Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

21 Αυγούστου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (19, 16-22)

Και ιδού, ένας πλησίασε τον Ιησού και είπε: “Διδάσκαλε, τι το καλό να κάνω για να έχω την αιώνια ζωή;” Κι εκείνος του είπε: “Γιατί με ρωτάς σχετικά με το τι είναι καλό; Ένας είναι ο καλός. Αλλά αν θέλεις να μπεις στη ζωή, τήρησε τις εντολές”. Του λέει: “Ποιες;”. Κι ο Ιησούς είπε: “Το μη φονεύσεις, μη μοιχέψεις, μη κλέψεις, μη δώσεις ψευδή μαρτυρία, τίμα τον πατέρα και τη μητέρα και να αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου”. Του λέει ο νεαρός: “Όλα αυτά τα έχω τηρήσει. Σε τι, ακόμα υστερώ;”. Κι ο Ιησούς του είπε: “Αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώστα στους φτωχούς και θα έχεις ένα θησαυρό στον ουρανό και έλα ακολούθησέ με”. Όταν, όμως ο νεαρός άκουσε αυτό το λόγο, αναχώρησε λυπημένος, διότι κατείχε μεγάλη περιουσία.

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

 

Στοχασμός

Η στιγμή της απόφασης

Ο Ιησούς θέτει τον νέο μπροστά σε μια επιλογή: να δεχτεί να μείνει μαζί του ή να φύγει. Είτε ναι, είτε όχι, είτε με εμένα η εναντίον μου (Μτ 12,30). Είναι ο τρόπος του Ιησού, αυτό ζητά πάντα. Η λογική είναι μια: ο Ιησούς μόνο είναι ο Σωτήρας του ανθρώπου.

Ο νέος, παρότι αγαπά τον Ιησού, λέει όχι, ενώ οι μαθητές, ανάμεσα τους και ο Πέτρος, αμέσως μετά από αυτό το δυσάρεστο γεγονός, φαίνετε να είπαν ναι: «Ιδού εμείς αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε» (Μκ 10,28) .

Η επιλογή του όχι συνοδεύετε από θλίψη και γίνετε απομάκρυνση από τον Ιησού. Μπορούμε να σκεφτούμε πως και ο Ιησούς ήταν θλιμμένος και σκεπτικός, τόσο που ανοίγει και πάλι διάλογο με τον κόσμο και τους μαθητές.

Ο Ιησούς αφυπνίζει με τα λόγια του εκείνους που έχουν μια αρρωστημένη και εγωιστική σχέση με τα πλούτη: «Πόσο δύσκολο είναι για αυτούς που έχουν τα πλούτη να μπουν στη Βασιλεία».

Ενώ στους μαθητές του που είπαν ναι, επαναλαμβάνει με άλλα λόγια την υπέροχη υπόσχεση του «ουράνιου θησαυρού», την οποία δεν αποδέχτηκε ο πλούσιος νέος: «αλήθεια σας λέω κανείς δεν άφησε, σπίτι ή αδελφούς ή αδελφές ή μητέρα ή πατέρα ή παιδιά ή χωράφια, για μένα και για το ευαγγέλιο, που να μην τα πάρει πίσω εκατονταπλάσια, τώρα σ’ αυτή τη ζωή, και σπίτια και αδελφούς και αδελφές και μητέρες και παιδιά και χωράφια μαζί με διωγμούς και στον κόσμο που έρχεται την αιώνια ζωή.     …….(Μκ 10,29-30)».

 

Προσευχήσου……

Σήμερα δεν σου προτείνω το πώς θα ξεκινήσεις την προσευχή σου…

άνοιξε την καρδιά σου στον Κύριο και πες του όλα όσα σε άγγιξαν από αυτή την περικοπή.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου