Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

17 Αυγούστου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (18,21-19.1)

Τον καιρό εκείνο, τον πλησίασε ο Πέτρος και του είπε: “Κύριε, πόσες φορές να σφάλλει ο αδελφός μου απέναντί μου και να τον συγχωρήσω; Μέχρι επτά φορές;” Του λέει ο Ιησούς: “Δεν σου λέω μέχρι επτά φορές, αλλά μέχρι εβδομήντα φορές επτά.

Γι’ αυτό, η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με ένα βασιλιά, που θέλησε να λογαριασθεί με τους δούλους του. Κι όταν άρχισε να λογαριάζεται, του έφεραν μπροστά του έναν, ο οποίος του χρωστούσε δέκα χιλιάδες τάλαντα. Κι επειδή αυτός δεν είχε να του τα επιστρέψει, διέταξε ο κύριος να πουληθεί αυτός και η γυναίκα του και τα παιδιά του και όλα όσα έχει, για να επιστραφεί το χρέος. Έπεσε ο δούλος και τον προσκυνούσε, λέγοντας: “Δείξε μακροθυμία για μένα και όλα θα σου τα επιστρέψω”. Επειδή ο κύριος σπλαχνίστηκε το δούλο, τον άφησε ελεύθερο και του χάρισε και το δάνειο. Όταν αυτός ο δούλος βγήκε έξω, βρήκε ένα σύνδουλό του, ο οποίος του χρωστούσε εκατό δηνάρια και αφού τον έπιασε, τον έπνιγε λέγοντας: “Επέστρεψε ό,τι χρωστάς”. Έπεσε, τότε, ο σύνδουλός του και τον παρακαλούσε λέγοντας: “Δείξε μακροθυμία, και θα σου τα επιστρέψω”. Αλλά εκείνος δεν ήθελε, και πήγε και τον έβαλε στη φυλακή έως ότου του αποδώσει το χρέος. Αλλά, όταν οι σύνδουλοι είδαν ό,τι συνέβηκε, λυπήθηκαν πάρα πολύ και πήγαν και ανέφεραν στον κύριό τους όλα όσα συνέβηκαν. Τότε ο κύριός του τον κάλεσε και του λέει: “Δούλε πονηρέ, όλο εκείνο το χρέος σου το χάρισα, επειδή με παρακάλεσες. Δεν έπρεπε και εσύ να δείξεις έλεος προς το σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σε ελέησα;” Και οργισμένος ο κύριός του τον παρέδωσε στους βασανιστές, έως ότου αποδώσει όλο το χρέος. Έτσι κι ο ουράνιος Πατέρας μου θα σας κάμει, εάν δεν συγχωρείτε, από καρδιάς, ο καθένας τον αδελφό του”.

Όταν ο Ιησούς τελείωσε αυτά τα λόγια, έφυγε από τη Γαλιλαία και ήλθε στα σύνορα της Ιουδαίας, πέρα από τον Ιορδάνη.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Πόσο είναι δύσκολο κάποιες φορές η συγχώρεση!

Κι όμως, εάν στοχαστούμε το πόσο θαυμάσια είναι η χριστιανική συγχώρεση, την ειρήνη και την χαρά που βρίσκουμε όταν μας συγχωρούν, δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε έλξη για την συγχώρεση και να συγχωρούμε και εμείς με την σειρά μας τους άλλους.

Και το αντίθετο, δεν χρειάζεται καν να σκεφτούμε το πόσο σκληρή είναι η στάση όποιου, όπως ο δούλος της παραβολής, αφού έχει συγχωρεθεί χάρης το έλεος του κυρίου του και έχει απαλλαγεί από το μεγάλο χρέος του, εξοργίζετε ενάντια σε έναν άλλο δούλο, ζητώντας μέχρι το τελευταίο λεπτό το μικρό ποσό που του χρωστάει. Αυτή η παραβολή θα έπρεπε να οδηγήσει τον καθένα μας σε μια πιο μεγάλη γενναιοδωρία, και σε μια μεγαλύτερη κατανόηση και ικανότητα συγχώρεσης προς εκείνους που μας έχουν προσβάλει.

Ο Χριστός με τα λόγια του και με το παράδειγμα του, μας δίδαξε τι απαιτεί η αληθινή χριστιανική αγάπη. Μπροστά στο Θεό όλοι είμαστε αφερέγγυοι οφειλέτες. Η σημερινή παραβολή μας διδάσκει πως η συγχώρεση του Θεού είναι η αιτία και το μέτρο της αδελφικής συγχώρεσης. Πρέπει να συγχωρούμε δίχως μέτρο γιατί ο Θεός μας συγχωρεί δίχως μέτρο. Η συγχώρεση για τον αδελφό είναι αποτελεσματικό σημείο της συγχώρεσης του Θεού σε μας: εάν δεν συγχωρούμε, δεν έχουμε δεχθεί πραγματικά τη συγχώρεση του Θεού. Ο δούλος καταδικάζεται γιατί κρατά τη συγχώρεση για τον εαυτό του και δεν επιτρέπει η συγχώρεση του να γίνει χαρά για τους άλλους. Καλούμαστε να μιμηθούμε τον τρόπο του Θεού.

 

Προσευχήσου……

Ελέησε με, Θεέ, σύμφωνα με την ευσπλαχνία σου

Και σβήσε τα ανομήματα μου

Σύμφωνα με το πλήθος του ελέους σου.

Πλύνε με εντελώς από την ανομία μου,

Και από την αμαρτία μου καθάρισε με.

Επειδή εγώ αναγνωρίζω την ανομία μου,

και εμπρός μου πάντα είναι η αμαρτία μου.

Εναντίον σου,

μόνο εναντίον σου, αμάρτησα,

και ενώπιον σου το κακό έπραξα.

Μια καθαρή καρδιά, Θεέ, δημιούργησε μέσα μου

Και σταθερό πνεύμα ανανέωσε στα σπλάχνα μου. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου