Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

                                 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 1 – 16. 18-23)

Βιβλίο της γενεαλογίας του Ιησού Χριστού, γιου του Δαβίδ, γιου του Αβραάμ. Απ’τον Αβραάμ γεννήθηκε ο Ισαάκ, απ’τον Ισαάκ γεννήθηκε ο Ιακώβ, απ’τον Ιακώβ γεννήθηκε ο Ιούδας και τα αδέλφια του. Απ’τον Ιούδα και τη Θάμαρ γεννήθηκε ο Φάρες και ο Ζάρα, απ’το Φάρες γεννήθηκε ο Εσρώμ, απ’τον Εσρώμ γεννήθηκε ο Αράμ, απ’τον Αράμ γεννήθηκε ο Αμιναδάβ, απ’τον Αμιναδάβ γεννήθηκε ο Ναασσών, απ’το Ναασσών γεννήθηκε ο Σαλμών, απ’το Σαλμών και τη Ραχάβ γεννήθηκε ο Βοός, απ’το Βοός και τη Ρουθ γεννήθηκε ο Ωβήδ, απ’τον Ωβήδ γεννήθηκε ο Ιεσσαί, 6απ’τον Ιεσσαί γεννήθηκε ο Δαβίδ ο βασιλιάς.

Απ’το Δαβίδ και τη γυναίκα του Ουρία γεννήθηκε ο Σολομών, απ’το Σολομώντα γεννήθηκε ο Ροβοάμ, απ’το Ροβοάμ γεννήθηκε ο Αβιά, απ’τον Αβιά γεννήθηκε ο Ασάφ, απ’τον Ασάφ γεννήθηκε ο Ιωσαφάτ, απ’τον Ιωσαφάτ γεννήθηκε ο Ιωράμ, απ’τον Ιωράμ γεννήθηκε ο Οζίας, απ’τον Οζία γεννήθηκε ο Ιωαθάμ, απ’τον Ιωαθάμ γεννήθηκε ο Αχάζ, απ’τον Αχάζ γεννήθηκε ο Εζεκίας, απ’τον Εζεκία γεννήθηκε ο Μανασσής, απ’το Μανασσή γεννήθηκε ο Αμών, απ’τον Αμών γεννήθηκε ο Ιωσίας, απ’τον Ιωσία γεννήθηκε ο Ιεχονίας και τα αδέλφια του, την εποχή της εξορίας στη Βαβυλώνα.

Μετά την εξορία στη Βαβυλώνα, απ’τον Ιεχονία γεννήθηκε ο Σαλα-θιήλ, απ’το Σαλαθιήλ γεννήθηκε ο Ζοροβαβέλ, απ’το Ζοροβαβέλ γεννήθηκε ο Αβιούδ, απ’τον Αβιούδ γεννήθηκε ο Ελιακίμ, απ’τον Ελιακίμ γεννήθηκε ο Αζώρ, απ’τον Αζώρ γεννήθηκε ο Σαδώκ, απ’το Σαδώκ γεννήθηκε ο Αχίμ, απ’τον Αχίμ γεννήθηκε ο Ελιούδ, απ’τον Ελιούδ γεννήθηκε ο Ελεάζαρ, απ’τον Ελεάζαρ γεννήθηκε ο Ματθάν, απ’το Ματθάν γεννήθηκε ο Ιακώβ, απ’τον Ιακώβ γεννήθηκε ο Ιωσήφ, που ήταν ο άνδρας της Μαρίας, η οποία γέννησε τον Ιησού, το λεγόμενο Χριστό.

Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε κατά τον εξής τρόπο: Όταν αρραβωνιάσθηκε η Μαρία, η μητέρα του, με τον Ιωσήφ, βρέθηκε έγκυος από το Άγιο Πνεύμα πριν ακόμα πάνε να ζήσουν μαζί. Αλλά ο Ιωσήφ, ο άνδρας της, επειδή ήταν δίκαιος και δεν ήθελε να την καταγγείλει δημόσια, θέλησε να τη χωρίσει στα κρυφά. Ενώ ο Ιωσήφ τα σκεφτόταν όλα αυτά, άγγελος του Κυρίου του φανερώθηκε σε όνειρο και του είπε: “Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να πάρεις τη Μαρία, τη γυναίκα σου, διότι εκείνο που γεννήθηκε μέσα της είναι απ’το Άγιο Πνεύμα. Και θα γεννήσει ένα γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς. Αυτός, πράγματι, θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους”.

Και όλα αυτά έγιναν, για να εκπληρωθεί ό,τι ειπώθηκε απ’τον Κύριο, μέσω του προφήτη που είπε:

Η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ, το οποίο μεταφράζεται: ο Θεός είναι μαζί μας.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

        

Η γέννηση της Παναγίας σηματοδοτεί την πραγματική απαρχή του καιρού της σάρκωσης. Αν για αιώνες και χιλιετίες αναγγέλλοντας οι υποσχέσεις του Θεού και οι προφήτες είχαν το καθήκον να αναζωογονούν την προσδοκία και την ελπίδα, με τη γέννηση της Αειπαρθένου  Μαρίας οι προσδοκίες γίνονται γεγονότα και οι προφητείες μπαίνουν πλέον στο χρονικό της ιστορίας.

Από τη μια μεριά η ιστορία των ανθρώπων και από την άλλη η ιστορία της Χάρης. Ο Ιωσήφ είναι εκείνος που ηγείται  της ιστορίας, η αειπάρθενος Μαρία εκείνη που ηγείται της χάρης.

«Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε κατά τον εξής τρόπο: Όταν αρραβωνιάσθηκε η Μαρία, η μητέρα του, με τον Ιωσήφ, βρέθηκε έγκυος από το Άγιο Πνεύμα πριν ακόμα πάνε να ζήσουν μαζί. Αλλά ο Ιωσήφ, ο άνδρας της, επειδή ήταν δίκαιος και δεν ήθελε να την καταγγείλει δημόσια, θέλησε να τη χωρίσει στα κρυφά. Ενώ ο Ιωσήφ τα σκεφτόταν όλα αυτά, άγγελος του Κυρίου του φανερώθηκε σε όνειρο».

Πώς μπορούν να συναντηθούν δύο τόσο διαφορετικά κομμάτια; Η ιστορία των ανθρώπων και η χάρη του Θεού; Μόνο αν κάποιος ξέρει να πει «ναι». Η Αειπάρθενος Μαρία είναι αυτή που είπε «ναι» στη χάρη που της ζήτησε να περάσει μέσα από την ελευθερία της. Ο Ιωσήφ είναι αυτός που είπε «ναι» στο πέρασμα του Θεού μέσα από την ιστορία του, κάνοντας χώρο για το απροσδόκητο.

Σήμερα γιορτάζουμε τη γέννηση της Αειπαρθένου Μαρίας, το μόνο πλάσμα στον κόσμο που μπόρεσε να πει «ναι» στον Θεό δίχως να βάλει πρώτα τον εαυτό της, και αυτό δεν μπορεί να περάσει στη σιωπή. Δεν μπορεί να περάσει σιωπηλά η ημέρα κατά την οποία ήρθε στον κόσμο το μοναδικό δημιούργημα  που μπορούσε να κάνει να συναντηθούν η χάρη με την ιστορία. Στην Παναγία, ο ουρανός και η γη συναντώνται.

Με την Παναγία ξεκινά μια αυγή που ήδη αναγγέλλει την ημέρα του Πάσχα.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, είμαι τυφλός! Δεν βλέπω το φως Σου! Ενώ ξέρω ότι βαδίζω σε λάθος δρόμο κι ότι απομακρύνομαι όλο και περισσότερο από Εσένα, προτιμώ να μην το παραδεχτώ εξαιτίας της υπερηφάνειας μου. Πιστεύω ότι έχω δίκιο σε όλα κατακρίνοντας τον καθένα. Τα αυτιά μου έχουν κλείσει ακούγοντας μόνο τον εαυτό μου και κανέναν άλλο. Προσπαθώ συνέχεια να κρύψω τα λάθη μου ξεγελώντας τον εαυτό μου. Έτσι  απομακρύνομαι μέρα με την ημέρα από την αλήθεια Σου, Κύριε. Ρίξε φως, Θεέ μου, στη σκοτεινή καρδιά μου για να σωθώ από τις αμαρτίες μου. Δώσε μου τη χάρη της μετάνοιας ώστε ν’ αποφεύγω το κακό και να επιλέγω το σωστό. Καθοδήγησε με για να πορεύομαι πάντοτε σύμφωνα με τους νόμους Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου