Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

19 Οκτωβρίου 2023

 

Ευαγγέλιο

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (11, 47-54)

Αλίμονό σας, διότι κτίζετε τα μνήματα των προφητών, ενώ οι πατέρες σας τους σκότωσαν. Οπότε είσθε μάρτυρες και συνένοχοι στα έργα των πατέρων σας, διότι ενώ εκείνοι τους σκότωσαν, εσείς κτίζετε τα μνήματά τους. Για το λόγο αυτό και η σοφία του Θεού είπε: `Θα αποστείλω προς αυτούς προφήτες και αποστόλους και μερικούς απ’αυτούς θα σκοτώσουν και θα καταδιώξουν’. ‘Ετσι θα ζητηθεί απ’αυτή τη γενιά το αίμα όλων των προφητών, από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος, από το αίμα του ‘Αβελ μέχρι το αίμα του Ζαχαρία, που σκοτώθηκε μεταξύ του θυσιαστηρίου και του ναού. Ναί, σας λέω: απ’αυτή τη γενιά θα ζητηθεί. Αλίμονο σε σας τους νομοδιδασκάλους, διότι αφαιρέσατε το κλειδί της γνώσης. Κι εσείς οι ίδιοι δεν μπήκατε κι όσοι έμπαιναν τους εμποδίσατε”.

‘Οταν έφυγε από εκεί ο Ιησούς, άρχισαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι να τον ενοχλούν φοβερά και να του θέτουν ερωτήσεις πάνω σε πολλά ζητήματα, στήνοντας παγίδα, ώστε να πιάσουν κάτι απ’το στόμα του.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Το σημερινό Ευαγγελικό κείμενο προσφέρεται στο να πέσουμε πάρα πολύ εύκολα σε επιπόλαια συμπεράσματα. Και λέω πολύ εύκολα γιατί κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ότι ο Λόγος του Θεού είναι χρήσιμος σε όλους και από όλους ζητά πνεύμα μεταστροφής και όχι την κριτική για τους άλλους. Σε όλους εμάς ζητά μια προσοχή στο Πνεύμα της προφητείας, μια προσοχή στο καινούργιο που ο Θεός κάνει να ανθίσει και όχι στο συνηθισμένο κλείσιμο στις συνήθειες μας κλείνοντας τα μάτια και τη καρδιά σε όποιον μας προτρέπει προς μια μεγαλύτερη προσήλωση στον Χριστό.

Οι πατέρες μας φόνευσαν, και εμείς χτίζουμε τους τάφους. Βαριά η κατηγορία, την οποία όμως εμείς, αμέσως προσπαθούμε να προσπεράσουμε σαν να μην μας αφορά εμάς: εμείς δεν σκοτώνουμε κανέναν και δεν συνεργαζόμαστε με δολοφόνους. Αλλά ποιος είναι ο προφήτης για μένα σήμερα; Σε ποιον στρέφουμε τα αυτιά μας και τις καρδιές μας; Σε κάποιον οποιοδήποτε διάσημο; Στον πολιτικό που υπόσχεται περισσότερο προσωπικό όφελος; Είτε σε αυτούς που προσπαθούν να μου υπενθυμίσουν την αλήθεια του Ευαγγελίου; Σε όποιον μας θυμίζει το κάλεσμά μας; Σε όποιον μας ωθεί προς μια μεγαλύτερη δέσμευση;

 

Προσευχήσου……

Ιησού Χριστέ, ο οποίος με αγαπάς τόσο πολύ.

Θέλω να σε συναντήσω. Το θέλημά σου ας είναι και δικό μου θέλημα. Κάνε να το αναζητώ, να το βρίσκω, να το εκπληρώνω.

Εσύ έχεις για μένα το σχέδιό σου. Κάνε να το γνωρίσω, και δώσε μου τη δύναμη να το ακολουθήσω μέχρι την οριστική σωτηρία της ψυχής μου.

Κύριε, ξέρω πως είσαι παρών στη ζωή μου. Θέλω να σε συναντώ σε κάθε στιγμή της ζωής μου. Να σε συναντώ στις χαρές αλλά και στις λύπες της ζωής. Να είσαι μαζί μου στις αδυναμίες μου, να είσαι μαζί μου όταν πρέπει να προσπαθήσω για το καλύτερο.

Κύριε Ιησού, σου ζητώ μια καρδιά πιστή και γενναιόδωρη, που να μην ταλαντεύεται ούτε να κάμπτεται. Η δική σου η χάρη ας κατευθύνει τα βήματά μου στο δρόμο της ζωής.

Αισθάνομαι δυνατά μέσα μου την επιθυμία να σε αναζητήσω, να σε γνωρίσω, να σε αισθανθώ κοντά μου…

Πιστεύω σ’ Εσένα Κύριε, Θεέ της ζωής. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου