Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

26 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (8,19-21)

Τον καιρό εκείνο, Πηγαν να βρουν τον Ιησού η μητέρα του και τ’ αδέλφια του, αλλά δεν μπόρεσαν να τον πλησιάσουν, εξαιτίας του πλήθους. Τον ειδοποίησαν και του είπαν: “Η μητέρα σου και τ’ αδέλφια σου στέκονται έξω και θέλουν να σε δουν”. Κι εκείνος, απαντώντας τους, είπε: “Μητέρα μου κι αδέλφια μου είναι αυτοί, που ακούνε το λόγο του Θεού και τον θέτουν σ’ εφαρμογή”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (don Luigi Maria Epicoco)

        

Στη σύντομη σελίδα του σημερινού Ευαγγελίου συμπυκνώνεται ένα μεγάλο μήνυμα που δεν μπορούμε να το ανακαλύψουμε αν μείνουμε  σε μια επιφανειακή ανάγνωση. Η φήμη του Ιησού έχει αυξηθεί σε σημείο που το πλήθος λειτουργεί ως τοίχος: «Πηγαν να βρουν τον Ιησού η μητέρα του και τ’ αδέλφια του, αλλά δεν μπόρεσαν να τον πλησιάσουν, εξαιτίας του πλήθους».

Υπάρχει πάντα μεγάλος κίνδυνος να είμαστε τόσο ενθουσιώδης για τον Χριστό που να εμποδίζουμε τους άλλους να τον συναντήσουν. Ορισμένοι τρόποι πίστης υποθάλπουν πολύ έντονα σε σημείο να  γίνονται εμπόδιο για μια σωστή και καλή μαρτυρία του Θεού η οποία να καθιστά δυνατή τη συνάντηση των άλλων με το Θεό. Πρέπει πάντα να αναρωτιόμαστε αν ο τρόπος που είμαστε δίπλα του ευνοεί τη συνάντηση των άλλων ή την εμποδίζει. Γεγονός είναι ότι το σημερινό Ευαγγέλιο μας μιλάει για ένα εμπόδιο, και μεταξύ αυτών που αποκλείονται είναι η Μαρία και η οικογένεια του Ιησού.

Αλλά είναι ακριβώς ο Ιησούς που χρησιμοποιεί αυτή την κατάσταση για να ανατρέψει αυτό το εμπόδιο υπέρ του κηρύγματος του: Τον ειδοποίησαν και του είπαν: «Η μητέρα σου και τ’ αδέλφια σου στέκονται έξω και θέλουν να σε δουν”. Κι εκείνος, απαντώντας τους, είπε: “Μητέρα μου κι αδέλφια μου είναι αυτοί, που ακούνε το λόγο του Θεού και τον θέτουν σ’ εφαρμογή».

Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα προς τον Ιησού ξεκινώντας από δεσμούς, επώνυμα, προνόμια, κοινωνικές και συγγενικές θέσεις , το μόνο πράγμα που μας φέρνει σε σχέση μαζί του είναι να ακούμε το Λόγο του και να τον θέτουμε σε εφαρμογή. Με αυτή την έννοια, κανείς δεν μπορεί ποτέ να αποκλείσει πραγματικά τη Μαρία από τον Ιησού επειδή κανείς δεν εφάρμοσε τα  λόγια του όπως εκείνη. Πράγματι, αυτήν μας υποδεικνύει σιωπηρά ως εκείνη που ακούει και θέτει σε εφαρμογή. Η Παναγία μας δείχνει την ακρόαση που γίνεται σάρκα, χειροπιαστό γεγονός.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να πει ότι ανήκει αληθινά στον Χριστό μόνο αν κάνει το ίδιο. Μόνο όταν η ακρόαση γίνεται τόσο βαθιά ώστε να αποφέρει καρπούς, αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει μια αλλαγή που μας έχει μεταμορφώσει από απλό πλήθος σε μαθητές. Και έτσι δεν είσαι πια εμπόδιο αλλά γίνεσαι γέφυρα.

 

Προσευχήσου……

«Σε δοξάζω Κύριε για το Λόγο σου, Σε ευχαριστώ γιατί και σήμερα βρήκα αυτό το χρόνο να σε συναντήσω στο Λόγο σου και να ακούσω τη φωνή σου. Είναι δυνατός ο Λόγος σου, Κύριε, φτάνει βαθιά μες στην καρδιά, φωτίζει το νου, τονώνει την πίστη, ανανεώνει την ελπίδα. Ζητώ Κύριε, το Πνεύμα σου το Άγιο για να αντιλαμβάνομαι στη ζωή μου τη δύναμη αυτού του Λόγου….

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

  Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023   ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ   Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου