Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

26 Αυγούστου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (23,1-12)

Τότε ο Ιησούς μίλησε στα πλήθη και στους μαθητές του και είπε: “Πάνω στην καθέδρα του Μωυσή κάθισαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Όλα, λοιπόν, όσα σας πουν, να τα εκτελείτε και να τα τηρείτε. Μην κάνετε σύμφωνα με τα έργα τους, διότι λένε και δεν κάνουν. Φορτώνουν βαριά και δυσβάστακτα φορτία και τα βάζουν πάνω στους ώμους των ανθρώπων, ενώ οι ίδιοι ούτε με το δάκτυλό τους δε θέλουν να τα κινήσουν. Και όλα τα καλά τους έργα τα κάνουν για να τους θαυμάζουν οι άνθρωποι. Πλαταίνουν, πράγματι, τα φυλακτήριά τους και μεγαλώνουν τις άκρες από τα επανωφόρια τους, αγαπούν τις πρώτες θέσεις στα δείπνα και τις πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές, τους ασπασμούς στις αγορές και θέλουν να τους φωνάζουν οι άνθρωποι “ραββί”.

Αλλά εσείς να μην ονομαστείτε “ραββί”, διότι ένας είναι ο διδάσκαλός σας, ενώ εσείς είστε αδέλφια. Και μην ονομάσετε πάνω στη γη κάποιον “πατέρα” σας, διότι ένας είναι ο πατέρας σας, ο ουράνιος. Ούτε να ονομασθείτε “καθοδηγητές”, διότι καθοδηγητής σας είναι ένας, ο Χριστός.

Κι εκείνος που είναι μεγαλύτερός σας, ας είναι υπηρέτης σας. Όποιος υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώσει τον εαυτό του θα υψωθεί.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

(Από την Διδαχή του Πάπα Φραγκίσκου)

 

Αδελφοί και αδελφές, ένα συχνό ελάττωμα σε όσους έχουν εξουσία, πολιτική και εκκλησιαστική, είναι το να απαιτούν από τους άλλους, ακόμη και δίκαια πράγματα, τα οποία δεν εφαρμόζουν οι ίδιοι. Κάνουν διπλή ζωή.

Ο Ιησούς λέει: «Φορτώνουν βαριά και δυσβάστακτα φορτία και τα βάζουν πάνω στους ώμους των ανθρώπων, ενώ οι ίδιοι ούτε με το δάκτυλό τους δε θέλουν να τα κινήσουν» (εδ. 4). Αυτή η στάση είναι μια κακή άσκηση εξουσίας, η οποία αντίθετα θα πρέπει να έχει ως πρώτη της δύναμη το καλό παράδειγμα. Η εξουσία γεννιέται από το καλό παράδειγμα, για να βοηθάει τους άλλους να ασκούν αυτό που είναι σωστό και πρέπον, υποστηρίζοντάς τους στις δοκιμασίες που συναντούν στο μονοπάτι του καλού.

Η εξουσία είναι μια βοήθεια, αλλά αν ασκηθεί άσχημα, γίνεται καταπιεστική, δεν αφήνει τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και δημιουργεί ένα κλίμα δυσπιστίας και εχθρότητας, και επίσης οδηγεί στη διαφθορά. (…) Εμείς, οι μαθητές του Ιησού, δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό, καθώς μεταξύ μας πρέπει να υπάρχει μια απλή και αδελφική στάση. Είμαστε όλοι αδέρφια και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατατροπώνουμε τους άλλους και να τους κοιτάμε από πάνω προς τα κάτω. Όχι. Είμαστε όλοι αδέρφια. (Άγγελος, 5 Νοεμβρίου

 (Angelus, 5 Νοεμβρίου 2017)

 

Προσευχή της ημέρας.

Ιησού που τόσο πολύ με αγαπάς, άκουσέ με, σε παρακαλώ.

Το θέλημα σου ας είναι η επιθυμία μου,

το πάθος μου, ας είναι η αγάπη σου.

Κάνε να αγαπώ μόνο ότι είναι δικό σου,

αλλά κυρίως να αγαπώ μόνο εσένα.

Δώσε μου μια καρδιά τόσο γεμάτη από αγάπη για σένα,

που τίποτα να μην μπορεί να με αποσπάσει από σένα.

Δώσε μου μια καρδιά πιστή και δυνατή,

που να μην τρέμει, ούτε να αποκάμει.

μια καρδιά ορθή που δεν γνωρίζει

τους επικίνδυνους δρόμους του κακού.

Μια καρδιά θαρραλέα,

πάντα έτοιμη να παλέψει.

Μια καρδιά γενναιόδωρη,

Που δεν κάνει πίσω όταν βλέπει εμπόδια.

Μια καρδιά ταπεινή και γλυκιά

Όπως η δική σου Κύριε Ιησού. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου