Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ,

 ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ και ΒΑΠΤΙΣΤΗ 

29 Αυγούστου 2023

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (6,17-29)

Εκείνο τον καιρό, ο Ηρώδης είχε στείλει να συλλάβουν τον Ιωάννη και τον έδεσε στη φυλακή, εξαιτίας της Ηρωδιάδας, της γυναίκας του Φιλίππου, του αδελφού του, επειδή την είχε παντρευτεί. Έλεγε, πράγματι, ο Ιωάννης στον Ηρώδη: “Δεν σου επιτρέπεται να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου”. Και η Ηρωδιάδα τον μισούσε και ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά δε μπορούσε, επειδή ο Ηρώδης φοβόταν τον Ιωάννη, γνωρίζοντας ότι είναι άνδρας δίκαιος και άγιος και γι’αυτό τον προστάτευε. Αν και, ακούγοντάς τον απορούσε πολύ, τον άκουγε ευχαρίστως.

Η κατάλληλη μέρα ήλθε, όταν ο Ηρώδης έκανε δείπνο στους μεγιστάνες του και στους χιλίαρχους και τους προύχοντες της Γαλιλαίας για τα γενέθλιά του. Τότε μπήκε η κόρη του, εκείνη της Ηρωδιάδας, που όταν χόρεψε άρεσε στον Ηρώδη και στους συνδαιτυμόνες. Είπε ο βασιλιάς στο κορίτσι: “Ζήτησέ μου ό,τι θέλεις και θα σου το δώσω”. Και της έδωσε πολλούς όρκους: “Ο,τι και να μου ζητήσεις θα σου δώσω, μέχρι το μισό βασίλειό μου”. Κι αυτή βγήκε και είπε στη μητέρα της: “Τι να ζητήσω;”. Κι εκείνη της είπε: “Το κεφάλι του Ιωάννη του βαφτιστή”. Κι αμέσως μπήκε μέσα γρήγορα εκεί που ήταν ο βασιλιάς και ζήτησε λέγοντας: “Θέλω τώρα αμέσως να μου δώσεις το κεφάλι του Ιωάννη του Βαφτιστή πάνω σ’ένα πιάτο”. Κι ο βασιλιάς λυπήθηκε πολύ, αλλά εξαιτίας των όρκων και των παρόντων δε θέλησε να της το αρνηθεί. Κι αμέσως ο βασιλιάς έστειλε ένα φρουρό με τη διαταγή να φέρουν το κεφάλι του Ιωάννη. Κι εκείνος πήγε και τον αποκεφάλισε στη φυλακή κι έφερε το κεφάλι του πάνω σ’ένα πιάτο και το έδωσε στο κορίτσι και το κορίτσι το έδωσε στη μητέρα της. Όταν το έμαθαν οι μαθητές του πήγαν και σήκωσαν το πτώμα του και το έβαλαν σε μνήμα.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

 Φόνευσαν τον Ιωάννη Βαπτιστή. Το γνωρίζουμε καλά, γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια του απίστευτου θανάτου του που προήλθε από το παραλήρημα ενός φοβισμένου βασιλιά που τον χειραγωγεί μια εκδικητική και μοχθηρή ερωμένη.

Θανατώνεται εξαιτίας της αλήθειας γιατί, είναι καλό να μας το υπενθυμίσουμε, η αλήθεια είναι ανυπόφορη και πρέπει να διαπαιδαγωγηθούμε για χρόνια ώστε να την αποδεχόμαστε και να την κάνουμε να αυξάνει μέσα μας.

Είναι κοπιαστική και επώδυνη η μεταστροφή μας, να αλλάξουμε κατεύθυνση, να σταματήσουμε τις ανθυγιεινές συμπεριφορές που μας οδηγούν στον εσωτερικό θάνατο. Πόσοι μάρτυρες θανατώνονται ακόμη εξαιτίας της αλήθειας! Όπως ο επίσκοπος Οσκαρ Ρομέρο που κατηγόρησε το δικτατορικό καθεστώς του Ελ Σαλβαδόρ και τον σκότωσαν στην Αγία Τράπεζα ενώ τελούσε τη θεία Λειτουργία αναμειγνύοντας το αίμα του με την προσφορά που πρόσφερε στον Κύριο. Όπως ο Pino Puglisi, μακάριος, σκοτωμένος από τη μαφία στο Παλέρμο επειδή τόλμησε να αρπάξει τα παιδιά από τη νοσηρή λογική της μαφίας, όπως πολλοί άλλοι που ακόμη καταδιώκονται για χάρη του Ευαγγελίου. Μακάριοι είναι αυτοί γιατί τώρα απολαμβάνουν την πληρότητα του Θεού. Για μας ας είναι μια προτροπή, ώστε να μπορούμε πραγματικά να μεταστραφούμε πραγματικά από έναν αριστοκρατικό χριστιανισμό που μας αφήνει άνετους και βολεμένους στην  πολυθρόνα μας!

 Στοχασμός: Paolo Curtaz

 

Προσευχή της ημέρας.

Κύριε,

κοίταξε Εσύ βαθιά μεσ’ την καρδιά μου

και καθάρισε τις σκέψεις μου

τα συναισθήματα μου,

τις αφορμές των πράξεων μου.

Δώσε μου Εσύ μάτια για να βλέπω αυτό το οποίο

είναι σύμφωνο με το θέλημα σου.

Και δώσε μου το κουράγιο

να απομακρύνω ότι δεν σου είναι αρεστό. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου