Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 18ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

12 Αυγούστου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (17,14-20)

Κι όταν έφθασαν στο πλήθος, τον πλησίασε ένας άνθρωπος, γονατιστός μπροστά του, και είπε: “Κύριε, ελέησε το γιο μου, επειδή είναι επιληπτικός και υποφέρει πολύ. Διότι πολλές φορές πέφτει στη φωτιά και πολλές φορές στο νερό. Τον έφερα στους μαθητές σου, αλλά δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν. Κι απαντώντας ο Ιησούς είπε: “Άπιστη και διεστραμμένη γενιά, έως πότε θα είμαι μαζί σας; Έως πότε θα σας ανέχομαι; Φέρτε τον μου εδώ”. Και ο Ιησούς του μίλησε απειλητικά και βγήκε από μέσα του το δαιμόνιο και θεραπεύθηκε το παιδί από εκείνη την ώρα.

Τότε τον πλησίασαν μόνο του τον Ιησού οι μαθητές και του είπαν: “Εμείς γιατί δεν μπορέσαμε να βγάλουμε αυτό το δαιμόνιο;” Κι εκείνος τους είπε: “Εξαιτίας της ολιγοπιστίας σας. Αλήθεια σας λέω: αν έχετε πίστη σαν το σπόρο του σιναπιού, θα πείτε σ’ αυτό το βουνό “πήγαινε από εδώ εκεί”, και θα πάει. Και τίποτα δε θα σας είναι αδύνατο”.

 

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Στοχασμός

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο για το Θεό». Εκείνος είναι παντοδύναμος, και όποιος ενεργεί στο όνομα του, του δίνετε η εξουσία να εκτελεί έργα όμοια με εκείνου. Εκείνος υποσχέθηκε πως όποιος πιστεύει σε Αυτόν θα κάνει και αυτός τα έργα που Εκείνος κάνει, και όχι μόνο αλλά θα κάνει ακόμη μεγαλύτερα από αυτά.

Σε αυτό το πλαίσιο κατανοούμε την απογοήτευση του Ιησού ακούγοντας τον πατέρα εκείνο που παρακαλεί για τη θεραπεία του άρρωστου παιδιού του: «Τον έφερα στους μαθητές σου, αλλά δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν». Έχει να κάνει με μια γενιά άπιστη και με μαθητές στους οποίους πρέπει να πει πως δεν κατάφεραν να διώξουν τα δαιμόνια «εξαιτίας της αδύναμης πίστης τους».

Έχει σημασία πως ο Ιησούς δεν ζητά στους δικούς του και σε μας μια ηρωική πίστη, αλλά μας λέει απλά: «εάν έχετε πίστη έστω και σαν κόκκο σιναπιού, θα λέτε σε αυτό το βουνό πήγαινε από εδώ εκεί και θα πηγαίνει, και τίποτα δεν θα είναι αδύνατο για σας». Πρέπει να θυμόμαστε όμως πως τα δώρα του Θεού, και η πίστη είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα, διατηρούνται σε πήλινα δοχεία και είναι όμοια με τα λυχνάρια των παρθένων που περιμένουν πότε θα έρθει ο νυμφίος στην καρδιά της νύχτας: πρέπει δηλαδή να τροφοδοτούνται με συνέπεια και με προσοχή να διατηρείτε πάντοτε απόθεμα στο λάδι.

Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: πως η εξάσκηση της χριστιανικής ζωής, η συχνή συμμετοχή στα μυστήρια, τα καλά έργα, η αδελφική αγάπη, αυτά διατηρούν την πίστη. Ας θυμόμαστε πάντοτε την πρώτη εντολή: «θα αγαπάς τον Κύριο το Θεό σου με όλη σου την καρδιά, με όλη σου την ψυχή, με όλες σου τις δυνάμεις». Έτσι εκείνος ο κόκκος του σιναπιού θα μπορέσει να ανθίσει στον καθένα από εμάς, να ωριμάσει και να φέρει καρπό.

 

Προσευχήσου……

Κάθε μέρα σε αναζητώ, αλλά που μπορώ να σε βρω Κύριε;

Μου απαντάς: είμαι στο βάθος της καρδιάς σου και σε αναζητώ.

Κάθε πρωί ελπίζω σε Εσένα, πώς να χορτάσω την πείνα μου;

Μου απαντάς: Δέξου την Ευχαριστία η οποία είναι η ίδια μου η ζωή που τεμαχίζεται για όλους. Η επιθυμία σου είναι η δική μου ελπίδα.

Κάθε βράδυ, με αγωνία μέσα στη σιωπή σε επικαλούμαι, άκουσε την κραυγή μου.

Μου απαντάς: μάθε να ακούς, γιατί μέσα στη σιωπή σε καλώ.

Κάθε μέρα σε αναζητώ Κύριε, αλλά είσαι πάντοτε Εσύ αυτός που με βρίσκει. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου