Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 21ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

1 Σεπτεμβρίου  2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (25,1-13)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του την παρακάτω παραβολή:  «Η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με δέκα παρθένες, οι οποίες αφού πήραν τα λυχνάρια τους βγήκαν σε προϋπάντηση του γαμπρού. Αλλά πέντε απ’ αυτές ήταν επιπόλαιες και πέντε συνετές. Οι επιπόλαιες όταν πήραν τα λυχνάρια τους, δεν πήραν μαζί τους λάδι. Ενώ οι συνετές πήραν λάδι στα δοχεία μαζί με τα λυχνάρια τους. Αλλά επειδή ο γαμπρός αργούσε όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν.

Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκε κραυγή: “Έρχεται ο νυμφίος! Βγείτε σε συνάντησή του!”. Τότε σηκώθηκαν όλες οι κοπέλες κι ετοίμασαν τα λυχνάρια τους. Αλλά οι επιπόλαιες είπαν στις συνετές: “Δώστε μας από το λάδι σας, διότι τα λυχνάρια μας σβήνουν”. Απάντησαν τότε οι συνετές και είπαν: “Όχι, διότι υπάρχει κίνδυνος να μη φθάσει ούτε για μας ούτε για σας. Πηγαίνετε, καλύτερα, στους πωλητές και αγοράστε για σας”.

Κι ενώ εκείνες πήγαιναν να αγοράσουν, ήλθε ο γαμπρός κι αυτές που ήταν έτοιμες μπήκαν μαζί του στο γάμο κι έκλεισε η πόρτα. Ύστερα ήλθαν και οι υπόλοιπες κοπέλες και έλεγαν: “Κύριε, κύριε, άνοιξέ μας!”. Αλλά εκείνος απάντησε λέγοντας: “Αλήθεια σας λέω: δε σας γνωρίζω”.

Αγρυπνείτε, λοιπόν, διότι δε γνωρίζετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Ακόμα και οι καλύτεροι, οι σοφοί, εκείνοι που πραγματικά είναι αφοσιωμένοι μπορεί να αποκοιμηθούν. Σοφός δεν είναι αυτός που είναι ο καλύτερος σε όλα, αλλά αυτός που ξέρει να αγωνίζεται σε όλα, και ειδικά στα σημεία που είναι αδύναμος. Είναι η ευρηματικότητα αυτών που ξέρουν να εφοδιάζονται με ό,τι έχει αξία «σε μικρά αγγεία», μας λέει το Ευαγγέλιο. Μερικές φορές είμαστε τόσο απορροφημένοι από το παρόν που δεν σκεφτόμαστε ποτέ το γεγονός ότι αυτή η ζωή είναι μονάχα η προσμονή του γάμου και όχι ο ίδιος ο γάμος.

Πόσο κοντόφθαλμοι είμαστε. Νομίζουμε ότι για να είμαστε μέσα στην ιστορία αρκεί να παραμένουμε ξύπνιοι, αλλά κανείς δεν παραμένει ξύπνιος, ακόμα και οι καλύτεροι αποκοιμιούνται. Υπάρχει όμως κάτι που κάνει σοφές τις παρθένες σε σύγκριση με τις ανόητες, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζουν την κρίση τους, τον ύπνο τους. Είναι έτοιμες ακόμη κι αν εκπλαγούν από τον ερχομό του γαμπρού. Έχουν εφοδιαστεί, είναι εκπαιδευμένες, υπάρχει μέσα τους ένα ατού που δεν έχουν οι άλλες: δεν κάνουν το λάθος να εμπιστεύονται πλήρως μόνο τις ικανότητές τους.

Είναι η αιώνια αξία των μικρών πραγμάτων, πολύ περισσότερο από τα μεγάλα. Η ζωή, η αγάπη, η φιλία, ένα πάθος, μια σχέση, μια πίστη παραμένουν όρθια αν έχεις το θάρρος να επενδύεις σε μικρά αλλά σημαντικά πράγματα κάθε μέρα. Το μυστικό βρίσκεται στη λεπτομέρεια των μικρών καθημερινών πραγμάτων, και όχι στον ηρωισμό μιας μόνο φοράς. Ο Χριστός δεν μας ζητάει να είμαστε ήρωες, αλλά σοφοί.

Don Luigi Maria Epicoco

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε, συγχώρεσε με

όταν ζω την πρόσκληση σου να αγρυπνώ,

να σε ακούω, να προσεύχομαι,

ως φορτίο, ως ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να κάνω ανάμεσα σε τόσα άλλα.

Δώσε μου να βλέπω όλα αυτά

και κυρίως την  προσευχή και την μελέτη του Λόγου σου ως μια πρόσκληση στη γιορτή,

ως ότι πιο ωραίο και σημαντικό

μπορεί να μου συμβεί,

στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου