Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (9,9-13)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς προχώρησε πιο πέρα, είδε έναν άνθρωπο, που λεγόταν Ματθαίος, να κάθεται στο τελωνείο και του λέει: “Ακολούθησέ με”. Κι εκείνος σηκώθηκε και τον ακολούθησε.

Κι ενώ στο σπίτι ο Ιησούς καθόταν στο τραπέζι, πολλοί τελώνες και αμαρτωλοί ήλθαν και έτρωγαν με τον Ιησού και τους μαθητές του. Όταν το είδαν αυτό οι Φαρισαίοι, έλεγαν στους μαθητές του: “Γιατί ο διδάσκαλός σας τρώει με τελώνες και αμαρτωλούς”; Όταν το άκουσε ο Ιησούς, είπε: “Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό όσοι είναι υγιείς, αλλά όσοι ασθενούν. Αλλά πηγαίνετε να μάθετε τι σημαίνει “έλεος θέλω και όχι θυσία”. Πράγματι, δεν ήλθα να καλέσω δίκαιους, αλλά αμαρτωλούς”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (στοχασμός του Πάπα Φραγκίσκου)

Ο Ματθαίος ήταν ένας «τελώνης», δηλαδή φοροεισπράκτορας για λογαριασμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και ως εκ τούτου θεωρούνταν δημόσιος αμαρτωλός. Ο Ιησούς όμως τον καλεί να τον ακολουθήσει και να γίνει μαθητής του. Ο Ματθαίος δέχεται και τον προσκαλεί σε δείπνο στο σπίτι του μαζί με τους μαθητές. Τότε γίνεται συζήτηση μεταξύ των Φαρισαίων και των μαθητών του Ιησού λόγω του γεγονότος ότι μοιράζονται το τραπέζι με φοροεισπράκτορες και αμαρτωλούς. «Μα δεν μπορείς να πας στα σπίτια αυτών των ανθρώπων!», έλεγαν εκείνοι.

Ο Ιησούς, πράγματι,  δεν τους απομακρύνει, αλλά συχνάζει στα σπίτια τους και κάθεται δίπλα τους. αυτό σημαίνει ότι και αυτοί μπορούν να γίνουν μαθητές του. Και είναι εξίσου αλήθεια ότι το να είμαστε χριστιανοί δεν μας κάνει άψογους.

Όπως ο τελώνης Ματθαίος, ο καθένας μας βασίζεται στη χάρη του Κυρίου παρά τις αμαρτίες του. Είμαστε όλοι αμαρτωλοί, όλοι έχουμε αμαρτίες. Καλώντας τον Ματθαίο, ο Ιησούς δείχνει στους αμαρτωλούς ότι δεν κοιτάζει το παρελθόν τους, την κοινωνική τους κατάσταση, τις εξωτερικές καταστάσεις, αλλά μάλλον τους ανοίγει ένα νέο μέλλον.

Κάποτε άκουσα ένα όμορφο ρητό: «Δεν υπάρχει άγιος χωρίς παρελθόν και δεν υπάρχει αμαρτωλός χωρίς μέλλον». Αυτό κάνει ο Ιησούς: Δεν υπάρχει άγιος χωρίς παρελθόν ούτε αμαρτωλός χωρίς μέλλον. Απλώς απαντήστε στην πρόσκληση με ταπεινή και ειλικρινή καρδιά. Η Εκκλησία δεν είναι μια κοινότητα τέλειων ανθρώπων, αλλά μαθητών σε πορεία, που ακολουθούν τον Κύριο επειδή αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως αμαρτωλό και έχουν ανάγκη τη συγχώρεση του.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, επιθυμείς να σε ακολουθήσω ακόμη κι αν οι αμαρτίες μου είναι μεγάλες και ντρέπομαι γι’ αυτές. Εσύ με κοιτάς με αγάπη στα μάτια μου. Το βλέμμα Σου είναι γεμάτο στοργή. Με καλείς να κάνω ένα βήμα εμπρός αφήνοντας πίσω το αμαρτωλό παρελθόν μου, ώστε να ξεκινήσω μια καινούρια αρχή. Με δέχτηκες, Κύριε, παρά τον άθλιο εαυτό μου δίνοντας ελπίδα στην ζωή μου. Τα λόγια εκείνων που με κατηγορούσαν για τα λάθη μου βάραιναν τη συνείδησή μου. Όμως χάρη σε Σένα, Ιησού Χριστέ, έμαθα να συγχωρώ τον εαυτό μου και να τον αποδέχομαι. Γι’ αυτό, Κύριε, ποτέ μην μ’ εγκαταλείψεις επειδή είσαι ο αδελφός μου που θέλει το καλό μου. Ένωσε τις επιθυμίες μου με τις δικές Σου, ώστε να συμπορευόμαστε μαζί για τη δόξα του Πατέρα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

  Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023   ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ   Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου