Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

18 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (7,1-10)

Τον καιρό εκείνο, όταν τελείωσε ο Ιησούς να απευθύνει όλα αυτά τα λόγια στο λαό που τον άκουγε, μπήκε στην Καπερναούμ. ‘Ο δούλος ενός εκατοντάρχου, στον οποίο ήταν πολύτιμος, ήταν άρρωστος και ετοιμοθάνατος. ‘Οταν άκουσε σχετικά με τον Ιησού, έστειλε σ’αυτόν πρεσβυτέρους των Ιουδαίων, παρακαλώντας τον να έλθει και να σώσει το δούλο του.

Εκείνοι πήγαν στον Ιησού και τον παρακαλούσαν θερμά, λέγοντας: “Αξίζει να του κάμεις αυτή τη χάρη, διότι αγαπά το έθνος μας και αυτός έκτισε τη συναγωγή μας”. Κι ο Ιησούς πήγαινε μαζί τους.

‘Οταν, όμως, δεν απείχε πολύ από το σπίτι ο εκατόνταρχος έστειλε καποιους φίλους του για να του πουν: “Κύριε, μην ενοχλείσαι, γιατί δεν είμαι άξιος να μπείς κάτω από τη στέγη μου. Για το λόγο αυτό, δε θεώρησα άξιο τον εαυτό μου να έλθω ο ίδιος να σε βρω. Αλλά πες ένα λόγο και ο δούλος μου ας γιατρευθεί. Διότι κι εγώ είμαι άνθρωπος κάτω από εξουσία και έχω στρατιώτες στην εξουσία μου και λέω στον ένα: πήγαινε, και πηγαίνει. Και στον άλλο λέω: έλα, και έρχεται. Και στο δούλο μου λέω: κάμε αυτό, και το κάνει”.

 Όταν ο Ιησούς τα άκουσε όλα αυτά, θαύμασε αυτό τον άνθρωπο και γυρίζοντας προς τον κόσμο που τον ακολουθούσε, είπε: “Σας λέω πως ούτε στον Ισραήλ δεν βρήκα τόση πίστη”. Κι όταν οι απεσταλμένοι επέστρεψαν στο σπίτι, βρήκαν το δούλο να είναι καλά.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (Στοχασμός Πάπα Φραγκίσκου)

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας μιλάει για την υπηρεσία, παρουσιάζοντάς μας δύο υπηρέτες, από τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα: τον υπηρέτη του εκατόνταρχου, που θεραπεύεται από τον Ιησού, και τον ίδιο τον εκατόνταρχο, ο οποίος βρίσκεται στην υπηρεσία του αυτοκράτορα.

Τα λόγια, τα οποία στέλνει να αναφέρουν στον Ιησού, για να μην έρθει στο σπίτι του, προκαλούν έκπληξη και είναι συχνά το αντίθετο από τις δικές μας προσευχές:

«Κύριε, μην ενοχλείσαι, γιατί δεν είμαι άξιος να μπείς κάτω από τη στέγη μου».

«δε θεώρησα άξιο τον εαυτό μου να έλθω ο ίδιος να σε βρω».

«Διότι κι εγώ είμαι άνθρωπος κάτω από εξουσία »

Μπροστά σε αυτά τα λόγια, ο Ιησούς μένει έκπληκτος. Τον αγγίζει η μεγάλη ταπεινοφροσύνη του εκατόνταρχου, η πραότητα του. (…)

Εκείνος, μπροστά στο πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε, θα μπορούσε να ταραχθεί και να απαιτήσει να εισακουστεί, εξασκώντας την εξουσία του. θα μπορούσε να είχε πείσει με την επιμονή του, ακόμη και να αναγκάσει τον Ιησού να έρθει στο σπίτι του. Αντίθετα, κάνει τον εαυτό του μικρό, διακριτικό, ευγενικό, δεν υψώνει τη φωνή του και δεν θέλει να ενοχλεί.

Συμπεριφέρεται, ίσως χωρίς να το γνωρίζει, σύμφωνα με το ύφος τον Θεού, ο οποίος είναι «πράος και ταπεινός στην καρδιά» (Ματθ. 11,29).

Ο Θεός πράγματι, που είναι αγάπη, από αγάπη φτάνει στο σημείο να μας υπηρετεί: μαζί μας είναι υπομονετικός, καλοπροαίρετος, πάντα προδιατεθειμένος για το καλό, υποφέρει για τα λάθη μας και αναζητά τον τρόπο να μας βοηθήσει και να μας κάνει. καλύτερους.

Αυτά είναι επίσης τα ήπια και ταπεινά χαρακτηριστικά της χριστιανικής υπηρεσίας, που δεν είναι άλλο από το να μιμηθώ  το Θεό υπηρετώντας τους άλλους: να τους δεχθώ με υπομονετική αγάπη, να τους κατανοώ χωρίς να κουράζομαι, να τους κάνω να νιώθουν ευπρόσδεκτοι, στο σπίτι, στην εκκλησιαστική κοινότητα, όπου μεγάλος δεν είναι εκείνος που διατάζει, αλλά εκείνος που υπηρετεί (βλέπε Λουκάς 22:26).

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, είμαι αδύναμος στην πίστη μου! Οι πολλές συμφορές, τα πολλά βάσανα με χτυπούν, με πονούν, με διαλύουν. Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να συνέλθω από τα συνεχή κακά που με βρίσκουν. Έτσι η εμπιστοσύνη μου σ’ Εσένα εξανεμίζεται σιγά σιγά διότι πιστεύω ότι θα με λυτρώσεις από αυτά τα μαρτύρια. Όμως Εσύ θέλεις να τα υπομένω υπομονετικά με τη θεία Σου χάρη, επειδή έτσι θα σε δοξάσω. Δεν θέλεις να τα αποφύγω αλλά ν’ αντιμετωπίσω με θάρρος οποιοδήποτε κακό, οποιαδήποτε συμφορά με τη δύναμη της πίστεως. Χορήγησέ μου, Κύριε, πίστη ακράδαντη που δεν θα φοβάται ακόμη και τον ίδιο τον θάνατο. Πες μου ένα λόγο για ν’ αυξηθεί η εμπιστοσύνη μου σ’ Εσένα, ώστε ν’ αντιμετωπίσω όλες τις κακουχίες του κόσμου. Μείνε μόνο για πάντα δίπλα μου, κι αυτό μου είναι αρκετό.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου