Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 11ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

17 Ιουνίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (6,19-23)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς: Μη συγκεντρώνετε για σας θησαυρούς πάνω στη γη, όπου ο σκώρος και η σκουριά καταστρέφουν και όπου κάνουν διαρρήξεις και κλέβουν οι κλέφτες. Συγκεντρώνετε για σας θησαυρούς στον ουρανό, όπου ούτε σκώρος ούτε σκουριά καταστρέφουν και όπου κλέφτες ούτε διαρρήξεις κάνουν ούτε κλέβουν. Διότι όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί θα βρίσκεται κι η καρδιά σου.

Το λυχνάρι του σώματος είναι το μάτι. Εάν, λοιπόν, το μάτι σου είναι καθαρό, όλο το σώμα σου θα είναι μέσα στο φως. Αλλά εάν το μάτι σου είναι πονηρό, όλο σου το σώμα θα είναι μέσα στο σκοτάδι. Εάν, λοιπόν, το φως που έχεις είναι σκοτάδι, πόσο θα είναι το σκοτάδι!

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο πειρασμός να συγκεντρώνουμε αγαθά φωλιάζει πάντα στην καρδιά του ανθρώπου που δεν εμπιστεύεται το Θεό Πατέρα και θεωρεί πως μπορεί να βρει σιγουριά στηριζόμενος στα υλικά αγαθά, ξεχνώντας πως τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του Θεού.

Πως μπορούμε να προσευχηθούμε το Πάτερ Ημών: τον άρτον ημών τον επιούσιoν εάν έχουμε τα ντουλάπια μας γεμάτα; Δεν είναι μια αντίθεση;

Εμείς που επιθυμούμε να ζούμε ως παιδιά του Θεού τείνουμε να θεωρούμε ως θησαυρό μας τον ίδιο τον Θεό ο οποίος μας καλεί να ζούμε ως αδέλφια με όλους τους ανθρώπους.

Όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί είναι και η καρδιά σου.

Έρχεται αυθόρμητη η ερώτηση: λοιπόν, που βρίσκεται η καρδιά μου; Σε τι επάνω στηρίζω τη ζωή μου, τις ανησυχίες μου;

Όταν η καρδιά είναι γεμάτη από πράγματα, ο Θεός καταλήγει να είναι ένα από τα «πράγματα» μας, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν «αισθανόμαστε», τους άλλους όχι αδέλφια με τα οποία μπορούμε να μοιραστούμε τη ζωή, αλλά ενόχληση γιατί μας θυμίζουν συνεχώς τον εγωισμό μας, και την μανία μου να συγκεντρώνω για τον εαυτό μου.

Ο Άγιος Παύλος στην πρώτη επιστολή του στον Τιμόθεο μας θυμίζει πως αρχή όλων των κακών είναι η μανία της κατάκτησης. Κατά βάθος αντικαθιστούμε το Θεό που μας έδωσε τα πάντα με τα δώρα του, αυτό είναι ειδωλολατρία.

Ζω ως χριστιανός σημαίνει βάζω κάθε τι στη θέση που του ανήκει, πρώτα απ’ όλα το Θεό και τα αδέλφια και μετά κάθε άλλο δώρο. Ίσως, είναι αυτή η καθημερινή μεταστροφή που καλούμαστε να κάνουμε, και αυτό μας ξαναδίνει εκείνη την ειρήνη και την ηρεμία που τόσο πολύ επιθυμεί σήμερα ο κόσμος.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε μέχρι τώρα μάζευα υλικά αγαθά, χρήματα, οικόπεδα νομίζοντας ότι έχω κάποια ασφάλεια. Όμως οι υποθέσεις αυτές γέμισαν με σκοτάδι την καρδιά μου. Μαύρισαν την ψυχή μου χάνοντας έτσι τον ίδιο μου τον εαυτό, τους φίλους μου, την οικογένεια μου και την φιλία μου με Σένα Ιησού Χριστέ. Ωω τι έκανα Κύριε! τα κατέστρεψα όλα! μ’έχει πάρει ο κατήφορος! Αντί να είμαι αληθινός, γνήσιος, δίκαιος, τώρα υπό την επιρροή των αγαθών κάνω βεβιασμένες κινήσεις πιστεύοντας ότι θα γεμίσω την άδεια μου ζωή ή ότι θα μου εξασφαλίσει μελλοντικά. Άνοιξε τα μάτια της καρδιάς μου Κύριε. Διώξε αυτό το σκοτάδι, μην το αφήσεις να με βυθίσει ακόμη περισσότερο. Βάλε το φως το δικό Σου για να βασίζομαι πραγματικά, αληθινά μόνο σε Σένα. Φώτισε όλο μου το είναι με την χάρη Σου. Και εξαφάνισε κάθε επιθυμία μου για τα εγκόσμια παρά μόνο για τα απαραίτητα..

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

(Πηγή:episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου