Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

4 Σεπτεμβρίου 2023

 

                                 
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (4,16-30)

Πήγε και στη Ναζαρέτ, όπου είχε ανατραφεί και το Σάββατο, κατά τη συνήθειά του, μπήκε στη συναγωγή και σηκώθηκε να διαβάσει. Του έδωσαν το βιβλίο του προφήτη Ησαϊα κι εκείνος το ξετύλιξε και βρήκε το σημείο όπου ήταν γραμμένα τα εξής:

Το Πνεύμα του Κυρίου είναι πάνω μου.

Γι’αυτό και με έχρισε να φέρω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς.

Με απέστειλε να κηρύξω στους αιχμαλώτους την απελευθέρωση, και την ανάβλεψη στους τυφλούς,

να στείλω τους καταπιεσμένους στην ελευθερία, να κηρύξω το έτος της χάρης του Κυρίου”.

Μετά τύλιξε το βιβλίο, το έδωσε στον υπηρέτη και κάθισε. Και τα μάτια όλων στη συναγωγή ήταν προσηλωμένα πάνω του. ‘Αρχισε, τότε, να τους λέει: “Σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή που ακούσατε με τ’αφτιά σας”. ‘Ολοι έδιναν μαρτυρία γι’αυτόν και θαύμαζαν για τα λόγια της χάρης που έβγαιναν από το στόμα του κι έλεγαν: “Αυτός δεν είναι ο γιος του Ιωσήφ;” Κι ο Ιησούς τους είπε: “Σίγουρα θα μου πείτε αυτή την παροιμία: `Γιατρέ, θεράπευσε τον εαυτό σου.’`Αυτά που ακούσαμε ότι έγιναν στην Καπερναούμ, κάνε τα κι εδώ στην πατρίδα σου'”. Και τους είπε: “Αλήθεια σας λέω: κανένας προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του. Αλήθεια, ακόμα, σας λέω: υπήρχαν πολλές χήρες στον Ισραήλ, την εποχή του Ηλία, όταν έκλεισε ο ουρανός για τρία χρόνια κι έξι μήνες, τότε που έπεσε μεγάλη πείνα πάνω σ’όλη τη γη. Κι όμως, σε καμμιά απ’ αυτές δε στάλθηκε ο Ηλίας, παρά σε μια γυναίκα χήρα στα Σάρεπτα της Σιδωνίας. Και πολλοί λεπροί υπήρχαν στον Ισραήλ, στα χρόνια του προφήτη Ελισαίου, αλλά κανένας τους δεν καθαρίσθηκε εκτός απ’το Ναϊμάν το Σύρο”.

Ακούγοντας αυτά, όλοι στη συναγωγή εξοργίσθηκαν και σηκώθηκαν και τον έβγαλαν έξω απ’την πόλη. Τον έφεραν ως την άκρη του βουνού, πάνω στο οποίο ήταν κτισμένη η πόλη τους, με σκοπό να τον ρίξουν στον γκρεμό. 30Αλλά ο Ιησούς πέρασε από ανάμεσά τους κι έφυγε.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός (Στοχασμός don Pino Terranova)

Ακούστε καλά αυτό που λέει σήμερα ο Λόγος: «Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου, γι’ αυτό με έχρισε και με απέστειλε να αγγείλω στους φτωχούς το χαρμόσυνο μήνυμα, να αναγγείλω στους φυλακισμένους την απελευθέρωση, την ανάβλεψη στους τυφλούς, να ελευθερώσω τους καταπιεσμένους, και να αναγγείλω το έτος της χάρης του Κυρίου». Και ακούστε καλά αυτό που λέει ο Ιησούς. «Σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή». Και είναι έτσι. Για μένα και για σένα που ακούμε, εκπληρώνεται αυτή η προφητεία σήμερα. Το Πνεύμα μας στέλνει. Είναι η σειρά μας, σε αυτούς τους τρομερούς καιρούς, να πάμε και να φέρουμε την χαρούμενη αγγελία, την ελευθερία, την επαναφορά της όρασης, τη θεραπεία των ψυχών, και τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Πρέπει να δεχτούμε αυτό το Λόγο, όπως κάθε Λόγο. Κάθε σήμερα αναγγέλλεται ο Λόγος. Κάθε σήμερα εκπληρώνεται αυτή η προφητεία. Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε όπως η Παναγία. Και Εκείνη, μπροστά στην χαρμόσυνη Αγγελία του Αγγέλου, έμεινε εντυπωσιασμένη: «Πως είναι δυνατό;» Αλλά, αμέσως μετά, πρόσθεσε: «Ιδού, να μαι». Βέβαια, δεν πρέπει να περιμένουμε ένα εύκολο έδαφος. Η καλύτερη ανταπόδοση που ο κόσμος θα μας δώσει είναι να μας θυμίσει το ρητό: «Γιατρέ θεράπευσε τον εαυτό σου». Και είναι αλήθεια. Ο κόσμος έχει δίκιο για μας. Ποιος από εμάς δεν θα έδινε δίκιο σε όποιον το έλεγε αυτό για μας; Και πράγματι ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να πει: «Δεν μπορεί να καλείς εμένα. Όχι εγώ. Γιατί εγώ είμαι πολύ αμαρτωλός. Πολύ χαμένος. Πολύ μεγάλος. Πολύ νέος. Δεν έχω σπουδάσει. Έχω έναν αποτυχημένο γάμο, είμαι άνεργος. Δεν ξέρω να μιλάω». Και όμως, είσαι πράγματι εσύ, που ακούς , αυτό το καλεσμένο πρόσωπο γι’ αυτή την αποστολή. Έτσι όπως και εγώ. Ο Θεός δεν αναζητά την τελειότητά σου. Ξέρει πως δεν θα την βρει σε σένα. Ο Θεός αναζητά την αγάπη σου και την διαθεσιμότητα σου. Δεν χρειάζεται να ξέρεις απ’ έξω όλα τα εδάφια της Αγίας Γραφής. Δεν θα χρειαστεί να μιλήσεις για τις Εγκυκλίους και τις Αποστολικές Παραινέσεις. Ο διάβολος τις γνωρίζει καλύτερα από σένα. Ίσως να μην χρειαστεί καν να μιλήσεις. Αλλά αν το κάνεις με αγάπη, η σιωπή σου θα μιλήσει, και θα αναγγείλει τον Ιησού. Εάν ακούσεις με αγάπη μια καρδιά καταπιεσμένη, ο Ιησούς θα περάσει. Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε την ανταμοιβή του «Προφήτη». Εκείνη του Βαπτιστή. Το Σταυρό του Χριστού. Στο σπίτι, στην εργασία, ακόμη δυστυχώς και στην Εκκλησία. Οι κυβερνόντες θα στρέψουν τον κόσμο εναντίον μας. Όπως ο Ιησούς θα οδηγηθούμε στην άκρη του βουνού από τους «φίλους, συγγενείς, γνωστούς», για να μας ρίξουν κάτω. «Αλλά εκείνος περνώντας ανάμεσα τους, έφυγε». Τι σημασία έχει αυτό που λένε. Η φιλία τους είναι σαν το χορτάρι, που το πρωί ανθίζει και το βράδυ είναι ήδη ξερό. Μπορούν ακόμη και να μας ρίξουν κάτω. Μπορούν να μας κλείσουν το στόμα. Αλλά στο τέλος, όταν ο κόσμος θα είναι στο πιο απόλυτο σκοτάδι, είναι από «τον Προφήτη που απέρριψαν » που θα πάνε να αναζητήσουν φως. Οι άνθρωποι είναι έτσι. Αλλά εμείς πρέπει να υπακούσουμε στο Θεό, στο τέλος, μόνο Εκείνος μας μένει.

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, αύξησε την πίστη μου,

Μια πίστη γεμάτη εμπιστοσύνη στο Λόγο σου.

Κάνε να τον μελετώ, να τον στοχάζομαι,

Και να τον ζω σε τέτοιο σημείο,

Που να δώσω ελευθερία στον τρόπο

που ενεργώ μέσα μου ώστε να υπερισχύει το καλό

και το φως σου στον τρόπο της ζωής μου. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου