Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

11 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (6, 6-11)

Κάποιο άλλο Σάββατο μπήκε ο Ιησούς στη συναγωγή και δίδασκε. Και βρισκόταν εκεί ένας άνθρωπος που το δεξί του χέρι ήταν ξερό. Τον παρατηρούσαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι αν κατά το Σάββατο θα τον θεραπεύσει, για να βρουν να τον κατηγορήσουν. Αλλά ο Ιησούς γνώρισε τις σκέψεις τους και είπε στον άνθρωπο με το ξερό χέρι: “Σήκω όρθιος στη μέση”. Κι εκείνος σηκώθηκε και στάθηκε όρθιος. Τους λέει τότε ο Ιησούς: “Σας ρωτώ αν επιτρέπεται κατά το Σάββατο να κάμει κανείς καλό ή να κάμει κακό; Να σώσει κανείς μια ζωή ή να σκοτώσει;”. Κοιτάζοντας τους όλους ένα γύρο, λέει στον άνθρωπο: “‘Απλωσε το χέρι σου”. Το άπλωσε και το χέρι του αποκαταστάθηκε. Εκείνοι, όμως, έγιναν έξω φρενών και συζητούσαν μεταξύ τους για το τι να έκαναν στον Ιησού.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

        

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ιησού και των επικριτών του βρίσκεται στο βλέμμα, στον τρόπο με τον οποίο κοιτάζουν. Εκείνοι κοιτάζουν τα βάσανα αυτού του ασθενή μόνο για να βρουν λόγους να κατηγορήσουν τον Ιησού, αντίθετα ο Ιησούς κοιτάζει αυτόν τον άνθρωπο επειδή νοιάζεται για τα βάσανά του. Προφανώς όλοι κοιτάζουν αυτόν τον άνθρωπο με το παράλυτο χέρι, αλλά η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην αιτία. Να γιατί ο Ιησούς πρέπει να κάνει ένα θαύμα σε πολλά επίπεδα: το πρώτο είναι να βάλει ξανά αυτόν τον άνθρωπο στο επίκεντρο με τα βάσανά του: «Σήκω όρθιος στη μέση”. Κι εκείνος σηκώθηκε και στάθηκε όρθιος».

Μόνο όταν βάζουμε πραγματικά τους ανθρώπους στο επίκεντρο με την ιστορία τους, τα βάσανά τους, την εμπειρία τους, μόνο τότε είμαστε εξουσιοδοτημένοι να πούμε ότι η άποψή μας είναι η σωστή. Το να χρησιμοποιείς τις ζωές των ανθρώπων, τα βάσανά τους και την ιστορία τους ως πρόσχημα για να «χτυπάς και να κατηγορείς» σημαίνει να παίρνεις το μέρος των γραμματέων και των Φαρισαίων και να μετατρέπεις τον πόνο σε όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον κάποιου. «Τότε ο Ιησούς τους είπε: «Τους λέει τότε ο Ιησούς: “Σας ρωτώ αν επιτρέπεται κατά το Σάββατο να κάμει κανείς καλό ή να κάμει κακό; Να σώσει κανείς μια ζωή ή να σκοτώσει;”. Κοιτάζοντας τους όλους ένα γύρο, λέει στον άνθρωπο: “‘Απλωσε το χέρι σου”. Το άπλωσε και το χέρι του αποκαταστάθηκε».

Πράγματι, το μόνο μεγάλο ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε το καλό και να σώσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου ή αν κάθε στιγμή είναι όντως η σωστή.

Ο Ιησούς μας διδάσκει ότι «κάθε στιγμή» είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε το καλό και να σώσουμε τη ζωή ενός ατόμου, και αν για να το κάνετε αυτό πρέπει να πάτε ενάντια σε μια συγκεκριμένη ταμπέλα, γραφειοκρατία και κανόνες, αυτό δεν αφαιρεί την αξία αυτών των κανόνων, αλλά τους κάνει πράξη.

Στην πραγματικότητα, ένας νόμος είναι δίκαιος μόνο αν προβλέπει εξαίρεση. Ο Ιησούς μας αντιμετωπίζει πάντα ως εξαίρεση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία ενός κανόνα, απλώς τον εξανθρωπίζει, τον εκπληρώνει.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, βοήθησέ με ν’ αντιμετωπίσω με ψυχική γαλήνη όλα όσα θα μου φέρει η σημερινή ημέρα.

Δίδαξέ με να συμπεριφέρομαι σε κάθε μέλος της οικογένειάς μου και σ’ όλους τους συνανθρώπους μου με ευθύτητα και σύνεση, ώστε να μη συγχύσω και στενοχωρήσω κανένα.

Κύριε, δώσε μου τη δύναμη να υποφέρω τον κόπο και όλα τα γεγονότα της ημέρας αυτής, σε όλη τη διάρκειά της.

Καθοδήγησε τη θέλησή μου και δίδαξέ με να προσεύχομαι, να πιστεύω, να υπομένω, να συγχωρώ και ν’ αγαπώ κάθε άνθρωπο. Άμην.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου