποντας ο Ιησούς γύρω του μεγάλο πλήθος, διέταξε να περάσουν στην άλλη όχθη. Κι ένας γραμματέας, πλησιάζοντας, του είπε: “Διδάσκαλε, θα σε ακολουθήσω, όπου κι αν πας”.

Και ο Ιησούς του λέει: “Οι αλεπούδες έχουν καταφύγια και τα πουλιά του ουρανού έχουν φωλιές, αλλά ο Υιός του ανθρώπου δεν έχει πού να γείρει το κεφάλι”.

Κι άλλος μαθητής του είπε: “Κύριε, επίτρεψέ μου να πάω πρώτα να θάψω τον πατέρα μου”.

αι ο Ιησούς του είπε: “Ακολούθα με και άφησε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς των”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος γύρο από τον Ιησού. Εκείνος αποφασίζει να περάσει στην άλλη όχθη της λίμνης. Και να ένας γραμματέας, ένας άνθρωπος μορφωμένος, που προφανώς διέκρινε την αξία του Διδασκάλου φτάνει σε αυτή την ενθουσιώδη έκφραση… «Διδάσκαλε θα σε ακολουθήσω όπου και αν πας». Η απάντηση του Κυρίου; Δεν είναι μια απάντηση με καλοπιάσματα που προσπαθεί να κρύψει το ρίσκο και την ευθύνη που επιφέρει το να τον ακολουθήσει.  Η απάντηση του σκοπό έχει να κομματιάσει κάθε εύκολο ενθουσιασμό και να αναδείξει τη θυσία. Ακολουθώ τον Ιησού σημαίνει γίνομαι «παιδί του φωτός», γιατί ο ίδιος μας είπε: «εγώ είμαι το φως του κόσμου, όποιος με ακολουθεί δεν βαδίζει στο σκοτάδι αλλά έχει το φως της ζωής».

Αλλά αν πραγματικά θέλεις «το φως της ζωής» και θέλεις να «έχεις τη ζωή σε αφθονία», το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσεις είναι να πετάξεις μακριά την ψεύτική ζωή, δηλαδή μια ζωή που είναι προσκολλημένη στην «κατάκτηση», στην «άνεση», στα «υλικά αγαθά». Και προσοχή! Ο Ιησούς μιλά για πλήρη απόσταση από τα υλικά αγαθά αλλά και από πρόσωπα. Πράγματι, σε όποιον μετά του ζητά να τον αφήσει να πάει να θάψει τον πατέρα του, απαντά: «Ακολούθησέ με, άφησε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους». Εκείνος που έβγαλε από το θάνατο τον  γιο της χήρας που έβγαλε έξω από το μνήμα το Λάζαρο, δεν θέλει σίγουρα να μας πει πως δεν πρέπει να σεβόμαστε τους νεκρούς. Το μόνο που θέλει να μας πει είναι πως θέλει να απαντήσουμε στο «Ακολούθησέ με» με όλο το φως, με όλη τη χαρά της ζωής μας. Για να ακολουθήσουμε Εκείνον, πρέπει να επιλέξουμε. Να πάρουμε και να αφήσουμε. Πάρε τα πάντα που είναι Αυτός ο ίδιος, και άφησε όλα τα άλλα που είναι σχετικά και δίχως Εκείνον δεν έχουν κανένα νόημα.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε ενώ θέλω να σε ακολουθήσω, αναβάλλω κάθε μέρα την υπόσχεση μου με διάφορες δικαιολογίες διότι κατά βάθος φοβάμαι που θα με οδηγήσεις. Το άγνωστο με τρομάζει. Όταν με βγάζεις από τα νερά μου για να δω τον κόσμο πιο πλατιά, αρνούμαι να το κάνω μήπως και χάσω αυτά που έχω αποκτήσει. Όμως Κύριε μου Ιησού Χριστέ δεν θέλω να σου αντιστέκομαι πλέον. Ποθώ πάρα πολύ να γίνω μαθητής Σου, ν’ακούσω τα λόγια Σου, να κάνω το θέλημα Σου γιατί κατάλαβα ότι η αληθινή μου ευτυχία βρίσκεται σε Σένα. Ένα λεπτό κοντά Σου δεν συγκρίνεται με όλες τις χαρές αυτού του κόσμου. Γι’αυτό Κύριε ξερίζωσε κάθε φόβο και δισταγμό από μέσα μου. Ενίσχυσε τον πόθο μου για Σένα ώστε όπου είσαι να είμαι κι εγώ. Αγκάλιασε με σφιχτά Ιησού και να μη κοιτάξω ποτέ πίσω μου. Ας είσαι Εσύ για μένα η οδός, η αλήθεια, η ζωή που θα εμπνέει κάθε μου στιγμή, κάθε μου βήμα για πάντα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: https://episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου