Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

16 Σεπτεμβρίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (6,43-49)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Δεν υπάρχει, πράγματι, καλό δέντρο που να κάνει σάπιους καρπούς. Ούτε, πάλι, σάπιο δέντρο που να κάνει καλούς καρπούς. Διότι το κάθε δέντρο αναγνωρίζεται από τον καρπό του. Πράγματι, δε μαζεύουν σύκα απ’ τα αγκάθια, ούτε τρυγούν σταφύλια απ’το βάτο. Ο καλός άνθρωπος, απ’τον καλό θησαυρό της καρδιάς του, προσφέρει το καλό. Κι ο κακός, από τον κακό προσφέρει το κακό. Διότι το στόμα του μιλά από το περίσσευμα της καρδιάς.

Γιατί με φωνάζετε `Κύριε, Κύριε’ και δεν κάνετε αυτά που λέω; ‘Οποιος έρχεται σε μένα και ακούει τα λόγια μου και τα εφαρμόζει, θα σας δείξω με ποιον μοιάζει: μοιάζει με άνθρωπο που οικοδομεί ένα σπίτι κι ο οποίος έσκαψε και βάθυνε και έβαλε θεμέλια πάνω στο βράχο. ‘Οταν έγινε πλημμύρα, έπεσε το ποτάμι με ορμή πάνω σ’ εκείνο το σπίτι, αλλά δεν μπόρεσε να το σαλεύσει, επειδή είχε οικοδομηθεί καλά. Αλλά εκείνος που ακούει και δεν εφαρμόζει μοιάζει με άνθρωπο που οικοδόμησε το σπίτι πάνω στο χώμα χωρίς θεμέλια. ‘Οταν πάνω σ’αυτό το σπίτι έπεσε το ποτάμι, αμέσως γκρεμίσθηκε και η καταστροφή που έπαθε εκείνο το σπίτι ήταν μεγάλη”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

Είναι πάντα πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι είναι καλό και τι κακό. Στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς προσπαθεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς να παρατηρήσουμε τη διαφορά.

Οι καρποί βοηθούν να καταλάβουμε την ποιότητα ενός δέντρου και τα λόγια ενός ατόμου βοηθούν να κατανοήσουμε τι πραγματικά κουβαλά στην καρδιά του. Πιο ξεκάθαρο δε γίνεται. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση όσον αφορά τους καρπούς. Είναι η εσωτερική συνέπεια αυτού που επιλέγουμε. Γι’ αυτό ο Άγιος Παύλος φροντίζει να απαριθμήσει έναν κατάλληλο αριθμό από αυτούς για να τους αναγνωρίζουμε: χαρά, ειρήνη, καλοσύνη, πραότητα, εγκράτεια.

Αν θέλεις να καταλάβεις αν κάτι είναι καλό ή όχι, πρέπει να αναλογιστείς την εσωτερική ηχώ που παράγει. Αν αφήνει μια γεύση χαράς, ειρήνης, καλοσύνης, ελευθερίας, τότε είναι κάτι που προέρχεται από τον Θεό ακόμα κι αν πραγματοποιηθεί μέσα από φαινομενικά δύσκολες συνθήκες. Μια δημοφιλής παροιμία λέει ότι δεν υπάρχει τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια, αλλά αν το βλέμμα μας σταματήσει στα αγκάθια δεν θα απολαύσουμε καθόλου το τριαντάφυλλο.

Τότε ο Ιησούς συνεχίζει: «Γιατί με φωνάζετε `Κύριε, Κύριε’ και δεν κάνετε αυτά που λέω;»

Πράγματι, πολύ συχνά με ένταση επιθυμούμε να μπει ο Ιησούς στη ζωή μας, δεν έχουμε όμως τη  ίδια ένταση και στο να θέσουμε σε εφαρμογή αυτά που μας λέει. Αν εσύ έχεις καταλάβει ότι κάτι είναι καλό αλλά στην συνέχεια δεν το θέτεις σε εφαρμογή, σε τι σε έχει εξυπηρετήσει αυτή η διάκριση; Να γιατί ο Ιησούς λέει ότι όσοι ακούν καλά πράγματα χωρίς να τα θέτουν σε εφαρμογή είναι σαν εκείνους που έχτισαν το σπίτι τους στην άμμο: είναι προορισμένο να καταρρεύσει με την πρώτη δυσκολία. Ενώ, όσοι θέτουν σε εφαρμογή το καλό σίγουρα κοστίζει κόπο, αλλά αυτό που κάνουν είναι προορισμένο να έχει διάρκεια.

 

Προσευχή της ημέρας.

Μια καθαρή καρδιά, Θεέ, δημιούργησε μέσα μου,

και σταθερό πνεύμα ανανέωσε στα σπλάχνα μου.

Μη με απορρίψεις από το πρόσωπό σου,

και μην αφαιρέσεις από μένα το πνεύμα σου το άγιο.

Χάρισέ μου την αγαλλίαση, που δίνει η σωτηρία σου,

και στήριξε μέσα μου ένα γενναιόδωρο πνεύμα.

Στους άνομους θα διδάξω τους δρόμους σου,

και οι ασεβείς σ’εσένα θα επιστρέψουν.

Κύριε, τα χείλη μου θ’ανοίξεις,

και το στόμα μου θ’αναγγείλει τους αίνους σου.

Πράγματι, δε σου αρέσουν οι θυσίες.

Ολοκαύτωμα, αν σου πρόσφερα, δε θα το αποδεχόσουν. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου