Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

20 Ιουνίου 2022

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (7,1-5)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς: Μην κρίνετε, για να μην κριθείτε. Διότι, με εκείνη την κρίση που κρίνετε, θα κριθείτε και με εκείνο το μέτρο που μετράτε θα μετρηθείτε κι εσείς. Και γιατί βλέπεις το άχυρο που βρίσκεται στο μάτι του αδελφού σου, αλλά δεν αντιλαμβάνεσαι το δοκάρι που βρίσκεται στο δικό σου μάτι; Ή πώς θα πεις στον αδελφό σου, `άφησε να βγάλω το άχυρο από το μάτι σου’, ενώ, ιδού, το δοκάρι βρίσκεται στο μάτι σου; Υποκριτή, βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου και τότε θα δεις, για να βγάλεις το άχυρο από το μάτι του αδελφού σου.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Μην κρίνετε»… η φύση μας σημειωμένη από την αμαρτία τείνει να κρίνει, να κρίνει τους άλλους, και η κρίση μας συχνά είναι αυστηρή και πηγαίνει πέρα από μια απλή παρατήρηση. Συχνά είναι μια πραγματική καταδίκη. Υιοθετούμε ένα δικαίωμα που δεν μας ανήκει, διότι η κρίση ανήκει μόνο στο Θεό. Ο ίδιος ο Πατέρας αφήνει αυτή την εξουσία στον Υιό. Αλλά ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει τον Κύριο να λέει: «δεν ήρθα για να κρίνω τον κόσμο, αλλά για να τον σώσω;». Εάν δεχόμαστε και ακούμε τον Ιησού, θα είμαστε οι πρώτοι που θα μπούμε σε αυτή τη σωτηρία που Εκείνος ήρθε να μας χαρίσει. «Μην κρίνετε, λοιπόν, για να μην κριθείτε».

Και για να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος ο Κύριος μας λέει: «Γιατί βλέπεις το σκουπιδάκι στο μάτι του αδελφού σου, ενώ δεν νιώθεις ένα ολόκληρο δοκάρι στο δικό σου μάτι;». Ο Ιησούς διακρίνει μια βαθιά διαφορά στον άνθρωπο, διαφορά που ο άνθρωπος φέρει μέσα του, διαφορά που τείνει να κάνει πολύ δύσκολες τις ανθρώπινες σχέσεις. Εδώ όμως να κάνουμε μια υπογράμμιση: Ο Ιησούς δεν λέει να εξαλείψουμε κάθε μορφή αδελφικής διόρθωσης, είναι Εκείνος ο ίδιος, που σε μια άλλη συγκυρία προτρέπει στο να διορθώνει ο ένας τον άλλο. «Δεν μας απαγορεύει να κρίνουμε, αλλά μας διδάσκει πώς να το κάνουμε».

Πρώτα απ’ όλα μας λέει: «Βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου». Στρέψε δηλαδή το μάτι σου προς το αληθινό καλό, την καλοσύνη, το καλό του άλλου. Και να θυμόμαστε πάντοτε την πατρότητα του Θεού, μια πατρότητα που περιμένει πάντοτε την επιστροφή του υιού.

Μέσα στην «αιώνια ευσπλαχνία του», μας προετοιμάζει για τη συνάντηση μαζί του, την καθημερινή αλλά και την οριστική, με μια συμβουλή: «Με το μέτρο με το οποίο μετράτε, θα μετρηθείτε».

Ας ζητήσουμε στον Κύριο να μας μεταστρέψει, να μας μεταμορφώσει, να μας δώσει εκείνο το πνεύμα αγάπης και ταπεινοφροσύνης που είναι οι συνθήκες για την ωρίμανση τη δική μας και των άλλων.


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε τώρα τελευταία όλο παραπονιέμαι, όλο κατηγορώ τους άλλους και όλα μου φταίνε. Κρίνω άσχημα όλους σύμφωνα με τα δικά μου μέτρα, με τον δικό μου τρόπο. Δεν προσπαθώ να κατανοήσω τους άλλους. Αδυνατώ να συγχωρήσω. Η καρδιά μου έχει γίνει σκληρή σαν πέτρα σε τέτοιο βαθμό που η συγνώμη δεν έχει καμία θέση. Φοβάμαι εγώ ο ίδιος να δω τα λάθη, τα σφάλματα μου, τις αμαρτίες μου. Γνωρίζω πολύ καλά το κακό που έχω κάνει και πόσους ανθρώπους έχω πληγώσει μαζί με τον ίδιο μου τον εαυτό. Γι’αυτό και κλείστηκα μέσα μου Κύριε επειδή δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω μέσα μου. Μάθε Κύριε να συγχωρώ τον εαυτό μου και τους άλλους. Βοήθησε με να δω την αλήθεια χωρίς να φοβάμαι ώστε να είμαι πάντα ειλικρινής με τον εαυτό μου και με Σένα. Δώσε μου μια σάρκινη καρδιά για ν’αγαπώ τον εαυτό μου, τους συνανθρώπους μου όπως Εσύ Κύριε Ιησού Χριστέ.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

ηγή:episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου