Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

23 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (8,4-15)

Τον καιρό εκείνο πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε γύρω  από τον Ιησού, που προερχόταν από διάφορες πόλεις, τους μίλησε με την εξής παραβολή: “Βγήκε ο σπορέας να σπείρει το σπόρο. Κι ενώ έσπερνε κάποιοι σπόροι έπεσαν κοντά στο δρόμο και καταπατήθηκαν και τα πουλιά του ουρανού τους έφαγαν. ‘Αλλοι σπόροι έπεσαν πάνω στην πέτρα κι όταν φύτρωσαν ξεράθηκαν, επειδή δεν υπήρχε υγρασία. ‘Αλλοι, πάλι, έπεσαν ανάμεσα στ’ αγκάθια κι όταν τα αγκάθια φύτρωσαν μαζί, τους έπνιξαν. Κι άλλοι έπεσαν στο καλό χώμα και όταν φύτρωσαν έδωσαν εκατονταπλάσιο καρπό”. ‘Οταν τα είπε αυτά, φώναξε: “Αυτός που έχει αυτιά για ν’ακούει, ας ακούει”.

Τον ρώτησαν οι μαθητές του τι σημαίνει αυτή η παραβολή. Κι εκείνος είπε: “Σε σας δόθηκε να γνωρίστε τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού, ενώ στους υπόλοιπους δίνονται με παραβολές, ώστε κοιτάζοντας να μη βλέπουν και ακούγοντας να μην καταλάβουν.

Αυτή είναι η σημασία της παραβολής: Ο σπόρος είναι ο λόγος του Θεού. Οι σπόροι που έπεσαν κοντά στο δρόμο, είναι όσοι άκουσαν. Μετά έρχεται ο διάβολος και αφαιρεί το λόγο απ’τις καρδιές των, ώστε να μη πιστέψουν και σωθούν. Εκείνοι οι σπόροι που έπεσαν πάνω στην πέτρα, είναι εκείνοι που όταν ακούσουν δέχονται το λόγο με χαρά. Κι αυτοί δεν έχουν ρίζα, όσοι πιστεύουν πρόσκαιρα και απομακρύνονται την ώρα του πειρασμού. Εκείνοι οι σπόροι που έπεσαν στ’αγκάθια, αυτοί είναι όσοι άκουσαν αλλά συμπορεύονται απ’τις μέριμνες και τα πλούτη και τις ηδονές της ζωής, πνίγονται απ’αυτά και δεν καρποφορούν. Εκείνοι οι σπόροι που έπεσαν στο καλό χώμα, είναι εκείνοι που αφού ακούσουν με καλή και αγαθή καρδιά, κρατούν μέσα τους το λόγο και καρποφορούν με υπομονή”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (του Πάπα Φραγκίσκου)

Η Παραβολή του σπορέα είναι κατά κάποιο τρόπο η «μητέρα» όλων των παραβολών, γιατί μιλάει για την ακρόαση του Λόγου. Μας υπενθυμίζει ότι είναι ένας γόνιμος και αποτελεσματικός σπόρος, και ο Θεός τον σπέρνει παντού απλόχερα, χωρίς να δίνει σημασία στη σπατάλη. Έτσι είναι η καρδιά του Θεού!

Ο καθένας μας είναι μια γη  στην οποία πέφτει ο σπόρος του Λόγου, κανείς δεν αποκλείεται. Ο Λόγος δίνεται στον καθένα μας. Μπορούμε να αναρωτηθούμε: τι είδους γη είμαι; Μοιάζω με το δρόμο, την πετρώδη γη, τα αγκάθια;

Αν θέλουμε, με τη χάρη του Θεού μπορούμε να γίνουμε καλό έδαφος, καλλιεργημένο με φροντίδα, για να ωριμάσει ο σπόρος του Λόγου. Είναι ήδη παρόν στην καρδιά μας, αλλά το να καρποφορήσει εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από το πώς τον υποδεχόμαστε και πως διατηρούμε αυτόν τον σπόρο. Συχνά είμαστε αφηρημένοι, αποπροσανατολισμένοι  από πάρα πολλά ενδιαφέροντα, από πάρα πολλά καλέσματα, και είναι δύσκολο να διακρίνουμε, ανάμεσα σε τόσες φωνές και τόσες πολλές λέξεις, αυτή του Κυρίου, του μοναδικού που μας ελευθερώνει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνηθίσουμε να ακούμε τον Λόγο του Θεού, να τον διαβάζουμε.

Και επιστρέφω, για άλλη μια φορά, σε αυτή τη συμβουλή: να έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό Ευαγγέλιο, μια έκδοση τσέπης του Ευαγγελίου, στην τσέπη σας, στην τσάντα σας… Και έτσι, να διαβάζετε ένα μικρό κομμάτι κάθε μέρα, ώστε να συνηθίσετε να διαβάζετε τον Λόγο του Θεού και να καταλαβαίνετε καλά ποιος είναι ο σπόρος που σου προσφέρει ο Θεός, καθώς και να αναρωτηθείτε τι είδους γη είμαι εγώ που τον λαβαίνω.

 

Προσευχή της ημέρας.

Είμαι καλή γη σημαίνει:

ακούω εσένα  Θεέ μου που μου μιλάς.

Είμαι καλή γη σημαίνει:

μαθαίνω να ακούω τους άλλους.

Είμαι καλή γη σημαίνει:

ανακαλύπτω πως Εσύ με αγαπάς.

Είμαι καλή γη σημαίνει:

ακούω εσένα Κύριε, είμαι στην διάθεση σου, σε δοξάζω και σε ευχαριστώ,

αισθάνομαι παιδί Σου, σου ζητώ με εμπιστοσύνη.

Είμαι καλή γη σημαίνει:

σε αφήνω να με ανανεώσεις.

Είμαι καλή γη σημαίνει:

παρουσιάζομαι σε Σένα, και με εμπιστεύομαι σε Σένα,

είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι θελήσεις να μου προσφέρεις.

Είμαι καλή γη σημαίνει:

ανοίγω τα αυτιά μου και προσπαθώ να καταλάβω

το μήνυμα σου Θεέ μου.

Είμαι καλή γη σημαίνει:

παραμένω με την πίστη και με την αγάπη

στην παρουσία Σου.

Είμαι καλή γη σημαίνει:

πιστεύω πως στο βάθος του δρόμου

υπάρχει ένα φως,

γιατί Εσύ Θεέ κρατάς από το χέρι

όσους σε εμπιστεύονται. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

  Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023   ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ   Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου