Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

25 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (6,6-11)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στα πλήθη: «Κανένας όταν ανάψει το λυχνάρι δεν το σκεπάζει με κάποιο δοχείο ή το θέτει κάτω απ’το κρεβάτι, αλλά το τοποθετεί στο λυχνοστάτη, ώστε να βλέπουν το φως όσοι μπαίνουν.

Διότι δεν υπάρχει κάτι που να είναι κρυφό και που δεν θα φανερωθεί, ούτε κάτι το κρυμμένο, που να μη γίνει γνωστό και να έλθει στο φως. Προσέχετε, λοιπόν, πώς ακούτε. Διότι, άν κάποιος έχει, θα του δοθεί. Και αν κάποιος δεν έχει, και αυτό που νομίζει ότι έχει θα του αφαιρεθεί”.

Λόγος του Κυρίου

 

         

Στοχασμός

Τα ευαγγελικά κείμενα που μας προσφέρονται αυτή την περίοδο του λειτουργικού έτους είναι απόλυτα επικεντρωμένα στο θέμα του Λόγου. Ο Ιησούς μόλις πρότεινε την παραβολή του σπορέα, που μας δείχνει την καλύτερη στάση που πρέπει να έχουμε ώστε ο σπόρος που Εκείνος ρίχνει να αποφέρει καρπούς άφθονους. Αλλά το θέμα είναι πολύ σημαντικό για να ολοκληρωθεί βιαστικά. Και ιδού εδώ ο Ιησούς επιστρέφει σε αυτό το θέμα με μια νέα εικόνα: αυτή του φωτός. Ο Λόγος, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, είναι φως για να διαλύσει το σκοτάδι του κακού που καραδοκεί λίγο πολύ  σε όλους. Ναι, σε κάθε άνθρωπο, ακόμη και στον πιο άγιο, υπάρχει κάποια σκοτεινή γωνιά που το Φως του Χριστού θέλει να μπει ώστε να μπορέσουμε να είμαστε στα σοβαρά «παιδιά του φωτός», «παιδιά της ημέρας.”

Αλλά για να πραγματοποιηθεί αυτό δεν αρκεί να ακούμε το Λόγο, απολαμβάνοντας την οικεία γλυκύτητα, με την προσεκτική και εμπεριστατωμένη εξήγηση. Ο κίνδυνος είναι πάντα εκείνος του να περιορίσουμε το Λόγο σε ένα αντικείμενο της αισθητικής ενατένισης, χωρίς αυτός να αγγίζει στο παραμικρό τη ζωή μας. Θα ήταν σαν να ανάβαμε ένα φως και να το τοποθετούσαμε κάτω από το κρεβάτι, εμποδίζοντας έτσι να μας εμφανίσει ό,τι πρέπει να διορθωθεί, να ισιώσει, να προσανατολιστεί στο Θεό.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν αρκεί να «ΑΚΟΥΜΕ» το Λόγο. Είναι απαραίτητο να δίνουμε προσοχή στο «ΠΩΣ» θα τον εφαρμόσουμε στη ζωή μας.

 

Προσευχήσου……

Κύριε Ιησού,

Φως της ζωής μου,

κράτησέ με μακριά από τον πειρασμό

να «αμύνομαι» στο Λόγο σου,

από το να τον μελετώ,

δίχως να του επιτρέπω

να μεταστρέφει την καρδιά μου

και να αλλάζει τη ζωή μου.

Το Πνεύμα σου το Άγιο ας με φωτίζει

ώστε ο Λόγος σου να κατευθύνει

πάντοτε τη ζωή μου. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου