Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

22 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (8,1-3)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περιόδευε τις πόλεις και τα χωριά κηρύττοντας και αναγγέλοντας το χαρμόσυνο άγγελμα της βασιλείας του Θεού. Και οι δώδεκα ήταν μαζί του και κάποιες γυναίκες που είχαν θεραπευθεί από πονηρά πνεύματα και από ασθένειες: η Μαρία η λεγόμενη Μαγδαληνή, απ’την οποία βγήκαν επτά δαιμόνια, η Ιωάννα η γυναίκα του Χουζά που ήταν επίτροπος του Ηρώδη και η Σουσάννα και άλλες πολλές οι οποίες τους εξυπηρετούσαν απ’ τα υπάρχοντά τους.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Ο Ιησούς είναι ένας ακούραστος ταξιδιώτης. Την ζωή του  την περνά στο δρόμο. Περνά μέσα από μικρές και μεγάλες πόλεις. Το Ευαγγέλιο πρέπει να βαδίσει σε όλους τους δρόμους του κόσμου. Στην περιπλάνησή του συνοδεύεται  από τους Αποστόλους, οι οποίοι είναι ο πυρήνας του λαού του Θεού. Αλλά υπάρχουν και γυναίκες που ακολουθούν τον Ιησού. Αυτές οι σύντροφοι, συνεργάτες, ευεργέτες του Ιησού διεξάγουν μια βοηθητική υπηρεσία, μια στήριξη. Θέτουν σε διάθεση τα αγαθά τους και την εργασία τους.

 Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των γυναικών που ακολουθούν τον Ιησού είναι η εμπειρία της φροντίδας που ο Ιησούς έδειξε σε αυτές. Έκαναν την εμπειρία του δώρου και της συγχώρεσης:  αισθάνθηκαν πως ο Ιησούς της αγάπησε και για αυτό τον αγάπησαν. Η Αγάπη εκδηλώνεται στην εξυπηρέτηση του άλλου ελευθερώνοντάς τον από τις ανάγκες του. Αυτή η αγάπη εκδηλώνεται περισσότερο με πράξεις παρά με λόγια. Το πνεύμα υπηρεσίας αυτών των γυναικών τις φέρνει μέχρι τα πόδια του σταυρού και μπροστά στον τάφο, θα τις κάνει να μπουν σ’ αυτόν και να γίνουν οι πρώτες που θα δώσουν μαρτυρία για τον Αναστημένο. Οι απόστολοι και αυτές οι γυναίκες είναι το μικρό κοπάδι στο οποίο ο Πατέρας έθεσε την ευαρέσκεια του να δώσει τη βασίλεία του (Λουκ. 12,32), δηλαδή τον ίδιο τον Ιησού Χριστό τον Κύριο.
Χαρακτηριστικό αυτών των πρώτων χριστιανών είναι πως: ακούνε τον Ιησού και μένουν μαζί του. Αυτό το, να ακούν τον Ιησού και να είναι μαζί του είναι το πιο όμορφο και πιο βαθύ προσόν  του μαθητή: υπογραμμίζει την προσωπική πτυχή της αγάπης που τον συνδέει με τον Κύριό του.

Μέσα από την αγγελία του Λόγου και τα θαύματα που ο Ιησούς πράττει, ο κόσμος κάνει εμπειρία της καλοσύνης, της ευσπλαχνίας και της χάρης του Θεού για αυτούς. Η Βασιλεία του Θεού (εδ.1) είναι το νέο κοινωνικό και θρησκευτικό πλαίσιο στο οποίο όλοι καλούνται να ζήσουν ελεύθερα μακριά από τον φόβο του Θεού, ενάντια σε κάθε μορφή του κακού.

 

Προσευχήσου……

Καλεσμένος να κηρύξω το Λόγο σου,

βοήθησέ με, Κύριε, να ζήσω από σένα

και να είμαι όργανο της ειρήνης σου.

Υποστήριξέ με, με το φως σου

ώστε η κοινότητα που μου εμπιστεύτηκες

να βρει σε μένα έναν έμπιστο μάρτυρα του Ευαγγελίου.

Άγγιξε την καρδιά μου και κάνε διάφανη τη ζωή μου,

ώστε τα λόγια μου, όταν μεταδίδουν το δικό σου Λόγο,

να μην ηχούν ψεύτικα στα χείλη μου.

Άσκησε πάνω μου γοητεία τόσο δυνατή,

έτσι ώστε να μπορώ να αγαπήσω τον κόσμο όπως εσύ,

να κρίνω την ιστορία όπως εσύ.

Χορήγησέ μου τη χάρη να συνεργάζομαι αρμονικά,

και πλημμύρισέ με με θλίψη

κάθε φορά που, απομονωμένος από τους άλλους,

απαιτώ να τρέξω το δρόμο μου μόνος.

Φοβάμαι, Κύριε, την φτώχεια μου.

Γι’αυτό, δώρισέ μου,

την παρηγορία να βλέπω να μεγαλώνουν τα αδέλφια μου

στη γνώση και στην υπηρεσία σου,

Άνθρωπε ελεύθερε και ακαταμάχητε εραστή της ζωής.

Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου