Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

12 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λούκα Άγιο Ευαγγέλιο (6, 12-19)

Εκείνες τις μέρες ο Ιησούς έφυγε κι ανέβηκε στο βουνό για να προσευχηθεί και πέρασε τη νύχτα του προσευχόμενος στο Θεό. Όταν ξημέρωσε κάλεσε τους μαθητές του κι εξέλεξε απ’ αυτούς δώδεκα, τους οποίους και ονόμασε αποστόλους: το Σίμωνα στον οποίο έδωσε το όνομα Πέτρος και τον Ανδρέα τον αδελφό του, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, το Φίλιππο, το Βαρθολομαίο, το Ματθαίο, το Θωμά και τον Ιάκωβο το γιο του Αλφαίου, το Σίμωνα που λεγόταν Ζηλωτής, τον Ιούδα το γιο του Ιακώβου και τον Ιούδα Ισκαριώτη, που έγινε προδότης.

Κατέβηκε μαζί τους και στάθηκε σ’ ένα πεδινό τόπο. Ήταν μαζί του κόσμος πολύς από μαθητές του και πλήθος λαού πολύ από όλη την Ιουδαία και την Ιερουσαλήμ και τα παράλια της Τύρου και της Σιδώνας,  που είχαν έλθει να τον ακούσουν και να θεραπευθούν από τις ασθένειές τους. Κι όλος ο κόσμος ήθελε να τον αγγίξει, επειδή μια δύναμη έβγαινε απ’ τον Ιησού, η οποία τους θεράπευε όλους.

Λόγος του Κυρίου

 

 

Στοχασμός (Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

        

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας λέει ξεκάθαρα ότι τα “βιογραφικά” των αποστόλων εξετάστηκαν στην προσευχή για μια ολόκληρη νύχτα από τον Ιησού. Την σκέφτηκε αυτή την ομάδα βάζοντας μαζί πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες, ευαισθησίες, νοοτροπίες, προσεγγίσεις, τρόπους ζωής.

Την διαφορετικότητά τους, όμως, την συγκράτησε ο ίδιος ο Χριστός και αυτό ήταν αρκετό και περισσότερο ώστε να μην επιλέξει  μια ομάδα ομοιόμορφων ανθρώπων, αλλά πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, που βρίσκονται μαζί μέσα σε μια κοινωνία την οποία θα είχαν επανειλημμένα σπάσει αλλά και θα είχαν αποκαταστήσει κάθε φορά με την μετάνοια.

Μοναδικός όρος η ελευθερία του καθενός, δηλαδή, ακόμη παρόλο που επιλέχτηκαν, οι απόστολοι παρέμειναν ελεύθεροι να κάνουν το αντίθετο, να σκέφτονται το αντίθετο, να επιλέγουν το αντίθετο.

Η απόδειξη αυτής της ελευθερίας ονομάζεται Ιούδας. Το βιογραφικό του αποκαλύφθηκε εκείνο το βράδυ, και ο Χριστός δεν έκανε λάθος που τον επέλεξε. Και ενώ είχε επιλεγεί, ο Ιούδας παρέμεινε απείρως ελεύθερος να εγκαταλείψει αυτή την κοινότητα. Η προδοσία του είναι απόδειξη ότι ο Θεός προκαλεί αλλά ποτέ δεν αναγκάζει κανέναν, ακόμη κι όταν αυτό θα ήταν σωστό να το κάνει. Γιατί δεν θέλει πιόνια, αλλά φίλους. Δεν θέλει υπηρέτες, αλλά παιδιά. Δεν θέλει υποταγή, αλλά αγάπη. Δεν θέλει εικονάκια αγίων, αλλά αγίους, αληθινούς αγίους. Και μπορεί κανείς να είναι άγιος μόνο με την προϋπόθεση ότι είναι αρκετά ελεύθερος να επιλέξει, να αγαπήσει ή να μην αγαπήσει.

Το ζήτημα της ελευθερίας είναι το πιο δύσκολο πράγμα να αποδεχτεί κανείς. Είναι πάντα πιο βολικό και ίσως ακόμη πιο επιφανειακό να πιστεύουμε ότι κατά βάθος δεν είμαστε ελεύθεροι και πως όλοι οι  περιορισμοί που υπομένουμε δικαιολογούν  τα πάντα.

Το να ακολουθείς κάποιους όρους δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ελεύθερος. Ένας ναυτικός δεν είναι λιγότερο ελεύθερος όταν ο άνεμος είναι εναντίον του. Ίσως θα είναι πιο δύσκολο, αλλά πλέω στη θάλασσα σημαίνει εκμεταλλεύομαι τους ανέμους για να με πάνε εκεί που λέω και όχι εκεί που λένε εκείνοι.

Ελεύθερος δεν είναι αυτός που δεν έχει επιρροές, αλλά αυτός που θυμάται ότι είναι ελεύθερος παρ’ όλα αυτά.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, βοήθησέ με ν’ αντιμετωπίσω με ψυχική γαλήνη όλα όσα θα μου φέρει η σημερινή ημέρα. Βοήθησέ με να παραδοθώ ολοκληρωτικά στο άγιο θέλημά Σου. Στην κάθε ώρα της ημέρας φώτιζέ με και δυνάμωνέ με για το κάθε τι.

Όποιες ειδήσεις κι αν λάβω σήμερα, δίδαξέ με να τις δεχθώ με ηρεμία και με την ακλόνητη πεποίθηση ότι τίποτε δεν συμβαίνει, χωρίς να το επιτρέψεις Εσύ.

Καθοδήγησε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου σε όλα τα έργα και τα λόγια. Στις απρόοπτες περιστάσεις μη με αφήσεις να ξεχάσω ότι όλα παραχωρούνται από Σένα. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου