Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΤΡΙΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,39-56)

Εκείνες τις μέρες σηκώθηκε η Μαριάμ και πήγε γρήγορα στην ορεινή περιοχή, σε μια πόλη του Ιούδα, και μπήκε στο σπίτι του Ζαχαρία και ασπάσθηκε την Ελισάβετ. Και μόλις εκείνη άκουσε το χαιρετισμό της Μαρίας, σκίρτησε το βρέφος μέσα της. Και γεμάτη από ‘Αγιο Πνεύμα η Ελισάβετ, φώναξε με δυνατή κραυγή και είπε: “Ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες κι ευλογημένος είναι ο καρπός των σπλάχνων σου. Αλλά πώς μου συνέβηκε αυτό, να έλθει σε μένα η μητέρα του Κυρίου μου; Πράγματι, μόλις έφθασε η φωνή του χαιρετισμού σου στ’ αυτιά μου, σκίρτησε από αγαλλίαση το βρέφος στα σπλάχνα μου. Είναι μακάρια αυτή που πίστεψε, διότι θα ολοκληρωθούν σ’ αυτήν τα λόγια τα οποία της αναγγέλθηκαν από τον Κύριο”. Είπε τότε η Μαρία: “Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο, και αγάλλιασε το πνεύμα μου για το Θεό το σωτήρα μου. Γιατί κοίταξε με προσοχή την ταπείνωση της δούλης του. Ιδού, από τώρα όλες οι γενεές θα με μακαρίζουν. Γιατί έκαμε σ’εμένα ο Δυνατός μεγαλεία, και άγιο είναι το ‘Ονομά του. Σε γενεές και γενεές το έλεός του, απλώνεται σε όσους τον φοβούνται. ‘Έδειξε τη δύναμη του βραχίονά του, διασκόρπισε υπερήφανους στις σκέψεις των καρδιών τους. ‘Άρχοντες απ’ τους θρόνους των καθαίρεσε, και ταπεινούς ανύψωσε. Πεινασμένους με αγαθά τους γέμισε, και τους πλούσιους κενούς τους έδιωξε. Βοήθησε τον Ισραήλ το δούλο του, ενθυμούμενος το έλεός του, που, όπως είχε υποσχεθεί στους πατέρες μας, θα έδειχνε στον Αβραάμ, και στους απογόνους του αιώνια.

‘Έμεινε μαζί της η Μαριάμ περίπου τρεις μήνες και μετά επέστρεψε στο σπίτι της.

Λόγος του Κυρίου

 

 

Στοχασμός

Για την σημερινή γιορτή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τη συνάντηση μεταξύ της Παναγίας και της Ελισάβετ, που κατά βάθος είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια συνάντηση δυο γυναικών, οι οποίες είναι συγγενείς, φίλες, είναι μια προφητική αγγελία, είναι ένα σημείο που προμηνύει κάτι, προμηνύει αυτό που θα είναι η ολοκλήρωση: η συνάντηση Θεού και ανθρώπου. Η Ελισάβετ εκφράζει την προσμονή όλου του λαού, εκείνη εγκυμονεί δυο χιλιάδες χρόνια προσμονής και επιτέλους ο Θεός, μέσω της Παναγίας, επισκέπτεται το Λαό του. Σε αυτή τη συνάντηση πραγματοποιείτε η αγκαλιά μεταξύ της αγάπης του Θεού και της δίψας για Θεό του ανθρώπου.

Αυτή τη στιγμή εκπληρώνεται η ιστορία της σωτηρίας αυτής της ανθρωπότητας που βγήκε από το Θεό, απομακρύνθηκε από Εκείνον και τώρα ο Θεός θέλει να τον φέρει και πάλι κοντά του στέλνοντας τον Υιό του. Είναι η αγκαλιά δυο κόσμων: ο παλαιός κόσμος, εκείνος που ήταν μόνο μια υπόσχεση, και ο νέος κόσμος, οι νέοι ουρανοί  και νέα γη, η εκπλήρωση των υποσχέσεων.

Η Παναγία είναι η γεμάτη Χάρη, είναι το νέο Δημιούργημα, Η Παναγία είναι αυτή που φέρει το Θεό και  ο παλαιός λαός, στείρος, δίχως Θεό, συμβολίζεται από την Ελισάβετ. Τώρα ο λαός που ήταν μακριά από το Θεό, που είχε απομακρυνθεί από Εκείνον, ανταποκρίνεται και απαντά στην αγκαλιά του Θεού.

Στην Παναγία που συναντά την Ελισάβετ βλέπουμε όλη την Παλαιά Διαθήκη που εισδύει σε αυτή την μεγάλη καινοτομία που είναι η είσοδος του Θεού στην ιστορία, του Θεού που μπαίνει στο χρόνο, και μας προαναγγέλλει την ολοκλήρωση.

Η Ελισάβετ ξεσπά σε μια αναφώνηση χαράς: «Εσύ είσαι η Μητέρα του Κυρίου μου!» Τι κατάλαβε η Ελισάβετ; Κατάλαβε ποια είναι η Παναγία, κατάλαβε ποιο είναι το βρέφος των σπλάχνων της, κατάλαβε ποια είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτή τη Μητέρα την Παναγία, και τον Υιό που φέρει μέσα της: «Εσύ είσαι η Μητέρα του Κυρίου μου».

Η Ελισάβετ κατανοεί και κάτι ακόμη, καταλαβαίνει πως δεν της δόθηκε μονάχα ως δώρο ένας γιός, όπως στην Σάρα, στη Ρεβέκκα και στις άλλες γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης, καταλαβαίνει πως και η ίδια όπως και η Παναγία συνδέονται με ένα σχέδιο του Θεού που θέλει να κάνει τον Ιησού, έναν νέο άνθρωπο, μια νέα ανθρωπότητα.

Αυτή η συνάντηση δεν μπορεί να βιωθεί παρά μέσα στην χαρά και την αγαλλιάσει: αγάλλεται το βρέφος στα σπλάχνα της Ελισάβετ, αγάλλεται η Ελισάβετ, αγάλλεται η Παναγία που αναφωνεί το Μεγαλύνει, αγάλλεται ο Θεός στα σπλάχνα της Μαρίας για αυτή την ανθρωπότητα που ξαναβρίσκει.

Και τώρα θα με ρωτήσεις: όλα αυτά τι έχουν να κάνουν με την Μετάσταση της Παναγίας; Είναι η ολοκλήρωση της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Η Παναγία μας προαναγγέλλει ως δημιούργημα όντας και αυτή, τον τελικό προορισμό του ανθρώπου: να ζει ακόμη και με το σώμα του μαζί με το Θεό στην αιωνιότητα. Η Παναγία είναι το δημιούργημα που επέλεξε ο Θεός για να φέρει σε κάθε άνθρωπο αυτή την αγγελία: ο Θεός πήρε σάρκα, ώστε ο άνθρωπος να «γίνει Θεός», όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας.

Και η πορεία, ο ποιο τέλειος και σίγουρος δρόμος για να φθάσεις στο Θεό είναι η Παναγία: «Η Παναγία είναι ο καλύτερος από όλους τους δρόμους, ένας δρόμος εύκολος, σύντομος, τέλειος, και βέβαιος».

Είναι ένας δρόμος εύκολος: γιατί είναι γεμάτη χάρη πλημυρισμένη από το Άγιο Πνεύμα. Βαδίζοντας όπως εκείνη, ούτε   κουράζεσαι ούτε απομακρύνεσαι.

Είναι ένας δρόμος σύντομος: σε λίγο χρόνο μας οδηγεί στον Ιησού Χριστό.

Είναι ένας δρόμος τέλειος: στην διαδρομή του δεν υπάρχει λάσπη, ούτε σκόνη, ούτε η παραμικρή ένδειξη αμαρτίας.

Είναι ένας δρόμος σίγουρος: μέσω του οποίου φθάνουμε στον Ιησού Χριστό και στην αιώνια ζωή με τρόπο βέβαιο και άμεσο, δίχως να χάνουμε τον προσανατολισμό μας.

Τι θα κάνεις αυτό τον Δεκαπενταύγουστο; Εύχομαι να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να αφήσεις την Παναγία να σε οδηγήσει στο Θεό, αρκεί να βάλεις τα βήματά σου πάνω στα δικά της.

 

Προσευχή της ημέρας.

Σε μεγαλύνει Κύριε η ψυχή μου, για όλα τα θαυμάσια που έχεις πράξει και συνεχίζεις να πράττεις στη ζωή μου.

Το Πνεύμα μου αγάλλεται, γιατί είσαι Θεός και Σωτήρας μου. Με σώζεις με την αγάπη σου, με την συγχώρεση σου και με καλείς κάθε μέρα κοντά σου, να ενωθώ με Σένα και να κατοικήσω στον οίκο σου για την αιωνιότητα.

Για όλα αυτά και τόσα άλλα θαυμαστά έργα που πραγματοποιείς στη ζωή μου πως μπορώ να μην σε μεγαλύνω Κύριε; Πως μπορώ να μην μετατρέψω τη ζωή μου σε έναν αδιάκοπο ευχαριστήριο  ύμνο της αγάπης σου.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου