Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

16 Οκτωβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (11,29-32)

‘Οταν άρχισε το πλήθος συγκεντρώνεται, άρχισε ο Ιησούς να λέει: “Αυτή η γενιά είναι μια γενιά πονηρή. Ζητά ένα σημάδι, αλλά κανένα σημάδι δεν πρόκειται να της δοθεί, παρά το σημάδι του Ιωνά. Πράγματι, όπως ο Ιωνάς ήταν ένα σημάδι για τους Νινευίτες, έτσι θα είναι ένα σημάδι και ο Υιός του ανθρώπου γι’αυτή τη γενιά. Θα αναστηθεί κατά την κρίση η βασίλισσα του Νότου μαζί με τους άνδρες αυτής της γενιάς και θα τους κατακρίνει, διότι ήλθε από τα πέρατα της γης για να ακούσει τη σοφία του Σολομώντα. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’το Σολομώντα! Οι Νινευίτες θα αναστηθούν κατά την κρίση μαζί με αυτήν εδώ τη γενιά και θα την κατακρίνουν, διότι μετανόησαν στο κήρυγμα του Ιωνά. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’τον Ιωνά!

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

«Δεν θα δοθεί κανένα σημείο σε αυτή τη γενεά». Ο άνθρωπος πάντοτε ζητά αποδείξεις για να εμπιστευτεί. Τι μπορούμε να θέλουμε περισσότερο από το Θεό, εφόσον μας έχει δώσει ήδη τον ίδιο του τον εαυτό και μας άφησε το μεγαλύτερο σημείο της Παρουσίας Του ανάμεσά μας, δηλαδή την Ευχαριστία;  Δεν είναι, λοιπόν, ο Θεός που δεν μας δίνει σημεία, άλλα είμαστε εμείς που είμαστε τυφλοί και δεν τα αναγνωρίζουμε.

Αλλά τι είναι σημείο; Σημείο είναι κάτι που υποδεικνύει κάτι άλλο. Εμείς όμως απαιτούμε μια πιο άμεση δράση του Θεού, να δούμε την ισχυρή του δύναμη σε δράση. Αφού μας έδωσε τη μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του, δίνοντάς μας την ίδια του τη ζωή, εμείς απαιτούμε να μας φανερώσει την αγάπη του, κι’ άλλο, κάθε φορά, ολοένα και περισσότερο.

Ο Θεός όμως, δεν εκπληρώνει τα καπρίτσια μας. Όπως ένα παιδί για να δοκιμάσει την αγάπη της μητέρας του θέλει να τρώει συνεχώς π.χ. σοκολάτες.    Μπορεί η μητέρα του να το κάνει αυτό; Έτσι και ο Θεός για να μας κάνει να ωριμάσουμε μέσα μας, να ωριμάσουμε στην πίστη δεν μπορεί να μας εκπληρώνει συνεχώς τα καπρίτσια μας.

 Εκείνος μας έδωσε ήδη τα πάντα, σε εμάς μένει να αναγνωρίσουμε, να αναζητήσουμε, να γευθούμε αυτή την αγάπη.

Συχνά αναζητούμε παντού σημεία που μας δείχνουν την πορεία που καλούμαστε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας, δίχως να συνειδητοποιούμε πως έχουμε στη διάθεση μας ένα «χάρτη» ξεκάθαρο, να ακολουθήσουμε: είναι ο ίδιος ο Κύριος παρόν στη ζωή μας,  και μας αφήνει να τον γνωρίσουμε στην Εκκλησία όπου είναι παρόν στα Μυστήρια.

Είναι παρόν στα πρόσωπα και στις πράξεις των ανθρώπων που βαδίζουν πλάι μας και γίνονται αγγελιοφόροι του Λόγου.

Στην οικογένεια, η παρουσία του μέσα από σημεία είναι ακόμη πιο ζωντανή και φανερή στο πρόσωπο του αγαπημένου, της αγαπημένης, των παιδιών, που μας λένε πως η αγάπη είναι πρόσωπο και σε αυτό πρέπει να στηρίζουμε τις πράξεις μας. Ο Ιησούς είναι πολύ περισσότερο από σημάδια, είναι πρόσωπο, είναι παρουσία. Ας εξασκηθούμε στο να τον αναγνωρίζουμε.

 

Προσευχήσου……

Είναι τόσο δύσκολο, Κύριε,

να έχουμε εμπιστοσύνη στους άλλους.

Δώσε μου τη δύναμη

να ανοίξω την καρδιά μου στους άλλους,

βοήθησέ με, να δέχομαι την παρουσία σου

στον κόσμο,

στα μικρά ή στα μεγάλα πράγματα

που με περιστοιχίζουν

και στους ανθρώπους που βρίσκονται πλάι μου.

Βοήθησέ με να καταλάβω πως μόνο Εσύ μας κάνεις πραγματικά ελεύθερους

και ικανούς να ζούμε αδελφικά με όλους…..

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου