Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

23 Ιουνίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (7,21-29)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς: Δεν θα μπει στη βασιλεία του Θεού όποιος μου λέει: “Κύριε, Κύριε”, αλλά εκείνος που κάνει το θέλημα του Πατέρα μου που βρίσκεται στους ουρανούς. Εκείνη την ημέρα, πολλοί θα μου πουν: “Κύριε, Κύριε, δεν προφητέψαμε στο όνομά σου, και δαιμόνια δεν βγάλαμε στο όνομά σου και πολλά θαύματα δεν κάναμε στο όνομά σου; Και τότε θα τους ομολογήσω: “Ποτέ δεν σας γνώρισα. Απομακρυνθείτε από μένα εσείς οι εργάτες της ανομίας”.

Λοιπόν, όποιος ακούει αυτά τα λόγια μου και τα θέτει σε εφαρμογή, θα μοιάξει με ένα σοφό άνδρα, ο οποίος οικοδόμησε το σπίτι του πάνω στο βράχο. Και έπεσε η βροχή και ήλθαν τα ποτάμια και έπνευσαν οι άνεμοι και έπεσαν με ορμή πάνω σ’εκείνο το σπίτι κι εκείνο δεν έπεσε, διότι ήταν θεμελιωμένο πάνω στο βράχο. Και όποιος ακούει αυτά τα λόγια μου και δεν τα θέτει σε εφαρμογή, θα μοιάξει με ένα ανόητο άνδρα, ο οποίος οικοδόμησε το σπίτι του πάνω στην άμμο. Και έπεσε η βροχή και ήλθαν τα ποτάμια και έπνευσαν οι άνεμοι και έπεσαν με ορμή πάνω σ ‘εκείνο το σπίτι κι εκείνο έπεσε. Και η πτώση του ήταν ολοκληρωτική”.

Όταν ο Ιησούς τέλειωσε αυτά τα λόγια, τα πλήθη έμεναν κατάπληκτα από τη διδαχή του. Διότι τους δίδασκε ως ένας που είχε εξουσία και όχι όπως οι γραμματείς τους.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ακριβώς επειδή μας αγαπά, ο Σωτήρας μας θέλει να μας καταστήσει προσεκτικούς και να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Για να μπούμε στην Βασιλεία του δεν αρκεί να λέμε: «Κύριε, Κύριε». Εδώ ο Ιησούς δεν καταδικάζει την προσευχή. Αντιθέτως, πρέπει να λέμε: «Κύριε, Κύριε», αλλά να είμαστε συνειδητοποιημένοι, πως δεν είναι αρκετό να το ψιθυρίζουμε με το στόμα, εάν κάθε απόφασή μας μαρτυρεί πως ο Ιησούς δεν είναι για μας ο Κύριος.

Η προσευχή που δεν συμβαδίζει με αυτό το οποίο πράττω, η προσευχή που χωρίζεται από μια υπάκουη αγάπη, είναι μια ψευδαίσθηση, η ακόμη χειρότερα είναι ψεύτικη.

Ο Ιησούς θα είναι πραγματικά ο Κύριος της ζωής μας  μόνο εάν η καρδιά μας γίνει όμοια με τη δική του, εάν η καρδιά μας θα έχει πάθος και αγάπη για τον Πατέρα, ικανή να πει, χωρίς κανένα δισταγμό, πως τροφή της είναι το να κάνει το θέλημα του Πατέρα… να κάνει πάντοτε αυτό το οποίο του είναι αρεστό.

Θα ήταν επικίνδυνο να εμπιστευτούμε τη θέληση μας σε κάποιον άλλο, εάν αυτός ο «Άλλος» δεν ήταν ο Θεός, ο Θεός της γλυκύτητας και της ευσπλαχνίας. Το να θέλω αυτό το οποίο Εκείνος θέλει σημαίνει πως επιλέγω την ευτυχία. Το να επιθυμώ κάτι άλλο, σημαίνει πως αποδέχομαι το ρίσκο να οικοδομήσω τη ζωή μου επάνω σε κάτι εύθραυστο και εφήμερο: αυτό θα μπορεί να είναι μια λύση η οποία όμως θα αντέξει για λίγο,  αλλά θα καταρρεύσει από τις διάφορες δοκιμασίες τις οποίες θα υποστεί.

Το χαρακτηριστικό του καλού χριστιανού είναι να ακούει τον Ιησού, ο οποίος είναι ο Λόγος της αγάπης του Πατέρα. Εμείς λοιπόν πρέπει να αφήσουμε αυτό το Λόγο του Θεού να μας μεταμορφώσει, να μας καταστήσει σύμμορφους του θελήματος του Πατέρα, του θελήματος της αγάπης, να τον ΑΚΟΥΜΕ και να τον αφήνουμε να ΖΕΙ μέσα μας!

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε θέλω η πίστη μου να στηρίζεται σε πράξεις από αγάπη για Σένα! Εσύ είσαι η θεμέλιος λίθος της ζωής μου! Διχώς Εσένα χτίζω πάνω σε μια άμμο που γκρεμίζει τα πάντα. Τίποτα δεν οικοδομείται, δεν μείνει όρθιο χωρίς την παρουσία Σου. Γνωρίζω καλά όμως τις φορές που δεν έκανα το θέλημα Σου όπου αναζητούσα να εκπληρώσω τα δικά μου σχέδια. Με αποτέλεσμα η ψυχή μου μετατράπηκε σε μια άγονη και έρημη γη. Η καρδιά μου διαλύθηκε χάνοντας όλη την ζωντάνια του. Το πνεύμα μου σκοτείνιασε χάνοντας την διαύγεια του. Σε παρακαλώ Κύριε Ιησού Χριστέ θεμελίωσε την πίστη μου σε βράχο γερό για ν’αντέξω σε όλες τις δοκιμασίες που θ’αντιμετωπίσω. Στήριξε με, με τα παρήγορα λόγια Σου ώστε ν’ανανεωθώ εξ’ολοκλήρου. Ενίσχυσε την καρδιά και το πνεύμα μου για να εφαρμόζω το θέλημα το δικό Σου κι όχι το δικό μου.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

  4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Α   Το σημερινό ευαγγέλιο αρχίζει ως εξής: «Όταν ο Ιησούς είδε τα πλήθη ανέβηκε στο όρος, κάθισε και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου