Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

16 Αυγούστου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (18, 15-20)

Εάν ο αδελφός σφάλλει απέναντί σου, πήγαινε και κάμε του παρατήρηση, ενώ θα είσθε οι δύο σας μόνοι. Αν σε ακούσει, κέρδισες τον αδελφό σου. Αν, όμως, δεν ακούσει, πάρε μαζί σου ακόμα ένα ή δυο άλλους, ώστε κάθε λόγος να επιβεβαιώνεται από το στόμα δυο ή τριών μαρτύρων. Αλλά, εάν τους παρακούσει, να το αναφέρεις στην εκκλησία. Κι εάν παρακούσει και την εκκλησία, ας είναι για σένα ό,τι είναι ο εθνικός και ο τελώνης. Αλήθεια σας λέω: ό,τι κι αν δέσετε πάνω στη γη, θα είναι δεμένο και στον ουρανό. Και ό,τι λύσετε πάνω στη γη, θα είναι λυμένο και στον ουρανό.

Πάλι, αλήθεια σας λέω: αν δυο, μεταξύ σας, συμφωνήσουν πάνω στη γη να ζητήσουν οποιοδήποτε πράγμα, θα τους γίνει από τον Πατέρα μου που βρίσκεται στους ουρανούς. Διότι, όπου βρίσκονται συναγμένοι δυο ή τρεις στο όνομά μου, εκεί είμαι κι εγώ ανάμεσά τους”.

 

Στοχασμός

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας προσφέρει ένα πολύ σπουδαίο δίδαγμα, με βάση το πως οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες διόρθωναν τα αδέλφια που έσφαλαν, που έπεφταν σε λάθος. Συνέβαινε και τότε, όπως και σήμερα με μας, να υπάρχουν μέσα στις χριστιανικές κοινότητες, αδέλφια που μετά την πρώτη τους μεταστροφή, απομακρύνονταν από τον νέο τρόπο ζωής του Ευαγγελίου. … Το ερώτημα λοιπόν ήταν: Πώς να συμπεριφερθούμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Ο Ιησούς σήμερα με αυτό το Ευαγγέλιο μας προσφέρει έναν δρόμο για να διορθώσουμε τον αδελφός μας, έναν δρόμο που τον χαρακτηρίζει ο σεβασμός και ο καλός τρόπος. Όταν δεις πως ένας αδελφός σου σφάλει, πλησίασε τον, μίλησέ του φιλικά, ιδιαίτερος. Εάν δεν ακούσει, τότε ας επέμβουν άλλα δυο αδέλφια. Και αν πάλι δεν αλλάξει κάτι, τότε, ας επέμβει η κοινότητα, Είναι μια σταδιακή προσπάθεια να φροντίσουμε τον αδελφό μας που έχει υποπέσει στο λάθος χωρίς όμως να τον ταπεινώσουμε, δίχως να τον εξευτελίσουμε, δίχως να τον πιέσουμε, αλλά αυξάνοντας σταδιακά την φροντίδα μας και το ενδιαφέρον μας για εκείνον. Πόσο διαφορετικό είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα! Στο μεγαλύτερο βαθμό των περιπτώσεων όταν κάποιος σφάλλει είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί κάποιος από ανάμεσά μας να στηρίξει να συνοδέψει τον αδελφό μας. Συχνά προτιμούμε το κουτσομπολιό και τα λόγια πίσω από την πλάτη, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα…. Ας μάθουμε από αυτό το Ευαγγέλιο να ζούμε σοβαρά και με όλη μας την καρδιά μέσα στην χριστιανική κοινότητα, σεβόμενοι τα αδέλφια μας και στηρίζοντας τα πραγματικά στην δοκιμασία τους.

 

Προσευχήσου……

Ω Κύριε μεγάλε θεραπευτή,

ενώπιον σου γονατίζω,

καθώς κάθε τέλειο δώρο

από Εσένα προέρχεται.

Δώρισε σε παρακαλώ,

ικανότητα στα χέρια μου,

και καθαρότητα στη σκέψη μου,

γενναιοδωρία και ταπεινοφροσύνη

στην καρδιά μου.

Δώσε μου αποφασιστικότητα στις επιλογές,

δύναμη για να σηκώνω

ένα μέρος από το φορτίο

των αδελφών μου που υποφέρουν.

Διώξε από την καρδιά μου κάθε κακία και βρομιά,

ώστε με την απλή πίστη

ενός παιδιού να μπορέσω

να σε εμπιστευτώ ολοκληρωτικά. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου