Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

19 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (7,11-17)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς πήγε σε μια πόλη που ονομαζόταν Ναϊν και μαζί του πήγαιναν οι μαθητές του και πολύς κόσμος. Κι όταν πλησίασε στην πύλη της πόλης, εκείνη την ώρα κηδευόταν ένας νεκρός, μονάκριβος γιος της μητέρας του κι αυτή ήταν χήρα. Κι αρκετός κόσμος από την πόλη ήταν μαζί της. ‘Οταν ο Κύριος την είδε, τη σπλαχνίσθηκε και της είπε: “Μην κλαις”. Πλησίασε, άγγιξε τη σορό κι εκείνοι που σήκωναν το φέρετρο σταμάτησαν. Κι ο Ιησούς είπε: “Νεαρέ, σε σένα λέω: Σήκω!” Κι ο νεκρός ανακάθισε κι άρχισε να μιλά κι ο Ιησούς τον παρέδωσε στη μητέρα του. Φόβος τους κυρίεψε όλους και δόξαζαν το Θεό λέγοντας: “Μεγάλος προφήτης εμφανίστηκε ανάμεσά μας” και “Ο Θεός επισκέφθηκε το λαό του”. Η φήμη αυτή για τον Ιησού κυκλοφόρησε σε όλη την Ιουδαία και σε όλη εκείνη την περιοχή.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (Στοχασμός του Πάπα Φραγκίσκου)

Η μεγάλη συμπόνια καθοδηγεί τις πράξεις του Ιησού: είναι Εκείνος που σταματά την πομπή αγγίζοντας το φέρετρο και, γεμάτος ευσπλαχνία για αυτή τη μητέρα, αποφασίζει να αντιμετωπίσει τον θάνατο, ας πούμε, πρόσωπο με πρόσωπο.

Και θα τον αντιμετωπίσει οριστικά, πρόσωπο με πρόσωπο, επάνω στον Σταυρό. (…) Όταν ο Ιησούς είδε αυτή τη μητέρα δακρυσμένη, αυτή μπήκε στην καρδιά του! (…) ο Κύριος γίνεται ο πλησίον για να συναντήσει τον καθένα μας, γι να φέρει και να προσφέρει τον ισχυρό παρηγορητικό του λόγο: «Μην κλαις!». (…) Λέει στον καθένα μας: «Σήκω!». Ο Θεός μας θέλει όρθιους. Μας δημιούργησε για να στεκόμαστε: γι’ αυτόν τον λόγο, η ευσπλαχνία του Ιησού οδηγεί σε αυτή την πράξη θεραπείας, στη θεραπεία μας, η λέξη-κλειδί της οποίας είναι: «Σήκω! Στάσου στα πόδια σου, όπως σε δημιούργησε ο Θεός!». Όρθιοι. «Μα, πάτερα, εμείς πέφτουμε πολλές φορές» – «Εμπρός, σήκω!». Αυτός είναι ο λόγος του Ιησού, πάντα. (…): “Σήκω!”. Ο ισχυρός λόγος του Ιησού μπορεί να μας κάνει να σηκωθούμε και να κάνουμε τη μετάβαση από τον θάνατο στη ζωή.

Ο λόγος Του μας αναζωογονεί, δίνει ελπίδα, αναζωογονεί τις κουρασμένες καρδιές, ανοίγει ένα όραμα για τον κόσμο και τη ζωή που ξεπερνά τα βάσανα και τον θάνατο.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, μόνο Εσύ γνωρίζεις τους πόνους μου. Ξέρεις πολύ καλά τις πληγές εκείνες που με ξεσκίζουν κάθε μέρα. Προσπάθησα να βρω από κάπου μια παρηγοριά, έναν καλό λόγο. Αλλά τίποτα, κανένας δεν μου έδωσε σημασία. Όλοι κοιτάζουν τη ζωή τους και με προσπερνάνε βλέποντας τα δάκρυα από τα μάτια μου. Εσύ όμως δεν με άφησες, ούτε με παράτησες, είδες τον πόνο μου και με σπλαχνίστηκες. Άνοιξες την καρδιά Σου για ν’ αγκαλιάσεις τη δική μου, συναισθάνθηκες του πόνους μου και θεράπευσες τις πληγές μου με το φως της ευσπλαχνίας Σου. Με ανανέωσες με τη στοργή Σου, δίνοντάς μου μια καινούρια καρδιά, μια νέα ψυχή, ένα νέο πνεύμα. Σ’ ευχαριστώ, Κύριε, για όλη αυτήν την συμπαράστασή Σου. Σ’ ευγνωμονώ  από τα βάθη της ψυχής μου που είμαι μοναδικός, πολύτιμος, εκλεκτός στα μάτια Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου