Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

6 Σεπτεμβρίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (4,38-44)

Τον καιρό εκείνο, σηκώθηκε ο Ιησούς κι έφυγε από τη συναγωγή και πήγε στο σπίτι του Σίμωνα. Η πεθερά του Σίμωνα υπέφερε από υψηλό πυρετό και τον παρακάλεσαν για λογαριασμό της. Ο Ιησούς στάθηκε από πάνω της, επιτίμησε τον πυρετό και την άφησε. Κι αμέσως σηκώθηκε και τους υπηρετούσε.

‘Οταν βασίλευε ο ήλιος, όλοι όσοι είχαν ασθενείς από διάφορες αρρώστιες τους έφερναν στον Ιησού. Κι εκείνος τους θεράπευε, βάζοντας το χέρι του πάνω στον καθένα τους. Αλλά από πολλούς έβγαιναν και δαιμόνια, που φώναζαν κι έλεγαν: “Εσύ είσαι ο Υιός του Θεού”. Ο Ιησούς επιτιμώντας τα, δεν τα άφηνε να μιλούν, επειδή γνώριζαν καλά ότι αυτός είναι ο Χριστός.

‘Οταν ξημέρωσε, έφυγε και πήγε σε έρημο τόπο. Ο κόσμος, όμως, τον αναζητούσε και πήγαν και τον βρήκαν και τον κρατούσαν για να μη φύγει από κοντά τους. Αλλά εκείνος τους είπε: “Εγώ πρέπει να αναγγείλω τη βασιλεία του Θεού και στις άλλες πόλεις, διότι γι’αυτό το σκοπό έχω σταλεί”. Πήγε και κήρυττε στις συναγωγές της Ιουδαίας.

Λόγος του Κυρίου

 

 Στοχασμός

Όταν ξημέρωσε, έφυγε και πήγε σ’ ένα ερημικό μέρος.

Πώς να ζήσουμε αυτό το Λόγο του Θεού;

Τι πήγαινε να κάνει ο Ιησούς το ξημέρωμα, όταν συνήθως ο κόσμος ακόμη κοιμάται, είτε ετοιμάζετε για τη δουλειά του; Σε αυτό μας απαντάει ο Λουκάς: «αποσυρόταν σε ερημικά μέρη για να προσευχηθεί»(Λκ 5,16). Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτή η παύση προσευχής του Υιού του Θεού που έγινε άνθρωπος! Η επιλογή του είναι να είναι ανάμεσα μας, και όχι να ζει ως ερημίτης. Ζει την ημέρα του ανάμεσα στα πλήθη. Οι ανάγκες των ανθρώπων τον βρίσκουν πάντοτε διαθέσιμο.

Στο πλαίσιο που σήμερα ο Λουκάς μας παρουσιάζει, τον βλέπουμε μόλις να έχει βγει από το σπίτι της πεθεράς του Πέτρου την οποία ελευθέρωσε από τον πυρετό, καθώς και από μια σειρά από θεραπείες πολλών ασθενειών κάθε είδους ανθρώπων που συνεχώς τον αναζητούσαν.

Και είναι αυτό ακριβώς που ενδιαφέρει εμάς, σήμερα! Στην ζωή, που για διάφορες αιτίες, είναι πιεσμένη από καθήκοντα και υποχρεώσεις κάθε είδους, είναι δίκαιο, ή ακόμη καλύτερα απαραίτητο να βρούμε και να επιδιώξουμε στιγμές για απομόνωση και σιωπή.

Πρόκειται για μια ανάγκη που είναι και σωματική και ψυχική αλλά πολύ περισσότερο πνευματική.

Πόσοι άνθρωποι ομολογούν πως έχουν άγχος και συχνά πολύ ανήσυχοι και πνευματικά κενοί, μέσα σε έναν εξοντωτικό ρυθμό, που επιβάλει η χαοτική ζωή του σήμερα!

Έχουμε ανάγκη λοιπόν αυτή την υποδειγματική συμπεριφορά του Ιησού! Εάν υπήρξε ένας άνθρωπος, που δεν υπέστη την υπερβολική πίεση όλων όσων συμβαίνουν γύρω γιατί όλα τα κατεύθυνε με την δύναμη της αγάπης, αυτός ήταν πράγματι ο Ιησούς. Η ισορροπία ήταν αυτή που τον «έσωζε»! Γι’ αυτό λοιπόν σ’ Εκείνον θέλουμε να στραφούμε για να διαλέξουμε με αποφασιστικότητα παύσης για απομόνωση και σιωπή προσευχόμενοι, για να αναγεννιόμαστε κάθε μέρα, για να μας δίνουν αυτές οι στιγμές τη χαρά της εκπλήρωσης κάθε μας ευθύνης που μεταμορφώνετε από τη δύναμη της αγάπης, και της ειρήνης.

 

Προσευχή της ημέρας.

Σ’ ευχαριστώ Κύριε,

για το παράδειγμα που μας δίνεις.

Βοήθησέ μας με κάθε κόστος

να αναζητούμε και να επιδιώκουμε

κάθε μέρα της ζωής μας μικρές παύσεις για προσευχή

για διάλογο με Εσένα και τον Πατέρα σου

κάτω από την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος.

Ώστε ότι και αν πράττουμε έπειτα

να έχει ζωή από την αγάπη σου. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου