Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

11 Οκτωβρίου 2023

 

                                  
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (11,1-4)

Κάποια μέρα, όταν ο Ιησούς βρισκόταν σ’ ένα τόπο και προσευχόταν, όταν τέλειωσε, ένας απ’ τους μαθητές του του είπε: “Κύριε, δίδαξέ μας να προσευχόμαστε, όπως κι ο Ιωάννης δίδαξε τους μαθητές του”.

Κι ο Ιησούς τους είπε: “‘Οταν προσεύχεσθε, να λέτε:

Πατέρα,

ας αγιασθεί το όνομά σου,

ας έλθει η βασιλεία σου,

Δίνε μας κάθε μέρα τον άρτο που έχουμε ανάγκη,

και συγχώρεσέ μας τις αμαρτίες μας,

διότι κι εμείς συγχωρούμε σε κάθε οφειλέτη μας,

και μη μας δοκιμάσεις με πειρασμό”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  (Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

Κάθε τόσο κάποιος με ρωτάει πώς να προσευχηθεί, με ποιο τρόπο μπορεί να ξεκινήσει.

Λοιπόν σήμερα το Ευαγγέλιο του Λουκά μας βοηθά να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Αν θέλετε να αρχίσετε να προσεύχεστε, ξεκινήστε λέγοντας αυτά τα λόγια στον Κύριο: «Κύριε, δίδαξέ μας να προσευχόμαστε, όπως δίδαξε και ο Ιωάννης στους μαθητές του». Αν θέλετε να μάθετε να προσεύχεστε, ζητήστε από τον Ιησού να σας διδάξει. Ζητήστε επίμονα, χωρίς να κουραστείτε, τότε σιγά σιγά θα σας διδάξει το Πάτερ Ημών. Δεν είναι η διδασκαλία μιας προσευχής που πρέπει να απαγγέλλεται, αλλά μιας προσευχής που πρέπει να βιώνεται. Πράγματι,  προσεύχομαι σημαίνει να βιώνω ότι η προσευχή έχει νόημα μόνο αν μάθω να την απευθύνω σε έναν πατέρα, δηλαδή σε κάποιον που με πλησιάζει όχι με ουδετερότητα και απόσταση, αλλά με αγάπη.

Εσύ προσεύχεσαι όχι όταν προσπαθείς να πείσεις τον Θεό για τα σχέδιά σου, αλλά όταν κάνεις χώρο πρώτα από όλα για τα δικά του, για εκείνα που γεμίζουν μυστηριωδώς την πραγματικότητα της ζωής σου και που συχνά σε τρομάζουν επειδή δεν τα καταλαβαίνεις πλήρως ή δεν σε οδηγούν μονοπάτια που δεν θα φανταζόσουν ποτέ.

Εσύ προσεύχεσαι όταν ζητάς αυτό που χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου και όχι αυτό που χρειάζεσαι αφηρημένα, γενικά και που δεν επηρεάζει πραγματικά τη ζωή σου.

Εσύ προσεύχεσαι όταν νιώθεις ότι χρειάζεσαι να σε συγχωρέσουν και για αυτόν ακριβώς τον λόγο νιώθεις την ανάγκη να μάθεις να συγχωρείς τον αδερφό σου, την αδερφή σου που ζει δίπλα σου.

Εσύ  προσεύχεσαι όταν ζητάς να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το κακό και όχι όταν νομίζεις ότι πρέπει πάντα να τα κάνεις όλα μόνος σου.

Ο Ιησούς, διδάσκοντας το Πάτερ ημών, διδάσκει αυτό το σχολείο προσευχής.

 

Προσευχή της ημέρας.

Θεέ Πατέρα, φώτισέ με ώστε οι καθημερινές πράξεις μου να συμβάλλουν στη δόξα Σου. Βοήθησέ με να επιλέγω πάντα αυτό που θα φέρει τη βασιλεία Σου πιο κοντά στους ανθρώπους. Η καρδιά μου ν’ αναζητά κάθε μέρα το θέλημά Σου ως αληθινό παιδί Σου, δίχως να υπολογίζει προσωπικά κέρδη, πλεονεκτήματα, συμφέροντα. Αξίωσέ με να είμαι ελεύθερος από όλες τις επιρροές, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τις φοβίες που με φυλακίζουν. Μάθε με να αξιοποιώ τα υλικά αγαθά με σύνεση όσο έχω ανάγκη χωρίς σπατάλες και υπερβολές. Μαλάκωσε την καρδιά μου για να αναγνωρίζω τα λάθη μου, τις αμαρτίες μου. Όταν σε πληγώνω αμέσως να σου ζητώ συγγνώμη, κι όταν άλλοι με πληγώνουν να τους συγχωρώ. Με τη συνδρομή του Αγίου Σου Πνεύματος δίδαξέ με να διακρίνω τους πειρασμούς για να αποφύγω τις παγίδες του κακού. Και φύλαξέ με από το δηλητήριό του.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου